|
Forum dyskusyjne miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena w sieci od 11/2001
|
"Nawet w naszych czasach mieszkanie na drzewach można uważać za bezpieczniejsze niż siedzenie na ziemi." Gimli w Lóthlorien, Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lancoltur Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 13-06-2022 14:32 Temat wpisu: |
|
|
M.L. napisał(a) (zobacz wpis): |
Lancoltur napisał(a) (zobacz wpis): |
Mam plan, aby wydać w pdf 6 książek J.R.R. Tolkiena po polsku, tj. 3 książki własne składające się z kanonicznych elemntów książęk Tolkiena |
Po pierwsze nie wiem co to jest i ma być, jeżeli własne to nie kanoniczne.
Cytat: |
oraz 3 ostatnich tomów HoME. |
Nie wiem czy jest sens biorąc pod uwagę, że jak wiele wskazuje, jedno z wydawnictw właśnie podjęło ten trud. |
Jeżeli chodzi o te 3 książki to będą to poprawione książki kanoniczne, wysłałem ci plakat z dwoma z nich. A po drugie nie ma szans, że Zysk i S-ka wyda HoME, ponieważ sama licencja i tłumaczenia by się im nie spłacił y, a co dopiero własny zysk |
|
Powrót do góry |
|
 |
M.L. Uprzedzony, ujadający krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 13-06-2022 16:07 Temat wpisu: |
|
|
A po drugie nie ma szans, że Zysk i S-ka wyda HoME, ponieważ sama licencja i tłumaczenia by się im nie spłacił y, a co dopiero własny zysk |
A w tym wypadku wystarczy poczekać do 22 czerwca byśmy cos wiedzieli. Być może masz rację, a może nie, w przyszłą środę coś powinniśmy wiedzieć.
Jeżeli chodzi o te 3 książki to będą to poprawione książki kanoniczne, wysłałem ci plakat z dwoma z nich. A po drugie nie ma szans, że Zysk i S-ka wyda HoME, ponieważ sama licencja i tłumaczenia by się im nie spłacił y, a co dopiero własny zysk |
A te Nieznane Opowieści to co? _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 Wysłany: 13-06-2022 22:29 Temat wpisu: |
|
|
A po drugie nie ma szans, że Zysk i S-ka wyda HoME, ponieważ sama licencja i tłumaczenia by się im nie spłacił y, a co dopiero własny zysk |
A w tym wypadku wystarczy poczekać do 22 czerwca byśmy cos wiedzieli. Być może masz rację, a może nie, w przyszłą środę coś powinniśmy wiedzieć.
A te Nieznane Opowieści to co? |
Nieznanych Opowieści jednak nie będę robił, ale zrobię Ilustracje Śródziemia, Atlas Śródziemia i Encyklopedia Śródziemia. Twoim zdaniem są pewnie nieciekawe, ale moim zdaniem bardzo. Przynajmniej wydam to tak, żeby ludzie to mogli przeczytać, a nie, że spośród 50 000 fanów Tolkiena w Polsce, książkę przeczyta 50 osób. Nie będę już zawracał głowy wielkiemu Erú, który się nic nie chce i zamiast zrobić porządnego projektu robi jakieś dziwne Silmarillionu, a potem nic się mu nie chce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
M.L. Uprzedzony, ujadający krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 16-06-2022 21:31 Temat wpisu: |
|
|
Nieznanych Opowieści jednak nie będę robił, |
Nadal nie wiem co to jest? Nie znam takiej książki.
ale zrobię Ilustracje Śródziemia, Atlas Śródziemia i Encyklopedia Śródziemia. Twoim zdaniem są pewnie nieciekawe, ale moim zdaniem bardzo. |
Wszystko zależy w przypadku Encyklopedii, która z nich. Choc faktem jest, że żadna z nich nie uwzględnia tego co jest w całości HoME. Najsłabsza jest Davida Daya, najlepsza Tylera. Atlas tez jest nieco outdated, ale mniej, a Ilustracje na pewno są ciekawe.
