"Tak właśnie najczęściej bywa z czynami, które obracają koła świata: dokonują ich małe ręce, na małych spada ten obowiazek, gdy oczy wielkich zwrócone są w inna stronę." , Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Jaki jest Wasz ulubiony czarodziej? |
Gandalf Szary |
|
48% |
[ 17 ] |
Gandalf Biały |
|
5% |
[ 2 ] |
Saruman Biały |
|
2% |
[ 1 ] |
Saruman Wielu Barw |
|
5% |
[ 2 ] |
Radagast Bury |
|
37% |
[ 13 ] |
Alatar |
|
0% |
[ 0 ] |
|
Oddano głosów : 35 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Annael Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 23-03-2014 13:09 Temat wpisu: |
|
|
Rzeczywiście Gimli ma rację. Niby taki mądry ten Gandalf a jakby zapomniał, że w lesie powinien np tak się ubrać
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
|
Wszak w innym wypadku wzbrania się użyć ognia ze swojej różdżki
Rzeczywiście jeśli okazuje się, że przyjaciel od fajerwerków okazuje się być pierwszym kapelmistrzem i to królewskiej orkiestry może mina nieco zrzednąć i można odczuć pewnego rodzaju rozczarowanie, ból jak przy zdradzie, ale nie powinno się przestać darzyć starym uczuciem.
Lecz bywa iż przy niestabilności emocjonalnej przeskakuje się na drugi biegun. Bywa. _________________ Jeśli rzeczywiście jesteśmy Dziećmi Jedynego, Eruhin, On nie pozwoli, aby ktokolwiek pozbawił Go tego, co jest Jego własnością.
Ktokolwiek: ani żaden Wróg, ani nawet my sami. Mówisz, że nie macie Amdir. Czy nie macie też Estel?
Atrabeth |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dag O'Berth Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 23-03-2014 13:25 Temat wpisu: |
|
|
Annael napisał(a) (zobacz wpis): |
ból jak przy zdradzie (...) Lecz bywa iż przy niestabilności emocjonalnej przeskakuje się na drugi biegun. Bywa.
|
Na drugi biegun ... bywa .... Albo kiedy ratujesz przyjaciół i Balrog Cię wciąga do otchłani. Też bywa. _________________ await me there |
|
Powrót do góry |
|
 |
TallisKeeton Brehon

|
 Wysłany: 23-03-2014 23:04 Temat wpisu: |
|
|
[quote="Annael";p="131408"] No... nie używałabym słów nikt lub wszyscy
"wszyscy" napisałam w sensie - "od lat widuję na min. 3 forach dużo takich fanów (nie wiem, być może są to fani okazjonalni?), którzy wolą Golluma od Froda i wolą jak postać w jakiejś książce czy filmie staje się ciekawsza - czyt. gorsza. A jeśli staje się lepsza to często uznają ją za nudniejszą. Nie rozumiem czemu. Czemu w przypadku postaci zmiana na gorsze ma być ciekawsza (dla czytelnika) od zmiany na lepsze? Wiele razy czytałam - Frodo jest nudny albo Gandalf albo Faramir zbyt posągowy. Np. Feanor i jego ekipa. Co w nich takiego wspaniałego? Mieli chłopaki wszystko i wszystko zmaścili - też mi coś, każdy dzisiejszy celebryta tak potrafi. Też wolę ruch do góry niż w dół. Ale chyba postać może być statyczna, nie zmieniać się pod wpływem fabuły i też być ciekawa (np. Tom B. jest ciekawą postacią mimo że nie możemy zobaczyć jego ewolucji jako postaci, prawda? nie wszyscy muszą się zmieniać w toku narracji), a może być też bardzo zmienna, podległa wydarzeniom, ale i tak w końcu książki okazać się nudna czy nierealna. Głównie jednak dzielę sobie postacie nie tylko na złe i na dobre albo szare ale i na zmieniające się na lepsze i zmieniające się na gorsze. Trudno jednak mi zrozumieć czemu te zmieniające się na gorsze są jakby bardziej faworyzowane przez fanów - jako ciekawsze czy bardziej prawdziwe?
poz
tal _________________ Nigdy nie powstanie dzieło,które odda głębię trylogii.
Cóż nam pozostaje?Wyrosnąć w końcu z młodzieńczego hasła"ja bym to lepiej zrobił",gdyż "lepiej"jest pojęciem względnym,subiektywnym." |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 24-03-2014 21:15 Temat wpisu: |
|
|
Dag O'Berth napisał(a) (zobacz wpis): |
ból jak przy zdradzie (...) Lecz bywa iż przy niestabilności emocjonalnej przeskakuje się na drugi biegun. Bywa.
|
Na drugi biegun ... bywa .... Albo kiedy ratujesz przyjaciół i Balrog Cię wciąga do otchłani. Też bywa. |
Ano bywa, a jeśli okaże się, że Moce czy Potęgi zdecydują o twoim powrocie pomiędzy żywych, ci okrzykną cię - iżeś nader nudny. I po co to było?
