|
Forum dyskusyjne miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena w sieci od 11/2001
|
"Kto był w Błogosławionym Królestwie, ten żyje w obu światach naraz i zarówno widzialnym, jak niewidzialnym siłom może przeciwstawić własną wielką moc." Gandalf, Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
M.L. Uprzedzony, ujadający krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 05-02-2022 00:05 Temat wpisu: Rings of Power zajawki |
|
|
Jako, że pojawia się coraz więcej informacji o serialu, niezależnie czego się po nim spodziewamy, to uznałem, że warto uruchomić nowy temat.
Pretekstem stały się plakaty z rękami w różnych konfiguracjach.
Niewątpliwy pozytyw, na który wskazują to różnorodność kostiumów, do których jak się wydaje przywiązano wiele uwagi. I to niewątpliwy plus.
Jednocześnie jest to sprytna zagrywka marketingowa. Plakaty niewiele zdradzają, ale przykuwają uwagę i wywołują dyskusje.
Nie zamierzam od nich uciekać i dama się uwieść marketingowi. I zacznę od pierwszego plakatu.
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
|
Na pewno nie Rohirrim ani Eothoed, bo to nie ta epoka ani Era, zakładając, że twórcy jednak się tym przejmują. Jeżeli tak to Edain z Rhovanionu, potomkowie Marachian, sojusznicy krasnoludów z Khazad-dum. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sirielle Ontalómë / Administrator

|
 Wysłany: 05-02-2022 20:47 Temat wpisu: |
|
|
To rzeczywiście chyba ktoś z Edainów, względnie z ludów, które nie dotarły do Beleriandu, ale też nie sprzyjały Sauronowi.
Warto dodać, że wszystkie zdjęcia są na Instagramie serialu:
https://www.instagram.com/lotronprime/
albo tutaj:
https://www.cbr.com/lord-of-rings-rings-of-power-character-posters/
Najłatwiej odgadnąć Saurona, reszta - nie wiem! Ale wykonanie - stroje, charakteryzacja rąk, same ujęcia - fantastyczne
Np. czy to może być Galadriela?.
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
|
Perły i motyw Dwóch Drzew na rękojeści, kirys z wcięciem w talii. A może to liście ze Lothlórien? Wyraźnie złote i srebrne, dlatego pomyślałam o Drzewach Valinoru
Co do nazwy tematu - dodałabym Amazon Prime, chociaż na inne Rings of Power się raczej szybko nie zanosi. Przypięłam temat.
Edit.
Wygląda na to, że jest tam i Pengolodh lub ktoś z Gondolinu - w komentarzach użytkownik erikjampa odcyfrował elficką inskrypcję i brzmi ona "Plac królewski - widok z południa":
https://www.instagram.com/p/CZhPw5CDzis/c/17912154572197708/
Edit 2.
Poprawka, jest tam i napis "Eregion", więc to nie Gondolin Więcej na blogu Galadhorna:
https://tolkniety.blogspot.com/2022/02/g-i-p-rings-of-power-tengwar-ang erthas.html?m=1 _________________ Portfolio|dA|Last.fm
Á mahta Valarauko! Áva usë! Aaaaaaaarrrgh, á entula!!!
Nelyafinwë żyje! I już zna Zasady forum (MiniFAQ), a Ty?
Przymierze AntySzczerbowe |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 06-02-2022 19:17 Temat wpisu: |
|
|
To powyżej to bez dwóch zdań Galadriela.
|
Ten obrazek, który sam nazwałem Ar-Pharazon, okazał się dłońmi Gil-galada. Tak przynajmniej to zrozumiałem:
https://www.facebook.com/hashtag/lotronprime
Nie zgadł bym. Ten złoty entourage kompletnie nie pasuje mi do Gil-Galada, tak samo jak liczna biżuteria na palcach. Blękit/szafir/navy blue i srebro/platyna tak, ale nie złoto. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
For the home of the holy
|
Powrót do góry |
|
 |
Sigrún Członek Kompanii Thorina

|
|
Powrót do góry |
|
 |
vater Członek Kompanii Thorina
|
 Wysłany: 11-02-2022 16:08 Temat wpisu: |
|
|
No cóż...
II Era to akurat mój ulubiony okres. Jest w tym taki typ tajemnicy, który lubię. No i sam fakt, że II Era to pole dla wyobraźni. Poza ogólnym zarysem dziejów i znanym finałem, to właściwie niewiele wiadomo.
Te zdjęcia w sumie niewiele mówią, poza oczywistym i każdy się tego spodziewał (nawet jeśli wypierał). Tak właśnie twórcy postanowili przygotować widza przed szokiem zwiastuna, w którym zobaczymy czarne elfy, czarne krasnoludy, czarne hobbity. Ale kurde... dla mnie idealnym materiałem dla czarnoskórych aktorów byłby Tal Elmar i jego lud. Super postać o potencjale do rozwijania. No ale dobra. Zakładam, że gdyby nie te decyzje to serial w ogóle by nie powstawał.
I choć to zdjęcia promocyjne, nie kadry z filmu, to tutaj wcale mnie (ani nigdy u nikogo!) nie razie kolor skóry, ale bardziej charakteryzacja. No pan elef z tymi ciemnymi, gęstymi kędziorkami. Księżniczka kransoludów z takąż fryzurką.
Z drugiej strony, jak czytam wypowiedzi twórców to uznaje, ze oni doskonale znają materiały źródłowe i dobrze wiedzą co zmieniają. W sumie te pierwsze konkretne wpisy odczytuje jako "ej, my wiemy o co chodzi, ale musieliśmy to przerabiać na język filmu". Odnoszę się do zmiany linii czasowej. Nie oceniam, póki nie obejrzę.
Podsumowując:
+ pierwsza zajawka z płynnym metalem
+ klimatyczne plakaty z masą detali dla fanów
+ Galadriela <3
- sterylne zdjęcia jak z teatru
- dziwny Erlond (ale u Jacksona był takoż dziwny)
- charakteryzacja
W niedziele nocą zwiastun. Zobaczymy. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 11-02-2022 20:44 Temat wpisu: |
|
|
vater napisał(a) (zobacz wpis): |
Ale kurde... dla mnie idealnym materiałem dla czarnoskórych aktorów byłby Tal Elmar i jego lud. Super postać o potencjale do rozwijania. No ale dobra. Zakładam, że gdyby nie te decyzje to serial w ogóle by nie powstawał. |
A w którym miejscu Tal-Elmar był czarny czy śniady?
Serial ponoć ma mieć 5 sezonów po 10 odcinków każdy odcinek po ok. godziny długości. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
For the home of the holy
|
Powrót do góry |
|
 |
vater Członek Kompanii Thorina
|
 Wysłany: 12-02-2022 00:22 Temat wpisu: |
|
|
M.L. napisał(a) (zobacz wpis): |
A w którym miejscu Tal-Elmar był czarny czy śniady? |
A ja tak sobie wyobrażam jego plemię - idące w "hawajską" urodę. Mogę być w tym odosobniony  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 12-02-2022 00:33 Temat wpisu: |
|
|
vater napisał(a) (zobacz wpis): |
A ja tak sobie wyobrażam jego plemię - idące w "hawajską" urodę. Mogę być w tym odosobniony  |
Jego lud/plemię tak, on nie. W końcu żeglarze z Numenoru w pierwszym momencie mylą go z Eldarem, zresztą w tekście jest jego opis. A w sumie i z ludem Hazada jest kiepsko, gdyż Polinezyjczycy nie mają obfitych bród. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
For the home of the holy
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|