"Taka jest bowiem świata natura, że to, co znajdujemy - musimy utracić, jak ci, których łódź płynie po wartkim strumieniu...." , Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
vater Członek Kompanii Thorina
|
 Wysłany: 10-11-2017 09:31 Temat wpisu: |
|
|
A ja muszę przyznać, ze po kilkukrotnym przeczytanie tego tekstu (Nauczanie..., O Lembasach...) dochodzę do wniosku, że sposób narracji bardziej pasuje do tego, którego spuścizną są późniejsze rozmowy Gandalfa z Frodem i Gimilim. Więc, sam w sobie rzeczywiście mógł być kiedyś dodatkiem do WP lub innej nieznanej nam opowieści np z II Ery. Wydaje mi się, że - mimo tego co wcześniej twierdziłem - umieszczenie go w XII tomie HoME wraz z innymi dodatkami nie było przypadkowe i może tam powinien pozostać...
btw.. był kiedyś tutaj projekt polskiego wydanie XII tomu, ale pewnie z braku czasu i chętnych do pomocy prace zostały wstrzymane. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Isiliel Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 10-11-2017 13:36 Temat wpisu: |
|
|
vater napisał(a) (zobacz wpis): |
btw.. był kiedyś tutaj projekt polskiego wydanie XII tomu, ale pewnie z braku czasu i chętnych do pomocy prace zostały wstrzymane. |
Nie zostały. Właśnie ślęczymy nad dosłownie ostatnim tekstem jeszcze tylko powtórna korekta całości i będzie można wydawać  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sirielle Ontalómë / Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
vater Członek Kompanii Thorina
|
 Wysłany: 12-11-2017 10:36 Temat wpisu: |
|
|
Bardzo mnie cieszy dalsza praca nad XII tomem HoME. Ogólnie ja już sam siebie przekonałem, że Dangweth Pengolodh jest czymś w rodzaju uzupełnienia całości legendarium, a nie dodatkiem do Silmarillionu.
Mam jednak inne pytania:
- gdzie Tolkiem umieścił by "Eldarińskie określenia rąk, palców i liczebników"?
- czy tekst "Los i Wolna Wola" nie jest w zasadzie kontynuacją wątku podjętego w "Ósanwe-kenta"? |
|
Powrót do góry |
|
 |
M.L. Uprzedzony, ujadający krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 12-11-2017 13:22 Temat wpisu: |
|
|
vater napisał(a) (zobacz wpis): |
- gdzie Tolkiem umieścił by "Eldarińskie określenia rąk, palców i liczebników" |
Nie wiem. W przypadku bardzo późnych tekstów, często wywracających wcześniejsze koncepcje, należy je chyba traktować, jak sugerował Christopher, jako rozważania z piórem w ręku. Przykładowo wersji świętej, nieskalanej Galadrieli nie da się pogodzić nie tylko z Silmem, ale także z Władcą. Znowu "Eldarińskie okreslenia" kłóca się z "O Quendich i Eldarach", nie da się tych tekstów łatwo wpleść w kanwę legendarium. Moim zdaniem mogą funkcjonować tylko jako oboczności.
Cytat: |
- czy tekst "Los i Wolna Wola" nie jest w zasadzie kontynuacją wątku podjętego w "Ósanwe-kenta" |
W jakimś sensie jest, ale nie tyle kontynuacją, co powrotem do rozważań i to po latach. I jednak nie jest zwykłą kontynuacją ale lingwistyczno-filozoficznymi rozważaniami nad tym jak rozumieć pojęcia przeznaczenia i wolnej woli. Więc nie wiem czy tak po prostu można ten tekst wiązać z Ósanwe. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
kwiatolec Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 16-11-2017 14:18 Temat wpisu: |
|
|
Zgłaszam się jako chętny do kupna wydania jednotomowego  _________________ Na chwałę Eru! |
|
Powrót do góry |
|
 |
M.L. Uprzedzony, ujadający krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 28-11-2017 20:34 Temat wpisu: |
|
|
Wiele wskazuje, że pierwszy skład jednotomowego wydania będzie jeszcze przed świętami. Wtedy będzie wiadomo jakie to wielkie i co z tym dalej.  _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
Abe Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 28-11-2017 21:47 Temat wpisu: |
|
|
M.L. napisał(a) (zobacz wpis): |
Wiele wskazuje, że pierwszy skład jednotomowego wydania będzie jeszcze przed świętami. Wtedy będzie wiadomo jakie to wielkie i co z tym dalej.  |
Zatem czekam na więcej informacji i zapisy na zakup tej edycji  _________________ https://rowerowerozterki.wordpress.com/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|