Wybaczcie takie jakieś skojarzenie mnie naszło, pośrednio jedynie na temat, staropolszczyzna w toku
W kościele dwa chóry śpiewały Nieszpory:
"Dzięki Ci Boże
żeśmy bałwany, żeśmy bałwany
- Morza Czerwonego
przeszli
Jakoś tak było.
TallisKeeton oczywiście, że nie zawsze bohater musi się wznosić. Historia jest historią. W powieści historycznej musi być uwzględniona prawda obiektywna.
W mitologii jest podobnie.
Gdy czyta się książkę często utożsamia się z którymś z bohaterów. Jeśli ogół czytelników woli upadających to socjolog lub psycholog mógłby wyciągnąć wnioski ja nie jestem nimi.
Pomyślałam sobie jeszcze, że jeśli główni bohaterzy idąc pod górkę przewracają się to i ja nie muszę się zbytnio wysilać, nie muszę nic od siebie wymagać. To moje zdanie.
Jeśli chodzi o synów Feanora i samego Tatuśka, czyli Sylmarillon to przecież historia legendarna, gdzie dobro przeplata się ze złem. Gzdie Noldorowie chociaż obciążeni klątwą nie przestają być szlachetni.
Ja również nie znoszę książek a szczególnie dydaktycznych bajek.
Na szczęście Władca Pierścieni nie jest dydaktyczną bajką. I nawet sam Gollum w trakcie wędrówki z Hobbitami szlahetnieje nieco, nieco się odmienia.
Pozwolę sobie zacytować kilka zdań, które bardzo lubię
Cytat: |
Bohaterów zwykle los mimo ich woli wciąga w przygodę, doprowadza ich do niej ścieżka, jak pan to wyraził. Pewnie każdy z nich podobnie jak my miał po drodze mnóstwo okazji, żeby zawrócić, lecz nie zrobił tego. Gdyby któryś zawrócił w pół drogi, no, to byśmy nic o tym nie wiedzieli, pamięć by o nim zaginęła. Wiadomo tylko o tych, którzy wytrwali do końca, choć nie zawsze ten koniec był szczęśliwy, |
Dla słuchaczy często nie te historie są najciekawsze, które bohaterom najlepiej się powiodły. Ciekaw jestem, w jaki rodzaj historii my dwaj się zaplątaliśmy? |
Na przykład Berenowi nawet w głowie nie świtało, że zdobędzie Silmaril z żelaznej korony w Thangorodrimie, a przecież go zdobył i znalazł się w gorszym jeszcze kraju i w groźniejszym niebezpieczeństwie niż my tutaj. Ale to długa historia, mieści się w niej i szczęście, i smutki, i coś więcej jeszcze, a potem Silmaril dostał się do rąk Earendila. A na dobitkę... Że też mi to wcześniej na myśl nie przyszło! Przecież my... pan, panie Frodo, ma cząstkę jego światła w tym gwiaździstym szkiełku, które dała panu Galadriela. A więc my jesteśmy bohaterami dalszego ciągu tej samej historii! Ona jeszcze trwa! Czy wielkie historie nigdy się nie kończą?
- Sama historia nie kończy się - odparł Frodo - lecz osoby, biorące w niej udział, odchodzą, gdy skończy się ich rola. Nasza rola także się skończy, prędzej czy później. |
Dawne, minione dzieje, gdy się staną częścią historii, przedstawiają się zupełnie inaczej. Kto wie, może nawet Gollum wyda się w opowieści dobry, w każdym razie lepszy niż jest. Jeżeli można mu wierzyć, podobno kiedyś lubił legendy. Ciekawe, czy uważa się za bohatera, czy też za czarny charakter? Ej, Gollumie! zawołał. - Chciałbyś być bohaterem? |
Pozdrawiam _________________ Jeśli rzeczywiście jesteśmy Dziećmi Jedynego, Eruhin, On nie pozwoli, aby ktokolwiek pozbawił Go tego, co jest Jego własnością.
Ktokolwiek: ani żaden Wróg, ani nawet my sami. Mówisz, że nie macie Amdir. Czy nie macie też Estel?