Przynajmniej wydam to tak, żeby ludzie to mogli przeczytać, a nie, że spośród 50 000 fanów Tolkiena w Polsce, książkę przeczyta 50 osób. Nie będę już zawracał głowy wielkiemu Erú, który się nic nie chce i zamiast zrobić porządnego projektu robi jakieś dziwne Silmarillionu, a potem nic się mu nie chce. |
Rozumiem, że poprawiłeś sobie samopoczucie, to dobrze. Cieszę się.  _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 Wysłany: 16-06-2022 22:20 Temat wpisu: |
|
|
Nieznanych Opowieści jednak nie będę robił, |
Nadal nie wiem co to jest? Nie znam takiej książki.
ale zrobię Ilustracje Śródziemia, Atlas Śródziemia i Encyklopedia Śródziemia. Twoim zdaniem są pewnie nieciekawe, ale moim zdaniem bardzo. |
Wszystko zależy w przypadku Encyklopedii, która z nich. Choc faktem jest, że żadna z nich nie uwzględnia tego co jest w całości HoME. Najsłabsza jest Davida Daya, najlepsza Tylera. Atlas tez jest nieco outdated, ale mniej, a Ilustracje na pewno są ciekawe.
Przynajmniej wydam to tak, żeby ludzie to mogli przeczytać, a nie, że spośród 50 000 fanów Tolkiena w Polsce, książkę przeczyta 50 osób. Nie będę już zawracał głowy wielkiemu Erú, który się nic nie chce i zamiast zrobić porządnego projektu robi jakieś dziwne Silmarillionu, a potem nic się mu nie chce. |
Rozumiem, że poprawiłeś sobie samopoczucie, to dobrze. Cieszę się.  |
Nieznane Opowieści (jak miałeś napisane na plakacie) to miał być zbiór malutkich opowieści o Śródziemiu, które zostały opublikowane osobno, np. Ostatnia Pieśń Bilba. Jednakże zrezygnowałem z tego i zrobię: Ilustracje Śródziemia (zbiór wszystkich ilustracji, map i szkicós Tolkiena o Śródziemiu z komentarzami jego syna), Encyklopedię Śródziemia (autorstwa Roberta Fostera) i Atlas Śródziemia (autorstwa Karen Wynn Fonstad, lekko poprawiony, m.in. układ map).
Rozumiem, że nie masz ochoty mi pomóc, ale czy mógłbyś zrobić dla mnie ostanią przysługę?
Niniejszym chciałbym, abyś zasugerował mi do kogo najlepiej napisać w sprawie pomocy mi w moim ambitnym projekcie.
P.S. Jeżeli będziesz chciał to dostaniesz wersję przed premierową.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aragorn7 Strażnik Północy

|
 Wysłany: 24-06-2022 08:19 Temat wpisu: |
|
|
.... A po drugie nie ma szans, że Zysk i S-ka wyda HoME, ponieważ sama licencja i tłumaczenia by się im nie spłacił y, a co dopiero własny zysk |
Na szczęście Zysk nie czyta takich postów.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
dansty Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 24-06-2022 17:19 Temat wpisu: |
|
|
Zysk i S-ka oficjalnie zapowiedziało wydanie całej "Historii Śródziemia".
"Ludy Śródziemia" ukażą się w tłumaczeniu Agnieszki Sylwanowicz prawdopodobnie w 2025.
Czy w związku z tym inicjatywa ma szansę dojść do skutku? Z jednej strony dostaniemy oficjalne tłumaczenie, ale zebranie w jednym tomie tłumaczeń fanów, które powstawały przez wiele lat nadal miałoby dużą wartość dla wielu osób. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 Wysłany: Wczoraj o 16:47 Temat wpisu: |
|
|
Aragorn7 napisał(a) (zobacz wpis): |
.... A po drugie nie ma szans, że Zysk i S-ka wyda HoME, ponieważ sama licencja i tłumaczenia by się im nie spłacił y, a co dopiero własny zysk |
Na szczęście Zysk nie czyta takich postów.  |
Jeszcze nie wiadomo, czy wydadzą całość, Amber i Atlantis też chciały całość wydać, ale nie doszło do skutku, że względu na słabą sprzedaż. HoME ma więcej stron niż wszystkie inne książki Tolkiena (nie tylko o Śródziemiu). A po drugie Zysk i S-ka to w pewnym stopniu kłamcy - piszą, że wydają całość pierwsi na świecie i to wielkie wydarzenia dla fanów, a w rzeczywistości całość wydała Hiszpania, a pozostałe 5 państw wydało prawie całość. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|