"Człowiek bowiem, który ucieka przed własnym strachem, zwykle odwlecze jedynie najgorsze i nic nadto." Sador Labadal do Turina, Niedokończone Opowieści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Magnuss Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 07-06-2014 23:25 Temat wpisu: Witch King Cosplay - tworzenie stroju |
|
|
Witajcie
Ostatnio zabrałem się za stworzenie sylwetki Czarnoksiężnika z Angmaru. Jak na razie stworzyłem hełm:
Czekam na opinie na temat mojej pracy
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
|
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
|
|
Ostatnio zmieniony przez Magnuss dnia 09-06-2014 11:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
M.L. Uprzedzony, ujadający krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 07-06-2014 23:52 Temat wpisu: |
|
|
Wygląda ciekawie, włożyłeś wiele pracy i zaangażowania. Podziwiam umiejętności, choć nie ukrywam, że wolałbym coś oryginalnego a nie kopię z filmu. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
TallisKeeton Brehon

|
 Wysłany: 08-06-2014 18:58 Temat wpisu: |
|
|
Fajne
Tylko czy wtedy, gdyby było oryginalne, byłoby widać, że to cosplay? O ile rozumiem cosplay to tworzenie kostiumów postaci na podstawie czegoś już wczesniej rozpoznawalnego. Czy można zrobić cosplay tylko z własnej wyobraźni?
Czy wtedy byłby to Nazgul czy po prostu "jakaś mroczna postać"?
poz
tal _________________ Nigdy nie powstanie dzieło,które odda głębię trylogii.
Cóż nam pozostaje?Wyrosnąć w końcu z młodzieńczego hasła"ja bym to lepiej zrobił",gdyż "lepiej"jest pojęciem względnym,subiektywnym." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sirielle Ontalómë / Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ominous Ogarniacz nieogarniających

|
 Wysłany: 08-06-2014 19:59 Temat wpisu: |
|
|
TallisKeeton napisał(a) (zobacz wpis): |
Fajne
Tylko czy wtedy, gdyby było oryginalne, byłoby widać, że to cosplay? O ile rozumiem cosplay to tworzenie kostiumów postaci na podstawie czegoś już wczesniej rozpoznawalnego. |
To źle rozumiesz. Cosplay to skrót od "costume play" - gdzie tu masz słowo o rozpoznawlności? Ok, najczęściej mówi się o cosplayach z filmów i komiksów, ale to nie definiuje cosplaya. Ja znawcą nie jestem, ale wystarczy pomyśleć.
Czy można zrobić cosplay tylko z własnej wyobraźni? |
Z Książki TallisKeeton, z książki. Takie papierowe, z literami i kartkami. Polecam.
Czy wtedy byłby to Nazgul czy po prostu "jakaś mroczna postać"? |
Proszę Cię, nie dołuj mnie. To, że PJ pokazał Witchkinga tak a nie inaczej, nie znaczy, że ktoś ubrany w czarny płaszcz i żelazną koronę (im wierniej książce tym lepiej) nie będzie Nazgulem.
EDIT: Sirielle widze mnie ubiegła.
A wracając do tematu: całość wygląda nieźle, szczególnie rogi. Od frontu jednak imho zbyt krzywo. Sprawia raczej wrażenie hełmu Wichkinga po bitwie Chyba, że taki był zamiar, aby jedynie sie wzorować. Ciekawi mnie jednak przede wszystkim z jakiego materiału ta maska jest wykonana? Bo nie mogę do niczego z czym sam miałem doczynienia przypisać  _________________
<I'm not good, I'm not nice, I'm just right.>
"Nawet jak jest obłędnie wesoły, to jest bezuczuciową szują."
Nie pytaj, co Tolk-Folk może zrobić dla Ciebie, ale co Ty, Anonymous możesz zrobić dla Tolk-Folku!
czuwa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 Wysłany: 08-06-2014 23:01 Temat wpisu: |
|
|
Dziękuje za wasze opinie. To czy to będziemy nazywa strojem czy cosplayem dla mnie wielkiej różnicy nie ma i chyba nie ma sensu się szczypać o słówka.
Ominous- troszkę poprawiłem symetrię jednak zależało mi na tym aby hełm wyglądał przeciwnie do twórczości np ludzi czy elfów. Z filmu podebrałem główny kształt a potem wprowadzałem własne elementy takie jak powierzchnia pełna ,,jamek" które są widoczne na czarno, kilka wgłebień majacych przypominać ciecia mieczem oraz rdza z starych rur którą w końcowej fazie nałożyłem aby było widać że było to robione przez istoty powiedzmy plugawe a nie przez wesołe misie.
Sam hełm wykonałem z żywicy, włókna szklanego oraz szpachli samochodowej plus kilka odczynników.
Uszyłem główną szatę i kończę robić naramienniki podeśle foto wkrótce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ominous Ogarniacz nieogarniających

|
 Wysłany: 08-06-2014 23:16 Temat wpisu: |
|
|
Magnuss napisał(a) (zobacz wpis): |
Ominous- troszkę poprawiłem symetrię jednak zależało mi na tym aby hełm wyglądał przeciwnie do twórczości np ludzi czy elfów. Z filmu podebrałem główny kształt a potem wprowadzałem własne elementy |
Czyli tak jak myślałem. To na plus, rznięcie z filmu po tylu latach faktycznie jest już nudne. Oryginalności, przynajmniej częściowa, jak najbardziej w cenie
aby było widać że było to robione przez istoty powiedzmy plugawe a nie przez wesołe misie. |
Świetne porównanie
Sam hełm wykonałem z żywicy, włókna szklanego oraz szpachli samochodowej plus kilka odczynników. |
Ha, więc jednak dobrze widziałem w powiększeniu włókno szklane Nie sądziłem jednak, że ktoś by zniego robił Witchkinga, dlatego wolałem dopytać.
Czekamy na więcej. _________________
<I'm not good, I'm not nice, I'm just right.>
"Nawet jak jest obłędnie wesoły, to jest bezuczuciową szują."
Nie pytaj, co Tolk-Folk może zrobić dla Ciebie, ale co Ty, Anonymous możesz zrobić dla Tolk-Folku!
czuwa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 Wysłany: 09-06-2014 10:20 Temat wpisu: |
|
|
Fotka z szatą ( będzie jeszcze jedna postrzępiona na to) oraz naramiennikami.
Zabieram się teraz za rękawice.
|
Ostatnio zmieniony przez Magnuss dnia 09-06-2014 11:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|