"Lepiej nawet najgorszej prawdzie patrzeć w oczy." Sam Gamgee, Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
M.L. Uprzedzony, ujadający krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 24-08-2009 23:27 Temat wpisu: Gdzie leży Dorwinion? |
|
|
Pisalismy na ten temat między innymi tutaj: http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?t=4222
Ale jednak uruchomie osobny temat. Bo Dorwinion to taka dziwna kraina, ktora Tolkien przemieszczal po całym Śródziemiu i nie tylko, bo pojawiła się nawet na Tol Eressei.
Więc może warto prześlenidź dzieje tej krainy w poszczegolnych utworach Tolkiena, zaczynając od KZO a na Hobbicie kończąc.  _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
TallisKeeton Brehon

|
 Wysłany: 25-08-2009 05:30 Temat wpisu: |
|
|
Mi się zawsze kojarzy, że Dorwinion leżał w pobliżu ziem Tranduila, w Morcznej Puszczy, i był krajem ludzkim. Ale to pewnie tylko jeden z tych wielu Dorwinionów ?
poz
tal _________________ Nigdy nie powstanie dzieło,które odda głębię trylogii.
Cóż nam pozostaje?Wyrosnąć w końcu z młodzieńczego hasła"ja bym to lepiej zrobił",gdyż "lepiej"jest pojęciem względnym,subiektywnym." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Forneithel Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 25-08-2009 11:09 Temat wpisu: |
|
|
Gdzieś czytałam, że Dorwinion leżał gdzieś przy zachodnim brzegu Morza Rhûn. Tylko kurcze, nie pamiętam dokładnie gdzie to było napisane - ale chyba we Władcy, jeśli się nie mylę. Jak sobie przypomnę to dopiszę  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nerya Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 25-08-2009 13:00 Temat wpisu: |
|
|
Udało mi się znaleźć jedynie cytat z Hobbita
Hobbit napisał(a): |
Na ogół trzeba nie lada trunku, aby spoić leśnego elfa, to było jednak szczególnie mocne wino z ogrodów Dorwiniona, przeznaczone nie dla żołnierzy i służby, lecz wyłącznie na królewskie uczty, do picia małymi kielichami, a nie z ogromnych dzbanów. |
Cytat: |
Gdzieś czytałam, że Dorwinion leżał gdzieś przy zachodnim brzegu Morza Rhûn. Tylko kurcze, nie pamiętam dokładnie gdzie to było napisane - ale chyba we Władcy, jeśli się nie mylę. Jak sobie przypomnę to dopiszę |
Znalazłam taką informację na Tolkien Gateway:
Cytat: |
Dorwinion or Dor-Winion, the "Land of Wines", is a land which lay on the northwestern shores of the Sea of Rhûn.
Dorwinion was drawn at Tolkien's advice on Pauline Baynes' map of Middle-earth as lying at the end of the rivers Redwater and Running, and in that position it has since appeared on other maps. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sirielle Ontalómë / Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|