|
Forum dyskusyjne miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena w sieci od 11/2001
|
"Nie wiemy, co nam przyszłość objawi, ale powinniśmy wstąpić na ścieżkę, której wybór jest nieuchronny." Gandalf, Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
M.L. Uprzedzony, ujadający krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 18-03-2022 23:54 Temat wpisu: |
|
|
Nie no, co ty dla mnie cool. Mógł być Gandalf walący Denthora lagą po łbie, to czemu nie dać Galadrieli szansy pozabijania strażników Ar-Pharazona. Niech dziewczyna ma trochę radochy.
Sirielle napisał(a) (zobacz wpis): |
Ktoś gdzieś podejrzewał, że scena z trailera z Galadrielaą i Halbrandem na tratwie to zatopienie Beleriandu (!?), widać zniosło ich od razu na Westernesse i to 3 tysiące lat w przód Albo Elendil ma jakiś teleport do ważnych miejsc w fabule Rozumiem kompresję II Ery na potrzeby serialu, ale nie aż tak by koniec Númenoru zbiegał się w czasie z zatopieniem Beleriandu To będzie bardzo ekspresowa II Era Śródziemia |
O czym piszesz, przecie cała druga era to max kilkadziesiąt lat.
Cytat: |
Pytanie tylko na ile umiejętnie wplotą reprezentacje wszelkich mniejszości w serial, a na ile na chama byle było, bo tak, bo liczy się edukacja 'kołtunów', a nie jakość fabuły. |
Nie mam wątpliwości. Będzie na chama.
Nic, trzeba będzie oglądać na luzie, bez spinki jak 'jakiś serial fantasy', AU. Byle było lepiej, niż w Wiedźminie W końcu to, że to czyste ffiction nie znaczy, że sama fabuła będzie zła. I oby ludzie mimo wszystko dzięki serialowi sięgnęli po książki  |
Jak już deklarowałem zamierzam drzeć łacha na całego. I bez litości.
To niestety smutny przykład zła dziejącego się w nauce, i to nie tylko humanistyce. Jako, ze zadaniem jest zdobycie grantów, wiec trzeba pisać to co jest na fali i co jest promowane. Czy ma sens, czy ma jakąkolwiek wartość, nie jest ważne, ważne, że dają granty a granty = kasa. Napiszą wszystko, co pozwoli dostać kolejny grant. I nie jest to jedynie Pani Fimi, to powszechna choroba. Nauka jest na sprzedaż, a decyduje o kierunku the highest bidder.
klemenko napisał(a): |
obsadzenie czarnoskórego aktora nią nie jest. |
Owszem jest. Ale to nie problem, bo ten serial nie rozgrywa się w świecie Tolkiena, on rozgrywa się w Świecie Bezosa, a tam może być wszystko co pasuje Bezosowi. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
klemenko Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 19-03-2022 00:24 Temat wpisu: |
|
|
Dalej nie rozumiem, w czym mają przeszkadzać czarnoskórzy aktorzy. Moim zdaniem jest to kwestia mocno drugorzędna.
Natomiast bardzo podobało mi się określenie "świat Bezosa".
Offtop: od dłuższego czasu jak ognia unikam kupowania na Amazonie, choć konto Prime mam już chyba od 10 lat, głównie ze względu na seriale i przechowywanie plików w chmurze. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 19-03-2022 15:40 Temat wpisu: |
|
|
klemenko napisał(a) (zobacz wpis): |
Dalej nie rozumiem, w czym mają przeszkadzać czarnoskórzy aktorzy. Moim zdaniem jest to kwestia mocno drugorzędna. |
Grający elfow, jednak przeszkadzają, gdyż Tolkien zostawił jednoznaczny opis. Sam bym był bardzo zadowolony, gdyby umieścili wątek szlachetnego Haradrima. Paradoksalnie luki, które są w tym przypadku przepaściami pozwalały na wprowadzenie z sensem wielokulturowości. Wprowadzenie elfa-murzyna nie ma sensu, najmniejszego.
