|
Forum dyskusyjne miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena w sieci od 11/2001
|
"Dobry czy zły - koniec się zbliża." Keleborn, Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ThelmOS Mieszkaniec Shire
Nieobecny(a): ogólnie rzadko obecny :(
|
 Wysłany: 08-11-2019 22:40 Temat wpisu: Przewodnik po Tengwarze |
|
|
Dzień dobry (a może dobry wieczór? ) wszystkim forumowiczom!
Niniejszym chciałbym Państwu przedstawić "Przewodnik po Tengwarze" będący opracowaniem strony Tengwar Feanora autorstwa MiMaS'a do formatu pdf. Pozwoliłem sobie w tym celu skopiować własną wiadomość z forum Elendilich
Jako, że wiele lat temu właśnie dzięki powyższej stronie miałem okazję dokładniej poznać tolkienowski alfabet, a ponadto czułem pewien niedosyt wynikający z braku takiego "przystępnego przewodnika" na swojej półce, postanowiłem coś z tym zrobić czyli zabezpieczyć cenne wspomnienia i dane w formie bardziej namacalnej, jak sądzę, mniej podatnej na zły los i rozmaite wypadki.
Należało więc skopiować, spisać, tudzież opracować wszelakimi sposobami, wspomnianą stronę do formy, która pozwoliłaby ją wygodnie wydrukować, ale i przeglądać wykorzystując pełnię zalet elektroniki jak i magi linków/hiperłączy. Oczywistą odpowiedzią okazał się format pdf, stąd też ta publikacja, którą chciałbym niejako podziękować za tę przygodę i uczcić zarówno tengwar jak i autorów: zarówno Strony, ale też poszczególnych sposobów zapisu, fontów, programów jak i całego Śródziemia w osobie J.R.R.Tolkiena.
Po tym nieco podniosłym (może nawet na wyrost względem skali prac ) wstępie, mam szczerą nadzieję, że publikacja ta przysłuży się Elendilim jak też wszelkim fanom tolkienowskiego legendarium w ich przygodzie z "elfim pismem". Życzę owocnej lektury!
POBIERANIE: (link proszę w całości skopiować do wyszukiwarki)
Cytat: |
https://1drv.ms/b/s!Ahm9TEDEyoaaiLMklJEB0BxAYJLqOw?e=7RTTjz |
Kwestie warte wspomnienia:
-format pliku to PDF co powinno rozwiązać trudności z zgodnością, brakiem czcionek czy problemami z wyświetlaniem
-co warto powtórzyć: publikacja ta stanowi "opracowanie" do formatu PDF strony internetowej autorstwa MiMaS'a, przy drobnej edycji redakcyjnej tekstów i zastosowaniu szaty graficznej popełnionych przez mą osobę
-całość publikacji jest oczywiście bezpłatna, na licencji CC BY-NC-SA 2.0 (przy występowaniu szczególnych ustaleń względem elementów (fonty itp.) występujących w publikacji)
-powyższą wersję, zasadniczo uważam za gotową, przy czym będę wdzięczny, za wszelakie uwagi co do błędów każdej natury, którym to postaram się zaradzić
-przy pobieraniu proszę o wyrozumiałość, niestety zmuszony jestem tutaj korzystać z określonych serwerów
-będę wdzięczny za pomoc z edycją redakcyjną linku, gdyż niestety nie wiem czemu nie działa w takiej postaci
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Encaitar Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 23-11-2019 00:10 Temat wpisu: |
|
|
Cytat: |
Enter password
Because you're accessing sensitive info, you need to verify your password. |
Doceniam pracę, sam uczyłem się Tengwaru ze strony MiMaSa jakieś... 15 lat temu . Ale może udałoby się udostępnić to na jakimś bardziej przystępnym hostingu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
michu Członek Kompanii Thorina
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ThelmOS Mieszkaniec Shire
Nieobecny(a): ogólnie rzadko obecny :(
|
 Wysłany: 30-11-2019 11:46 Temat wpisu: |
|
|
Michu, bardzo dziękuję!
Nie mam pojęcia co tu się dzieje z linkami, u Elendilich za pierwszym razem wkleił się normalnie również za pomocą hm „szablonu URL”. Potem natomiast z niewiadomych przyczyn „cięty był na pół” niezależnie od wersji linku - stąd też prośba w pierwotnym poście :/ Dla ułatwienia przekleję powyższy link na górę, może teraz będzie i tam działał
Encaitar'ze, dziękuję za odpowiedź. Może teraz problem się rozwiąże. Wybrałem właśnie powyższy z racji najmniejszych utrudnień, mimo wszystko bezpieczeństwa serwerów i praktycznie nieograniczonego czasu przechowywania… A zawiodły linki udostępniania… XD Niemniej dzięki interwencji użytkownika Michu (zakładam, że odmienia się standardowo ) powinno być ok. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|