"To surowa wiosna i niejedna nadzieja jej nie przetrzyma." Aragorn, Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Faramir czy Boromir? |
Faramir |
|
64% |
[ 38 ] |
Boromir |
|
22% |
[ 13 ] |
Nie mam pojęcia. |
|
13% |
[ 8 ] |
|
Oddano głosów : 59 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Caranthir. Członek Kompanii Thorina
Dołączył(a): 06 Lut 2012 Wpisy: 143 Skąd: Pochodzę z Ankh-Morpork, choć urodziłem się tutaj
|
 Wysłany: 11-04-2012 15:55 Temat wpisu: Którego z synów Denethora II lubisz bardziej? |
|
|
Pytanie jak w temacie . Miałam problem, którego syna Denethora bardziej lubię: Faramira czy Boromira. Postanowiłam, więc zapytać się Was. Ja Faramira lubię za jego mądrość, za to, że potrafił zmienić to, że każdy człowiek ulegał mocy Pierścienia, a on go nie chciał, za to, że był niezauważany przez ojca. Boromira za wszystko! Nawet za to, że on uległ Pierścieniowi i go chciał. Zagłosowałam, więc na ,,Nie mam pojęcia''.
,,Dość tego! Jakim prawem synowie Finarfina kręcą się tam i siam, żeby swoje bajdy pleść temu Ciemnemu Elfowi w jego jaskiniach? Król im pozwolił rokować z Thingolem w naszym wspólnym imieniu? Prawda, są w Beleriandzie, niech wszakże nie zapominają, że ojcem ich jest władca Noldorów, chociaż matka pochodzi z obcego szczepu.''  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brandywina Członek Kompanii Thorina
Dołączył(a): 09 Maj 2012 Wpisy: 71 Skąd: Nie uwierzysz, a jeśli nawet, to nie trafisz
|
 Wysłany: 05-06-2012 08:10 Temat wpisu: |
|
|
Ja zdecydowanie wolę Faramira. Ma ładniej na imię, a poza tym, umiał oprzeć się mocy Pierścienia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bartolini166 Członek Kompanii Thorina
Nieobecny(a): Zbubił drogę do Śródziemia.
|
 Wysłany: 05-06-2012 21:59 Temat wpisu: |
|
|
Brandywina napisał(a) (zobacz wpis): |
Ma ładniej na imię
|
Zagłosowałem na " nie mam pojęcia". Oczywiście, zdecydowanie łatwiej lubić Faramira - postać kryształową, idealną od początku do końca. Jednak pomimo popełnionego błędu, mam do Boromira szacunek. W ostatnich chwilach przed śmiercią odkupił swoje winy, w czasie wyprawy wielokrotnie jego pomoc okazywała się niezbędna ( choćby Caradhras), uległ pokusie - pokusie, która była silniejsza od tego, co był w stanie objąć umysłem, pokusie, która całkowicie nim zawładnęła - nie miał złej woli, roztaczała się przed nim wizja wielkiego Boromira, Pana Świata, pogromcy Władcy Ciemności, Władcy Gondoru.
Miał chwilę słabości, która mogła przekreślić wszystko - na szczęście tak się nie stało. Kto wie, co zrobiłby Frodo, gdyby Boromira nie opętało szaleństwo ?
Faramir był całkiem inny - to on oparł się pokusie, nie sięgnął po Pierścień, mając go na wyciągnięcie ręki. Szczery, oddany, uczciwy. Teoretycznie wszystko przemawia za nim, być może mój wybór jest taki, a nie inny, bo lubię postacie niepokorne, nie podporządkowujące się całkowicie innym.  _________________ "Ja, proszę pana, jestem raczej człowiekiem niewiedzy niż wiedzy. Więcej nie umiem, niż umiem. Więcej nie znam, niż znam. Więcej we mnie wątpliwości niż pewności, więcej poszukiwania niż znajdowania..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marille Undómiel Członek Kompanii Thorina

Dołączył(a): 05 Gru 2006 Wpisy: 241 Skąd: Warszawa, a trochę z gór i lasów
|
 Wysłany: 05-06-2012 22:49 Temat wpisu: |
|
|
Brakuje mi zdecydowanie jednej opcji w tej ankiecie - LubiÄ™ obu braci.
I rzeczywiście lubię ich obu. Każdego za co innego, no może ciut bardziej Faramira, ale tylko ciut
Dlaczego, bo Boromir to dzielny człowiek, waleczny i odważny dowódca, kochający swoich żołnierzy, kochający Gondor i Białe Miasto, kochający też swego młodszego brata. A że ma chwile słabości, a któż ich nie miewa. Nawet wielcy elfowie je miewali. Jest w każdym razie bardzo wartościową postacią w tym 'trudnym' świecie.
A dlaczego Faramir. Z wielu powodów. Za jego cichą mądrość i niezachwianą wiarę, za jego prawość, za to też, że miecz kocha nie dla niego samego, lecz dla tego, czego ten miecz broni - już samo to stwierdzenie stanowi o jego wartości.
