"Tak to już jest, że o życiu szczęśliwym i radosnym nie ma wiele do powiedzenia, dopóki się nie skończy. Podobnie też cudowne i piękne dzieła same są swoimi pomnikami, dopóki istnieją i można je oglądać, a dopiero wtedy, gdy są zagrożone lub na zawsze zniszczone, zaczyna się je opiewać w pieśniach." O Doriath przed nastaniem Słońca i Księżyca, Silmarillion
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
M.L. Uprzedzony, ujadajÄ…cy krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 01-02-2016 23:27 Temat wpisu: |
|
|
Na jedną rzecz z przykrością zwrócę uwagę. Zgodnie z współczesnymi interpretacjami prawa autorskiego, takie zamieszczenie on-line, traktowane jest jako nowe wydanie i formalnie rzecz biorąc wymaga uzyskania zgody wszystkich autorów tekstów.
Nie podoba mi się taka interpretacja, od dawna twierdzę, że jest zbyt daleko posunięta, ale warto o tym pamiętać. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mablung Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 02-02-2016 11:32 Temat wpisu: |
|
|
Co na to redakcja Simbelmynë? Czy jest zatem jakaś inna legalna forma udostępnienia archiwalnych numerów? Można w ostateczności poskanować te numery które mamy i rozsyłać je między sobą na maila. Może jednak nie udać nam się zebrać wszystkich numerów, skany mogą być różnej (czyt. słabej) jakości, no i jest to metoda "szemrana", a nie o to w pierwotnym zamyśle chodziło.
Ideałem byłoby zebranie tego całego dobra w jednym miejscu i ustalenie klarownych zasad czy cennika pobierania.
Macie może jakieÅ› pomysÅ‚y? _________________ Elen sÃla lúmenn' omentielvo! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aerina Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 05-02-2016 21:34 Temat wpisu: |
|
|
Ja też się podpisuję!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Galadhorn Strażnik Północy

|
 Wysłany: 08-02-2016 12:18 Temat wpisu: |
|
|
Rozmawiałem na ten temat z drugim redaktorem "Simbelmynë", Tomem Gooldem. Jesteśmy za upublicznieniem wszystkich numerów, ale chcielibyśmy poprosić o pomoc w tej inicjatywie. Może znajdzie się ktoś z młodszych tolkienistów, kto wziąłby na siebie - z naszą autoryzacją - całą inicjatywę tzn. kontakt z autorami, wykonanie pdf-ów itd.? Kontakt na priv. _________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań
|
|
Powrót do góry |
|
 |
cieplutki Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 09-02-2016 22:29 Temat wpisu: |
|
|
Ja też bardzo chętnie przeczytałbym zaległe numery - jestem za, ale niestety chyba nie będę umiał pomóc  _________________ "Ponad gór omglony szczyt
Lećmy, zanim wstanie świt,
By jaskiniom, lochom, grotom
Czarodziejskie wydrzeć złoto!". |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mablung Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 14-02-2016 02:07 Temat wpisu: |
|
|
Oby, oby... może siÄ™ uda. Ktokolwiek zajmie siÄ™ sprawami technicznymi, może liczyć na mojÄ… pomoc (w miarÄ™ moich możliwoÅ›ci). JeÅ›li ja siÄ™ tego podejmÄ™, może bÄ™dÄ™ potrzebowaÅ‚ pomocy kogoÅ› z Was. Trzymajcie kciuki. _________________ Elen sÃla lúmenn' omentielvo! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Riddick Członek Kompanii Thorina
|
 Wysłany: 25-08-2016 17:22 Temat wpisu: |
|
|
Minęło ponad pół roku od ostatniego postu, a więc pytanko o to jak się sprawy mają z tematem?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aragorn7 Przyjaciel Elfów

|
 Wysłany: 12-01-2017 09:11 Temat wpisu: |
|
|
Dla tych co nie zaglądają na Elendilion ( a jak widać warto ) to komunikuję, że już jest kilka archiwalnych numerów Simbelmyne udostępnionych.
Po nr 24, gdzie jest napisane m.in. w tym temacie - http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?p=139507#139507 pojawiły się kolejne.
Zapraszam na Elendilion - http://www.elendilion.pl/ a dokładnie w tym wpisie - http://www.elendilion.pl/2017/01/07/archiwum-simbelmyne-aktualizacja-z- 7-stycznia-17/
Na teraz są dostępne:
Simbelmynë nr 1 (vol 1) (lato 1997) plik PDF, 0,5 MB
Simbelmynë nr 1 (vol 2) (lato 1997) plik PDF, 1 MB (nowość!)
Simbelmynë nr 2 (jesień 1997) plik PDF, 1,2 MB (nowość!)
Simbelmynë nr 21 (szaruga 2004) plik PDF, 5,6 MB
Simbelmynë nr 23 (przedwiośnie 2005) plik PDF, 7 MB
Simbelmynë nr 24 (jesień 2005) plik PDF, 7 MB
Simbelmynë nr 26-27 (jesień-zima 2006) plik PDF, 7 MB (nowość!) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|