"Tak właśnie najczęściej bywa z czynami, które obracają koła świata: dokonują ich małe ręce, na małych spada ten obowiazek, gdy oczy wielkich zwrócone są w inna stronę." , Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
M.L. Uprzedzony, ujadajÄ…cy krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 12-01-2017 19:06 Temat wpisu: |
|
|
Frangern napisał(a) (zobacz wpis): |
A może na ta wyprawę otrzymał specjalny dar od Valarów, a przede wszystkim Manwëgo, jakby do własnej mocy "wzmocnienie" - wiem, to nie najlepsze słowa, ale w tej chwili inne nie przychodzi mi do głowy.
Nasuwa mi się taka analogia, może chybiona. Otóż, w liście (nr 210 ze zbioru), komentarzu do filmu Ackermana & Co., Tolkien stwierdził, iż Wódz Nazgûlów w trakcie oblężenie Minas Tirith:
Cytat: |
Tam otrzymawszy od Saurona dowództwo, nabiera dodatkowej demonicznej siły |
Wydaje mi się, iż dawcą tej dodatkowej siły był sam Sauron. Jeśli tak było, to skoro Majar mógł podzielić się swoją siłą z inną istotą, to czyż nie mogło to zadziałać na linii Valar-Majar? |
Myślę, że to całkiem sensowny pomysł.
Jest taki cytat:
NS: 438 napisał(a): |
ich wodzem został Eönwë, któremu Manwë przekazał swój miecz. |
Być może wraz z mieczem został obdarzony jakąś częścią mocy Manwëgo.
Ponadto warto pamiętać o jeszcze jednym, o upadku Morgotha. Gdy zstępuje na Ardę jego potęga jest taka jak połączone siły pozostałych Valarów. Potem rozprasza się na tyle, że w Utumno okazuje się, że Manwë jest potężniejszy, a Tulkas pokonuje go w pojedynku jeden na jeden.
Przy zniszczeniu Drzew czarna robote odwala Ungolianta, a on jedynie obala trony Valarów.
Fakt, że Eonwë dokonuje ostatecznego pogromu Morgotha, jest symbolem jego ostatecznego upadku. Pod koniec I Ery tak bardzo rozproszył swoją moc, ze jest słabszy niż Majarowie. Warto pamiętać, że według jednego z tekstów, pod koniec I Ery, Sauron de facto dysponował większą mocą niż Morgoth. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|