Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jedI Członek Kompanii Thorina
|
 Wysłany: 07-01-2002 21:51 Temat wpisu: Czy Glorfindel z WP był tym samym, którego zabił Balrog? |
|
|
prawdziwy start tematu: 22.12.2001 (data z 2002 r. spowodowana konwersją starych wpisów do nowego engine forum) - elfy
---------------------------------------------------------
Byc moze ten temat juz kiedys na jakims forum byl poniewaz dotycy on bardzo kontrowersyjnej kwestii, niemniej jednak...
Czy Glorfindel z Wladcy byl tym samym, ktory zginal w walce z Balrogiem.
Ja szukajac w necie dowiedzialem sie tylko, ze nie bylo to nigdzie wyjasnione a sam Tolkien zdal sobie sprawe ze zbieznosci imion juz po fakcie. Gdybym sie mial jednak kierowac intuicja to wydaje mi sie ze sa to jednak dwie rozne osoby. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nameless Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Monisia Weteran Bitwy Pięciu Armii
|
 Wysłany: 07-01-2002 21:52 Temat wpisu: |
|
|
Cytat: |
Doszedł do wniosku że Glorfindel z Gondolinu, który runął w przepaść walcząc z Balrogiem po złupieniu miasta (II. 192-4, IV.145), i Glorfindel z Rivendell byli jednym i tym samym; wypuszczono go z Mandosu i wyprawiono z powrotem do Śródziemia gdzieś w Drugiej Erze. |
Ot i odpowiedź samego Tolkiena. Ja jednak rozmyślając nad tą wizją, doszłam do innego wsniosku. A mianowicie, że zawszło w przypadku Glorfindela to samo, co w przypadku Gandalfa. Wszyscy myśleli, że on zginął, a on tymczasem powaraca jeszcze potężniejszy itp. Chociaż to się może nieco pokrywa? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Watcher Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 07-01-2002 21:52 Temat wpisu: |
|
|
Też o tym słyszałem, ale to dla mnie trochę niepokojąca teoria. Dlaczego ten Noldor został wypuszczony z Sal Mandosa? Valarowie najwyraźniej uczynili to dla Gandalfa bo jego misja była dla Śródziemia niezbędna (w przeciwnym razie doszłoby pewnie do powtórki z Numenoru). Jakie zadanie miał natomiast Glorfindel??? Czy chodziło tylko o jego późniejszą interwencję przeciw Nazgulom??? _________________ PJ nie zna litości
Dag O'Berth
-=|MUP - Frakcja Ekstremistyczna|=-  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Neratin Weteran Bitwy Pięciu Armii
|
 Wysłany: 07-01-2002 21:53 Temat wpisu: |
|
|
Cytat: |
Też o tym słyszałem, ale to dla mnie trochę niepokojąca teoria. Dlaczego ten Noldor został wypuszczony z Sal Mandosa? Valarowie najwyraźniej uczynili to dla Gandalfa bo jego misja była dla Śródziemia niezbędna (w przeciwnym razie doszłoby pewnie do powtórki z Numenoru). Jakie zadanie miał natomiast Glorfindel??? Czy chodziło tylko o jego późniejszą interwencję przeciw Nazgulom??? |
Raczej niemozliwe, by Valar mieli jakakolwiek wladze nad zyciem i smiercia Maia. Gandalf odrodzil sie 'sam', podobnie jak wczesniej wielokrotnie Sauron. I nie mozna tu mowic o jego smierci i o zmartwychwstaniu, jak w przypadku Glorfindela, ktory umarl naprawde (tzn w jedyny dostepny elfom sposob).
Zreszta zmartwychwstaly Glorfindel raczej nie dokonuje zadnych wielkich czynow- o ile nam wiadomo. Jedynym godnym uwagi jest przepowiednia o losie Wodza. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Watcher Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 07-01-2002 21:53 Temat wpisu: |
|
|
Tyle, że Gandalf mówi, że "zostałem tu na krótki czas przywrócony". Jak dla mnie wygląda to na interwencję. Jeśli nie Vala, to może Eru? _________________ PJ nie zna litości
Dag O'Berth
-=|MUP - Frakcja Ekstremistyczna|=-  |
|
Powrót do góry |
|
 |
glorfindel Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 16-01-2002 22:27 Temat wpisu: Glorfindel |
|
|
Według mnie nie unika wątpliwości, że Glorfindel z Gondolinu i Glorfindel z Imaldris to ten sam elf.Słyszałem już teorię, że elfy mogą się odradzać ale pominimy tą kwestię.Kolejnym argumentem przemawiającym za tym iż Glorfindel z Gondolinu i z Imaldris to te same postacie jest sytuacja przy brodzie Imaldris(WP t.I)gdzie Glorfindel pokazał swoją prawdzią moc w walce z nazgulami,tez to iż Elrond póżniej powiedział, że Glorfindel jest już jednym z nielicznych elfów mogących stawic im czoło.Gandalf stwierdził,ze Glorfindel w walce z nazgulami był przez chwilę taki jak na Ardzie.Pozatym żadko się zdarzało, zeby dwa elfy miały takie same imiona.
A każdy kto twierdzi, żę Glorfindel nie był wspaniałym elfem nich pogada ze mną )))))))) _________________ Chciałbym móc z minstrelami śpiewać
i poruszyć drżącą ręką - niewidziane.
Chciałbym wraz z żeglarzami głębin
Tnących cienkie deski na stoku gór
Wyruszyć na niepewne, pełne zasadzek drogi;
Bo niektórzy dotarli poza legendarny Zachód. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nifrodel AlsÃlatiel / Administrator

Nieobecny(a): panta rhei...
|
 Wysłany: 17-01-2002 11:25 Temat wpisu: Glorfindel |
|
|
glorfindel napisał(a): |
.Gandalf stwierdził,ze Glorfindel w walce z nazgulami był przez chwilę taki jak na Ardzie. |
A w oczach jaśniało mu światło Amanu...
Uważam, że to ten sam Elf.
Suilad _________________ Gwiazdy były dalekie...
Niebo się otwarło
jak gdyby dłoń nieśmiała,
blask siÄ™ do niej garnÄ…Å‚...
~~~~~~~~
Almanach Tolkienowski Aiglos
Eldalairië |
|
Powrót do góry |
|
 |
|