Atrabeth |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 25-03-2014 01:19 Temat wpisu: |
|
|
Annael
"Świety Franciszek, jak tamaryszek, w sercu mym trwa
A Bóg nas kocha, więcej niż trocha, reszta rzecz płocha
TRA LA LA LA LA"
Wciąż o Ikarach głoszą choć doleciał Dedal
Upadasz na pysk - Cię lubią - choćbyś duszę sprzedał
Nudny był Legolas jak z olejem flaki
Orlando go zagrał - i ciekawy jaki
"Biegunowe" miał Hamlet nastroju wahania
Makbeta się staczania nie do wytrzymania
Wina, grzech, śmierć, tragedia, stawiać czoło nędzy
Lepsze niż mieć w bród pełno cnoty i pieniędzy
Lizusy, prymusi, bez skazy i zmazy
Niech sobie od Świętych przyjmują rozkazy
Nie łgaj, Gandalf, żeś znosił dla ludzkości trudy
Pod dostatkiem miałeś tytoniu i wódy
Po Śródziemiu hasałeś, znamy te widoki
Galadriela Ci z twarzy odgarniała loki
Siekłeś orków z zapałem, podpalałeś wargi
Knułeś spiski, hulałeś - nikt nie wierzy w skargi
Żyłeś pełną piersią, pławiłeś się w chwale
Cwałowałeś stepami Rohanu zuchwale
Strącałeś piorunami co się w niebo wzbiło
Nie rób tak brwiami, bo PJ pokazał jak było
Fajerwerki, objadanie hobbitów z zapasów
Kurz bibliotek, wiatr w górach, szum rzek i woń lasów
Bujna broda, wzrok bystry i szerokie bary
Nikt nie wierzy żeś biedny, zmęczony i stary
Misja? Oczywiście Powołanie? Tak wiemy
Ale lepiej od razu przyznaj się bez ściemy:
Radagast był faunę na piedestał stawiał
Saruman eugeniczne poletko uprawiał
Techonologii i władzy zaprzedając ego
A Ty lubiłeś hazard szaro-biały kolego
Tak postawić wszystko na ostatnią kartę
Oj czujemy, że życie naprawdę coś warte
Posłać małych hobbitów w zagłady szczeliny
A najlepiej, żeby np. zapomnieli liny
Gry i zabawy, pościgi, kolejne duele
myślne, lighting-boltowe, kung-fu albo melee
A że masz to samo w umowie ladaco?
Ciesz się, że robisz co lubisz i jeszcze Ci płacą!!! _________________ await me there |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 26-03-2014 21:26 Temat wpisu: |
|
|
Ładnie, rytm i rym w porządku, a poza tym bigos i to ciężko strawny, oj bardzo
Zaraz a św Franciszek to co ma do istarich?
A o lokach co niby Galadriela - tego w księgach nie było ino że bardziej ceniła Gandalfa a do Sarumana jakoś nie miała zaufania
a poza tym cóż, bywa, że co się w sercu nosi o to się innych podejrzewa - i taki co hazard lubi i inne bezeceństwa u wszystkich innych widzi
Konkluzja więc taka - jak chcesz by postawiono cię na szczycie czy wierchu - musisz niczym fortepian Chopina zaliczyć bruk?  _________________ Jeśli rzeczywiście jesteśmy Dziećmi Jedynego, Eruhin, On nie pozwoli, aby ktokolwiek pozbawił Go tego, co jest Jego własnością.
Atrabeth |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 29-03-2014 05:02 Temat wpisu: |
|
|
Ładnie, rytm i rym w porządku, a poza tym bigos i to ciężko strawny, oj bardzo |
Bigos? buuu
Zaraz św Franciszek to co ma do istarich? |
A Radagast? A na serio - zobacz sobie na tube piosenkę Jacka Kowalskiego, z której pochodzi cytat "Dysputa poważna pomiędzy Dominikaninem a Franciszkaninem" Franciszkanin rules.
A o lokach co niby Galadriela - tego w księgach nie było ino że bardziej ceniła Gandalfa a do Sarumana jakoś nie miała zaufania |
Ale PJ pokazał jak było naprawdę.
a poza tym cóż, bywa, że co się w sercu nosi o to się innych podejrzewa - i taki co hazard lubi i inne bezeceństwa u wszystkich innych widzi |
Zaraz bezeceństwa. Ale uwaga co najmniej celna
Konkluzja więc taka - jak chcesz by postawiono cię na szczycie czy wierchu - musisz niczym fortepian Chopina zaliczyć bruk?  |
Większa będzie radość w Królestwie Niebieskim z ...
Z celnikami i jawnogrzesznicami jada ...
Kto jest bez grzechu ...
Ostatni będą pierwszymi ...
Nie sądźcie byście ...
Kto się poniża będzie ... choć pewien wąsaty filozof zmienił na "chce być"  _________________ await me there |
|
Powrót do góry |
|
 |
KacperP Członek Kompanii Thorina
|
 Wysłany: 30-06-2014 16:09 Temat wpisu: |
|
|
Gandalf Szary - za troskę, poświęcenie i wewnętrzne ciepło, a także ,,You shall not pass,, _________________ "Często nienawiść sama sobie zadaje rany" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|