Natomiast bardzo podobało mi się określenie "świat Bezosa". |
Tak myślałem, że się spodoba, ale poważnie powinniśmy zacząć myśleć w kategoriach, że to świat Bezosa a nie Tolkiena i wtedy oszczędzimy sobie wielu stresów. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
For the home of the holy
|
Powrót do góry |
|
 |
JD Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 23-03-2022 17:15 Temat wpisu: |
|
|
M.L. napisał(a) (zobacz wpis): |
klemenko napisał(a) (zobacz wpis): |
Dalej nie rozumiem, w czym mają przeszkadzać czarnoskórzy aktorzy. Moim zdaniem jest to kwestia mocno drugorzędna. |
Grający elfow, jednak przeszkadzają, gdyż Tolkien zostawił jednoznaczny opis. . |
To plus oczywisty fakt, że robienie czegoś takiego dzisiaj, jeszcze w dziele tworzonym w ramach takiego kolosa jak Amazon, jest oczywistym elementem propagandowym. Chciałoby się, może, być tak naiwnym i postrzegać to jako zwykły element narracji, ale niestety się nie da, wiedząc, jak nachalną promocję "równościowych" idei prowadzą pewne środowiska, używając do tego właśnie m.in.świata rozrywki/sztuki. Tak zwany mainstream jest tym kompletnie przeżarty. _________________ https://www.ponapisach.pl/author/przemyslaw-brudzynski |
|
Powrót do góry |
|
 |
raymount Członek Kompanii Thorina
|
 Wysłany: 28-03-2022 16:00 Temat wpisu: |
|
|
Albo źle szukam, albo nie padło nigdzie bezpośrednio, ale są znane kulisy braku praw Amazona do Silma i NO? Na samym początku przecież Amazon deklarował ogromne sumy za nabycie tych praw, a na różnych portalach w czerwcu i lipcu 2021 pojawiały się wprost informacje, że te prawa nabyli. _________________ Pozdrawiam,
Rajmund |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 28-03-2022 23:14 Temat wpisu: |
|
|
Jeżeli rozumiem, to prawa amazon zakupił jeszcze przed śmiercią Christophera Tolkiena, a ten kategorycznie sprzeciwiała się sprzedaży praw do Silma. Tutaj w gre wchodzi jeszcze fakt, ze właściwie w przypadku Silma Ch.T. jest poniekąd współautorem. Ale top tylko moje domysły. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
For the home of the holy
|
Powrót do góry |
|
 |
TallisKeeton Brehon

|
 Wysłany: 10-04-2022 10:27 Temat wpisu: |
|
|
M.L. napisał(a) (zobacz wpis): |
Grający elfow, jednak przeszkadzają, gdyż Tolkien zostawił jednoznaczny opis. |
Ano. Np. jak by to wyglądało, gdyby w "Star trek" rasę niebieskoskórych kosmitów zagrali aktorzy bez niebieskiej charakteryzacji, i byliby po prostu białymi i czarnymi ludzmi
Wśród wszystkich tych YTubowych komentarzy i debat trafiłam nawet na fragment o tym, że ktoś tam - pewnie jakiś gość z Amazona - twierdził, że Tolkien nigdy nie sprecyzował koloru skóry elfów. A inny pseudofan z kolei twierdził, że
Tolkien nigdy nie opisywał swych postaci.
Myślę, że jak kasiorka uderza do głowy to powie się wszystko co się opłaca
Sam bym był bardzo zadowolony, gdyby umieścili wątek szlachetnego Haradrima. |
Gdzieś czytałam, że w jednej z nowszych gier na podstawie Śródziemia jest postać gondorskiego oficera, który jest Haradczykim znalezionym jako dziecko i wychowanym przez Gondorczyków. Takie coś mogli też zrobić w przypadku
Numenorian i byłoby ok myśle. Np. zaginiony z okazji jakiejś wojny lub intrygi dzieciak królewskiej pary Haradu wychowany w Numenorze przyczynia się w dorosłości do polepszenia stosunków miedzy tymi krajami?
powinniśmy zacząć myśleć w kategoriach, że to świat Bezosa a nie Tolkiena i wtedy oszczędzimy sobie wielu stresów.
|
Świetny pomysł W końcu pewnie z 90% musieli wymyślić, wiec to nie jest adaptacja tylko serial z lekka inspirowany światem Tolkiena.
poz
tal _________________ - Tolkien fandom stands alone.
- Not alone! Fandoms!
- To the king! |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 13-04-2022 12:20 Temat wpisu: |
|
|
Emocje opadły, nawalanka ustała, niesmak pozostał. Zachowania Amazonas trudno bronić, jak i części atakujących. Jeszcze trudniej jednak zrozumieć podjęte decyzje. Nawet w tej rozmowie widać ścieżki, którymi Amazon mógł podążyć by wprowadzić przekaz ideologiczny, nie obrażając inteligencji fanów i nie naruszając integralności ekranizowanego dzieła. Paradoksalnie zakres uzyskanych praw był na to szansą.
Jest to tym bardziej zaskakujące, że Amazon jest sponsorem na prawdę udanych ekranizacji, daleko nie szukając - Expanse. Pewnie w tym przypadku było to łatwiejsze, ale nadal warto to docenić.
Wielka szkoda bo mam wrażenie, że jednak zmarnowano okazję - choć, kto wie, może się mylę. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
For the home of the holy
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|