Forum dyskusyjne miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena
w sieci od 11/2001
 
Gospoda(1) | Zasady Forum | FAQ | Szukaj | Kalendarz |  Zarejestruj się |  Profil | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości | Zaloguj

Witryny zrzeszone w forum:
Hobbiton  Pod Rozbrykanym Balrogiem


"Od czasu wzejścia słońca, czas w Śródziemiu zaczął biegnąć szybciej, a wszystkie rzeczy zmieniały się i starzały w niezwykle przyśpieszonym tempie." , Silmarillion


Temat: Seed-cake. Wygląd, smak i co to jest? (Strona 3 z 3)

Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
  skocz na koniec strony
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum tolkienowskie -> Hobbit czyli tam i z powrotem Wydruk
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Goku
Ka-Me-Ha-Me-Ha!


Dołączył(a): 02 Lis 2001
Wpisy: 1231
Skąd: Kame House


Wysłany: 01-07-2007 18:30    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

To zdecydowanie najdłużej gnębiące mnie ciastko świata Pserwa Po 5 latach powracam do tematu Jestem rozwalony bo napotkałem w "The Annotated Hobbit" wyjaśnienie D.Andersona cóż to za stuff Pserwa jego zdaniem Bilbo krasnoludom upiekł Uśmiech Anderson tłumaczy je tak:
D.Anderson w The Annotated Hobbit, str 40 napisał(a):

20 A seed-cake is a sweetened cake flavored with caraway seeds

czyli po polskiemu "słodkie ciasto przyprawione kminkiem".

Także potwierdziło się to co wykoncepowała Avi i Elanor Uśmiech

Podsumowując, wszyscy tłumacze są zgodni co do kminku chociaż Polkowski i Braiter dodają do przepisu coś jeszcze.

Skibniewska: "kawałek placka z kminkiem"
Braiter: "najchętniej cytrynowego z kminkiem"
Polkowski: "kawałek placka z kminkiem albo czarnuszką"

Uff, chyba się w końcu najadłem Tort Jestem rozwalony Pserwa

_________________
play dirty, play dead - just be yourself
Powrót do góry
 
 
hobbitses
Mieszkaniec Shire


Dołączył(a): 12 Sie 2013
Wpisy: 2
Skąd: Shire (Kaszuby)


Wysłany: 21-08-2013 11:29    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Avari napisał(a) (zobacz wpis):
Anglicy mają ( lub mieli- opierając się na literaturze) dość specyficzne upodobania smakowe Z przymrużeniem oka , więc może zagryzali piwo ( pewnie ciepłe Ble Ble ;D ) ciastem.
Oto przepis na ciasto kminkowe przygotowany na podstawie książki "The Art of Cookery Made Plain and Easy", napisanej w 1747 roku przez Hannah Glasse:
Cytat:
SKŁADNIKI:
200g mąki
1 łyżeczka cynamonu
200g masła
150g cukru
3 jaja
2 łyżeczki aromatu z kwiatów pomarańczy lub wody różanej Super śmiech
2-3 łyżeczki ziaren kminku

Wymieszać mąkę z cynamonem. Utrzeć masło, dodać cukier i ucierać na jasną i puszystą masę. Dodać jajka po jednym wraz z odrobiną mąki przy ostatnim, jeśli zaczną się tworzyć grudki. Dodać resztę mąki, aromat lub wodę różaną oraz ziarna kminku i wszystko wymieszać na gładką masę.
Nałożyć masę do podłużnej formy wcześniej przygotowanej.
Piec w temp. 180 stopni C przez 45-60 min., aż ciasto nabierze ciemnozłotego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 min., wyjąć z formu i zostawić do wystygnięcia.



To by było na tyle, po wyrzuceniu ozdobników z treści przepisu. Na mój gust to chyba trzeba dać trochę proszku do pieczenia, bo będzie zakalec - ale w przepisie nie ma. Jak smakuje nie wiem, nie robiłam , bo nie lubię kminku Nie Nie . Jeśli upieczesz, to podziel się wrażeniami z konsumpcji.

SMACZNEGO ! Uśmiech

pozdrowienia Tiaaaa


Upiekłam i jest pyszne Jestem za Też nie lubię kminku ale jakoś strasznie go w tym cieście nie czuć. I wcale proszku nie potrzeba. Ono poprostu chyba nie ma rosnąć.
Pozdrawiam,
hobbitses
Powrót do góry
 
 
konjel
Mieszkaniec Shire


Dołączył(a): 14 Lip 2016
Wpisy: 16
Skąd: Bydgoszcz / Erebor


Wysłany: 26-07-2016 17:50    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Niedawno zrobiłem owy placek i... udał się! Bardzo aromatyczne, smaczne ciasto. Upiekłem kilka wersji, z kminkiem oraz czarnuszką. Co do przepisu - zrobiłem cukier (taki do piernika z wanilią itp.) pół na pół z miodem i nieco skróciłem czas pieczenia, chyba zależy to od piekarnika, bo u mnie spokojnie upiekło się w pół godziny. Załączam zdjęcia:

Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników.
Zaloguj się żeby go obejrzeć.




Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników.
Zaloguj się żeby go obejrzeć.




Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników.
Zaloguj się żeby go obejrzeć.



_________________
"Krasnolud może i jest sceptyczny i wyniosły, ale dotrzymuje umów i trwa u boku towarzysza."
Corey Olsen, Odkrywanie Hobbita
Powrót do góry
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum tolkienowskie -> Hobbit czyli tam i z powrotem Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Temat: Seed-cake. Wygląd, smak i co to jest? (Strona 3 z 3)

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników w tym dziale
Nie możesz ściągać plików w tym dziale

Powered by phpBB2
Copyright © tolkien.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone.