Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Elenai Weteran Bitwy Pięciu Armii

Dołączył(a): 31 Gru 2001 Wpisy: 535 Skąd: Arda, the Kingdom of Earth
|
 Wysłany: 19-09-2002 17:56 Temat wpisu: 'Laiquendi' - Elfy Zielone - a jak dla liczby pojedynczej? |
|
|
Mam jedno pytanko - a własciwie to dwa :
'Laiquendi' - Elfy Zielone - jak to będzie brzmieć dla liczby pojedynczej,
tzn. 1 Zielony Elf (--> )
A liczba pojedyncza słowa półelf to "Peredhel", prawda? _________________ - Wojna to męskie rzemiosło!
- Coś tak idiotycznego musi być męskie.
Najpewniejszym dowodem na istnienie inteligentnego życia we wszechświecie jest to, że nigdy nie próbowało się z nami skontaktować - Calvin and Hobbes
~TLOTR comics~ ~Moi na DA~ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Elanor Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 20-09-2002 18:48 Temat wpisu: |
|
|
Jak sÄ…dzÄ™ "Laiquende". _________________ The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Cirdan Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 21-11-2002 22:33 Temat wpisu: |
|
|
A ja mam inne zdanie: quendi znaczy "mówiący", a to ma taką samą formę w 1 os. l. pojedynczej jak i mnogiej
Wobec czego proszę o wyjaśnienie przez znawców. _________________ Brother to Brother. Yours in live and death. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nairael Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 21-11-2002 23:14 Temat wpisu: |
|
|
Elanor chyba do znawcow mozna zaliczyc, poza tym Laiquende pochodzi od quendi a quendi swoja droga pochodzi od quen slowo. Jednak quendi jast rzeczownikiem w l.m. i odmienia sie jako rzeczownik czyli -i jest koncowka l.m. a -e l.p.
Jednak ja siebie nie zaliczam do znawcow, te informacje czerpie z Ardalambionu.
Pozdrawiam _________________ "Jestesmy odpowiedzialni za tych, ktorych oswoilismy"- A. de S-Ex.
Pozdrawiam Nairael Silmawylien |
|
Powrót do góry |
|
 |
Galadhorn Strażnik Północy

|
 Wysłany: 22-11-2002 07:18 Temat wpisu: |
|
|
nairael napisał(a): |
Elanor chyba do znawcow mozna zaliczyc, poza tym Laiquende pochodzi od quendi a quendi swoja droga pochodzi od quen slowo. Jednak quendi jast rzeczownikiem w l.m. i odmienia sie jako rzeczownik czyli -i jest koncowka l.m. a -e l.p.
Jednak ja siebie nie zaliczam do znawcow, te informacje czerpie z Ardalambionu.
Pozdrawiam |
Słowo quendi (b. rzadko spotykana l.poj. quende) nie pochodzi od rdzenia KWET- 'mówić' (jak to powszechnie przyjmowano w Śródziemiu w III Erze), ale od rdzenia KWEN- 'osoba, ktoś'. (Tolkien pisze o tym w Quendi and Eldar w XI tomie The History of Middle-earth). Słowo quen oznaczało w quenya 'osobę, kogoś', a 'słowo' to w quenya quetta - to drugie pochodzi od zupełnie innego rdzenia. W Śródziemiu przyjęła się definicja Quendi i karir quettar ómainen 'those who form words with voices' ('... ci którzy kształtują słowa za pomocą głosu') (WJ:391), ale w świetle wiedzy o ewolucji języka słowa Quende nie da się wywieść od rdzenia KWET- |
|
Powrót do góry |
|
 |
Elanor Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 22-11-2002 12:45 Temat wpisu: |
|
|
nairael napisał(a): |
Elanor chyba do znawcow mozna zaliczyc. |
Skąd ta insynuacja? Ja również korzystam głównie z Ardalambionu, a swoją propozycję wysnułam trzymając się zasady, że rzeczowniki kończące się w lp. na -e lub spółgłoskę tworzą formę mnogą z -i. Jako że wyraz "quend" byłby niemożliwy, została mi tylko jedna alternatywa. _________________ The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Elenai Weteran Bitwy Pięciu Armii

Dołączył(a): 31 Gru 2001 Wpisy: 535 Skąd: Arda, the Kingdom of Earth
|
 Wysłany: 22-12-2002 11:34 Temat wpisu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź
A jak będzie brzmieć liczba pojedyncza od Nandor? Nie zmieni się? _________________ - Wojna to męskie rzemiosło!
- Coś tak idiotycznego musi być męskie.
Najpewniejszym dowodem na istnienie inteligentnego życia we wszechświecie jest to, że nigdy nie próbowało się z nami skontaktować - Calvin and Hobbes
~TLOTR comics~ ~Moi na DA~ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Neratin Weteran Bitwy Pięciu Armii
|
 Wysłany: 22-12-2002 13:12 Temat wpisu: |
|
|
Elenai napisał(a): |
Dzięki za odpowiedź :)