Dołączył(a): 05 Mar 2005 Wpisy: 87 Skąd: Bielawskie Śródziemie/Poznań
Wysłany: 13-11-2013 13:08 Temat wpisu: Middle-earth: Shadow of Mordor
Przeczytałam informacje o nowej grze tworzonej przez studio Monolith Productions
"Middle-earth: Shadow of Mordor" i zamarłam. Główny bohater umiera, zostaje WSKRZESZONY przez DUCHA ZEMSTY, obdarzony w MOCE i idzie do Mordoru mścić się za swe krzywdy. Co więcej Peter Jackson podobno współpracuje z twórcami gry by nie odbiegać od kanonu...... ( bo PJ jest takim wielkim autorytetem w tej sprawie przecież ) Eru widzisz i nie grzmisz. Linki:
http://www.gram.pl/news/2013/11/12/warner-zapowiada-mroczna-gre-middle- earth-shadow-of-mordor.shtml http://pclab.pl/news55444.html
Główny bohater umiera, zostaje WSKRZESZONY przez DUCHA ZEMSTY, obdarzony w MOCE i idzie do Mordoru mścić się za swe krzywdy.
W linkach widziałem porównania do God of War i faktycznie, wypisz wymaluj, wskrzeszony bohater, super moce, zaciukana rodzina, idzie po zemstę. Och, oryginalności...
Co więcej Peter Jackson podobno współpracuje z twórcami gry by nie odbiegać od kanonu... )
Ja naprawdę z chęcią bym pograł w siakieś takieś mroczne klimaty, ale gdyby to były choć tolkienowskie klimaty, a nie są, jeśli mamy zmartwychwstałego mściciela. No nie są. A to, że Talion będzie zapewne killować orków, trolle, balrogi, czy nawet samego Saurona to niestety niewystarczy _________________ <I'm not good, I'm not nice, I'm just right.>
"Nawet jak jest obłędnie wesoły, to jest bezuczuciową szują."
Nie pytaj, co Tolk-Folk może zrobić dla Ciebie, ale co Ty, Anonymous możesz zrobić dla Tolk-Folku!
Ale, okazało się, że WB miało swoich wysłanników w Bielawie i jest ich klip z naszej inscenizacji - skoncentrowany na Celebrimborze
No właśnie widziałam, że wrzuciłaś to na fejsa. Doprawdy, jakkolwiek głos ma dostojny i posturę Beowulfową, to jakoś wizja Celebrimbora-upiora nie bardzo przypada mi do gustu _________________ All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
J. R. R. Tolkien, The Fellowship of the Ring
Ach tam, nie gram, tylko oglądam wstawki z przeszłości A tak serio - upiór Celebrimbor w grze mi nie przeszkadza, w końcu mamy w legendarium dusze tych Quendich, którzy nie posłuchali wezwania Mandosa i nie odeszli. W tej alternatywnej wersji Ardy, jaka jest w grze to samo mogło w jakiś sposób spotkać Celebrmibora. Klątwa Saurona? Pewnie w grze jest podany powód, dla którego pozostał jako duch w Śródziemiu. No, ale jeśli chcemy to rozważać, to nie w tym temacie, może gracze założą odpowiedni _________________ Portfolio|dA|Last.fm Á mahta Valarauko! Áva usë! Aaaaaaaarrrgh, á entula!!!
Ach tam, nie gram, tylko oglądam wstawki z przeszłości A tak serio - upiór Celebrimbor w grze mi nie przeszkadza, w końcu mamy w legendarium dusze tych Quendich, którzy nie posłuchali wezwania Mandosa i nie odeszli. W tej alternatywnej wersji Ardy, jaka jest w grze to samo mogło w jakiś sposób spotkać Celebrmibora. Klątwa Saurona? Pewnie w grze jest podany powód, dla którego pozostał jako duch w Śródziemiu. No, ale jeśli chcemy to rozważać, to nie w tym temacie, może gracze założą odpowiedni
Oczywiście wszystko można wytłumaczyć alternatywnością. Natomiast w świecie Tolkiena taki los Celebrimbora jest niemożliwy. Dlaczego? Bo się opamiętał, bo kiedy zorientował się o co chodzi Sauronowi, odrzucił go, i stawił mu opór. Rozproszył pierścienie elfów, a kiedy doszło do wojny stanął do boju a potem pojedynku i zginął. To pokazuje, że nie mógł należeć do tak zwanych Niechętnych duchów. Mógł pobłądzić, popełnił błąd, ale nie był zamknięty na głos Valarów. Miał serce miał i to po właściwej stronie.
W grze mogą sobie z tym robić co chcą. Bronić takiego podejścia też można, ale i tak jest to lekceważenie pierwotnego dzieła i jego wydźwięku.
Teoretycznie mógłby być Zwlekającym, ale to dotyczyło zazwyczaj Avarich a nie Eldarów. I jeszcze jedno, Noldor walczący łukiem, jako główną bronią? Nie pasuje mi to. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword
Hej Taki mały offtop, z powodu tego trailera do gry.
Ktoś mi wyjaśni czemu w grze występuje upiór/duch Celebrimbora? Czy elfowie po śmierci mogli się stawać czymś takim jak tu widać? Bo imo bardziej wyglada mi na nazgula we wczesnej fazie jego - no wlasnie bycia nazgulem aniżeli na elfa.
Czy Celebrimbor tak się mógł "zasłużyć", że po śmierci mógł otrzymać taką karę, jako upiór/duch błąkający się po ME? A może to jest tak, że niektórzy elfowie po smierci wlasnie sami nie chcą odejść do Mandosa? Która opcja byłaby bliższa losów _książkowego_ kowala?
poz
tal _________________ Nigdy nie powstanie dzieło,które odda głębię trylogii.
Cóż nam pozostaje?Wyrosnąć w końcu z młodzieńczego hasła"ja bym to lepiej zrobił",gdyż "lepiej"jest pojęciem względnym,subiektywnym."
Ktoś mi wyjaśni czemu w grze występuje upiór/duch Celebrimbora
Bo ta gra ma Śródziemie w nazwie tylko po to żeby się lepiej sprzedać.
A całość wygląda na mieszankę hitów ostatnich lat tj Batmanów, Skyrima i Asasyna. Na nic ciekawego bym się nie nastawiał. _________________ But a happy ever after is a dream that won't come true.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale