"Człowiek bowiem, który ucieka przed własnym strachem, zwykle odwlecze jedynie najgorsze i nic nadto." Sador Labadal do Turina, Niedokończone Opowieści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
M.L. Uprzedzony, ujadajÄ…cy krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 21-03-2016 19:00 Temat wpisu: Tilkal - fanzin na Facebooku |
|
|
Bo ta majańską (nie mylić z majarską) nazwą kryje się nowy fanzin tolkienowski, tym razem publikowany na facebooku (wyszły już dwa numery). Zob. https://www.facebook.com/gazetkatilkal/
Z chęcią dowiem się więcej na jego temat, gdyż ja tylko wiem, ze istnieje. Jeżeli więc ktoś ma więcej informacji niech przybliży nam to nowe e-czasopismo.
-----------------------------
Poprawiony tytuł. Przepraszam za błąd widać odezwała się dawna fascynacja kulturami prekolumbijskimi (w tym wypadku Majami) _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword
Ostatnio zmieniony przez M.L. dnia 30-04-2016 22:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
aldarion90 Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 22-03-2016 22:08 Temat wpisu: |
|
|
Wyszły już trzy, a nie dwa numery Popraw tytuł bo powinno być "Tilkal"  _________________ "Za rokiem rok upływa znów,
Do siedmiu Rzek odpływa.
Dzień pełen słońca, noc bez snów;
Chwieje siÄ™ wierzba krzywa.
Lecz nigdy już, o żadnej z pór
Na zachód nikt nie płynie
I nie zaśpiewa elfów chór,
Ich pieśń na zawsze zginie." |
|
Powrót do góry |
|
 |
M.L. Uprzedzony, ujadajÄ…cy krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 22-03-2016 22:11 Temat wpisu: |
|
|
aldarion90 napisał(a) (zobacz wpis): |
Wyszły już trzy, a nie dwa numery Popraw tytuł bo powinno być "Tilkal"  |
A można prosić więcej informacji o tych trzech numerach, zwłaszcza tym trzecim.  _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
aldarion90 Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 22-03-2016 23:35 Temat wpisu: |
|
|
ProszÄ™, oto link do 3. numeru: https://drive.google.com/file/d/0B7PoIVBZq9v1c2hlZlVrd3htcU0/view?pref= 2&pli=1
Nie posiadam żadnych dodatkowych informacji bo sam znalazłem ten zin zaledwie kilka dni temu. _________________ "Za rokiem rok upływa znów,
Do siedmiu Rzek odpływa.
Dzień pełen słońca, noc bez snów;
Chwieje siÄ™ wierzba krzywa.
Lecz nigdy już, o żadnej z pór
Na zachód nikt nie płynie
I nie zaśpiewa elfów chór,
Ich pieśń na zawsze zginie." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Riddick Członek Kompanii Thorina
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Aragorn7 Przyjaciel Elfów

|
|
Powrót do góry |
|
 |
KacperP Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 23-03-2016 14:00 Temat wpisu: |
|
|
Zgadza się, to ja. Miałem zamiar się pochwalić, ale jakoś mi umknęło
Ogólnie rzecz biorąc, większość informacji o nas jest na Elendilionie:
Cytat: |
Tilkal to amatorski nieregularnik wydawany w formacie PDF przez fanów Tolkiena. Pierwszy numer ukazał się 7 sierpnia 2015 r. wyłącznie na stronie Śródziemie Wiki, ale po długiej przerwie wydaliśmy już dwa kolejne dla zdecydowanie szerszego grona odbiorców. Numer czwarty jest w przygotowaniu. Nazwa czasopisma została zaczerpnięta z Księgi Zaginionych Opowieści – tam Tilkal to metal utworzony przez Aulëgo z połączenia sześciu innych metali ? miedzi, srebra, cyny, ołowiu, żelaza i złota. Razem tworzą coś dużo trwalszego i potężniejszego niż każde z osobna, tylko Aulë potrafi je wtedy obrabiać. Podobnie jest z naszą gazetką. Artykuły, recenzje, poezje, grafiki, ciekawostki kulinarne i muzyczne same z siebie mogłyby pozostać niezauważone. Zebrane w razem znaczą więcej i więcej osób się o nich dowie (a przynajmniej mam taką nadzieję).
Na dzień dzisiejszy grono redaktorskie naszego czasopisma przedstawia się następująco:
Redaktor Naczelny: Karol Kuźma
Twórca projektu i Drugi Redaktor: Kacper Pochopień
Skład i korekta: Marcin "Took" Tatuś
Ilustracje: Marcin "Mithgaraf" Niewalda, Eleniel |
_________________ "Często nienawiść sama sobie zadaje rany" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aragorn7 Przyjaciel Elfów

|
 Wysłany: 23-03-2016 19:31 Temat wpisu: Re: Tikal - fanzin na Facebooku |
|
|
M.L. napisał(a) (zobacz wpis): |
Bo ta majańską (nie mylić z majarską) nazwą kryje się nowy fanzin tolkienowski... |
Tak BTW to właśnie majarską, czy raczej Valarską
Bo cóż to jest ten tytułowy "Tilkal" -
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
|
najkrócej stop 6 metali: miedzi, srebra, cyny, ołowiu, żelaza i złota z których powstał m.in. łańcuch skuwający Morgotha - Angainor.
Cytat: |
Sama nazwa tilkal, wywodzi się z języka elfickiego, quenya. Pochodzi od pierwszych liter elfickich nazw każdego ze stopowych metali tilkalu: miedź (Tambë), srebro (Ilsa), cyna (Latúken), ołów (Kanu), żelazo (Anga), złoto (Laurë). |
P.S. Logo wyciąłem i obrobiłem z jednej ze stron internetowych  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|