Nio i dlatego brakuje mi czwartej opcji. W związku z tym głosowałam - Nie mam pojęcia.
PS A swoją drogą niech tylko Kasiopea zobaczy te wyniki i głosujących - to co poniektórzy pożegnają się z Synem Gondoru  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nadia Weteran Bitwy Pięciu Armii

Nieobecny(a): Nie leczę swojej adsięwłombaktrii NN.
|
 Wysłany: 05-06-2012 23:31 Temat wpisu: |
|
|
Ja zdecydowanie wolę Faramira, Boromira zaś szczerze nie znoszę! Jak o nim myślę, to uruchamiają się we mnie najgorsze uczucia, o których istnieniu nawet nie miałam pojęcia! To po prostu ten typ, którego najbardziej nie cierpię: uosobienie pychy, chciwości, uważania się za lepszego od innych: potężnego, wspaniałego i idealnego! "Bo ja jestem wielki i potężny Boromir i powinienem być władcą Śródziemia, OCH, ACH!" (czyżby jakieś ukryte kompleksy? ), co, rzecz jasna, z góry pokazuje, że władzy nawet palcem dotknąć nie powinien, a od takich niebezpiecznych społecznie jednostek jak on ludzi należałoby chronić. Ja zresztą zawsze uważałam go za takiego prostaka. Co ciekawe, podobne przecież cechy nie przeszkadzają mi zupełnie u Galadrieli, a wręcz przeciwnie - u niej są one dla mnie atutem.
A dlaczego lubię Faramira? Otóż, za jego silną duszę, potęgę miłości do innych, wielkość, przejawiającą się w okazywaniu łaski innym, za jego podejście do życia, za umiłowanie tego, co godne miłości.
Tak więc: Faramir ; Boromir  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Limbo Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 06-06-2012 10:13 Temat wpisu: |
|
|
No przepraszam, tylko ja za Boromirem Nie ładnie forumowicze Jak tylko zobaczyłam ten temat, to byłam pewna, że Kasiopea jako pierwsza będzie bronić pana B, a tu pusto
Ja już tak mam, że bardziej wolę tych, którzy upadli ale się podnieśli, od kryształowych posągów. Poza tym, nikt z nas nie wie czy Faramir nie poddałby się mocy Pierścienia gdyby spędził przy nim więcej czasu niż parę godzin. Nie porównujmy miesięcy do kilku chwil
Reasumując: wolę Boromira, bo mogę się z nim utożsamiać, mogę traktować go jak wzór odpokutowania win i bohaterstwa. Faramir jest odległy niczym starożytni herosi, z którymi nie mamy nic wspólnego, bo oni nie są nawet w pełni ludźmi. Miło się o nich czyta i łatwo ich podziwiać, ale to bohaterowie podobni do nas samych, doświadczający pokus i czasem poddający się im, zyskują naszą (a przynajmniej moją) sympatię.
Ukłony dla Boromira. _________________ Zobaczyć Neapol i umrzeć... słabe... Zobaczyć Tirion i umrzeć? ee... Umrzeć i zobaczyć Tirion! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brandywina Członek Kompanii Thorina
Dołączył(a): 09 Maj 2012 Wpisy: 71 Skąd: Nie uwierzysz, a jeśli nawet, to nie trafisz
|
 Wysłany: 06-06-2012 20:59 Temat wpisu: |
|
|
Cytat: |
To po prostu ten typ, którego najbardziej nie cierpię: uosobienie pychy, chciwości, uważania się za lepszego od innych: potężnego, wspaniałego i idealnego! |
Jak to moja znajoma mądrze zauważyła : Boromir na oko jest ciut pod trzydziestkę. Frodo i Sam są od niego starsi, o co najmniej 10 lat. To bardzo widać również w filmie, że nasz Boromir traktuje hobbitów z poblażaniem, prawie jak dzieci. za to też go nie lubię W zasadzie, oprócz Merry'ego i Pippina był najmłodszy w Drużynie, bo przecież Aragorn 89, Legolas - wiadomo , Gandalf - wolę nie wiedzieć , a Gimli też ma na pewno więcej niż Boromirro Tak więc nieuzasadniony jest stosunek jego do Shirowiczów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Limbo Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 07-06-2012 15:58 Temat wpisu: |
|
|
Brandywina napisał(a): |
Boromir na oko jest ciut pod trzydziestkÄ™ |
Wystarczy spojrzeć do kalendarium we Władcy Pierścieni żeby dowiedzieć się, że urodził się on w 2978 roku III Ery, więc w czasie wyprawy miał 41 lat
Poza tym nie tylko wiek świadczy o wiedzy i umiejętnościach. W konkurencji: "wiedza o życiu poza Shire" Boromir bije hobbitów na głowę W porównaniu z nim są jak dzieci. IMO ma prawo, w pewnych sytuacjach, traktować ich protekcjonalnie. _________________ Zobaczyć Neapol i umrzeć... słabe... Zobaczyć Tirion i umrzeć? ee... Umrzeć i zobaczyć Tirion! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|