"Narodziliśmy się w mrocznym okresie przeznaczonego nam czasu. Istnieje jednak ta pociecha: inaczej nie poznalibyśmy albo nie kochalibyśmy tak bardzo tego, co kochamy. Pewnie ryba wyjęta z wody jest jedyną rybą, która domyśla się istnienia wody." J.R.R. Tolkien, Listy, #52
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Nifrodel Alsílatiel / Administrator

Nieobecny(a): panta rhei..
|
 Wysłany: 29-01-2004 13:33 Temat wpisu: AIGLOS almanach tolkienowski |
|
|
Mam zaszczyt powiadomić, że opublikowany został nowy półrocznik tolkienowski: "Aiglos".
Jeszcze ciepły Pachnący drukarnią
Wraz z nim uaktywniliśmy w sieci stronę internetową, gdzie możecie dowiedzieć się więcej o jego profilu i zawartości.
Strona znajduje się pod adresem: http://aiglos.tolkien.com.pl
Możecie także wejść na nią przez banner na stronie głównej forum.
Nie chcąc powtarzać zawartych tam informacji, chciałabym podkreślić, ze przygotowaniem numeru cały zespół redakcyjny zajmował się intensywnie od kilku miesięcy. Jest to trochę nasze "dziecko" które zostało poczęte (pomysł ) tutaj, na forum tolkienowskim. A na Polconie 2003 został głośno wypowiedziany i rozwinięty. Wtedy skrystalizował się także skład redakcji.- czyli zapaleńców chcących wydać takie pismo, jakie chcieliby czytać.
Wielkie podziękowania należą się tutaj Eli Gepfert, szefowej klubu ŚKF, która nie "zbiła z nóg" grupki kipiących pomysłami tolkienistów, tylko delikatnie sprowadziła na ziemię i obiecała pomoc w publikacji . Potem nadeszła burzliwa część planowania zawartości pisma, jego profilu, loga, okładki... potem masa poprawek ostatnie zmiany...wielkie oczekiwanie na druk No i wreszcie : "urodziło się".
Chciałabym z tego miejsca podziękować Wszystkim Wspaniałym Ludziom, z którymi mam zaszczyt współpracować: elfy, M.L.-owi, Avari, Kasiopei, TAO, Melinir,Tallis, Nilcamiel i last but not least Evermind . A także tym, którzy zaufali nam i wyrazili zgode na publikacje artykułów, grafik, wierszy, fanfików, wyrazili zgodę na tłumaczenia swoich artykułów i zapowiedzieli współpracę kiedy jeszcze "Aiglos" istniał tylko w naszych głowach i słowach
I podziękowac Wszystkim, którzy Nas wspierali dobrym słowem i radą
Dziękuję Kochani!
Osobne podziękowania należą się Precousss , która wczoraj do później nocy sprawdzała poprawność wersji anglojęzycznej strony Dzięki Precelku
Mam nadzieję, ze pismo spodoba się wszystkim wielbicielom twórczości J.R.R Tolkiena. "Aiglos" posiada część eseistyczną ale także działy prezentujące twórczość fanowską (fanfiki), poezje oraz humor tolkienowski i zagadki Wszytko to okraszone starannie wyselekcjonowaną grafiką.
Jednym słowem- dla każdego coś miłego
Jesteśmy ciekawi Waszych opinii o stronie i jej zawartości.
A także, otwarci na Wasze prace.
Meneg suilad
Nifrodel _________________ I tylko drzewa jak świat światem
ukłony ślą tym, co pod wiatr....
~~~~~~~~
Almanach Tolkienowski Aiglos
Eldalairië
http://nifrodel.posadzdrzewo.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Villentretenmerth Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 29-01-2004 19:14 Temat wpisu: |
|
|
Na razie odwiedziłem tylko witrynę - ładnie zrobiona, chociaż jak dla mnie, trochę smutna (czarny i biały wyłącznie) -nio, ale to rzecz gustu
3mam za was kciuki, Mellony z Redakcji  _________________ Doppler zarzucił Villentretenmerthowi rasizm, szowinizm i brak elementarnego pojęcia o istocie dyskusji. Urażony Villentretenmerth przybrał więc na chwilę postać smoka, niszcząc trochę mebli i doprowadzając do ogólnej paniki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nifrodel Alsílatiel / Administrator

Nieobecny(a): panta rhei..
|
 Wysłany: 29-01-2004 19:36 Temat wpisu: |
|
|
| Villentretenmerth napisał(a): |
Na razie odwiedziłem tylko witrynę - ładnie zrobiona, chociaż jak dla mnie, trochę smutna (czarny i biały wyłącznie) -nio, ale to rzecz gustu |
W piśmie mamy grafikę tylko czarno-białą. I stronę też zrobiliśmy w tej konwencji, żeby zachować łączność kompozycji "Aiglos".
Jednak na stronie dodaliśmy trochę szarości, zielonkawy i kremowy Ale fakt, że czerń i biel dominuje
Nio ale w końcu nie może być drugiego Rozbrykanego Kolorowego Wesołego Balroga
| Cytat: |
3mam za was kciuki, Mellony z Redakcji  |
Dzięki Villy  _________________ I tylko drzewa jak świat światem
ukłony ślą tym, co pod wiatr....
~~~~~~~~
Almanach Tolkienowski Aiglos
Eldalairië
http://nifrodel.posadzdrzewo.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Elenai Weteran Bitwy Pięciu Armii

Dołączył(a): 31 Gru 2001 Wpisy: 512 Skąd: Arda, the Kingdom of Earth
|
 Wysłany: 30-01-2004 11:14 Temat wpisu: |
|
|
A mi bardzo podoba się ta czarno-biała szata graficzna Nie ma to jak szlachetna prostota - no i te grafiki są przepiękne - np. logo Aiglos autorstwa Kasiopei
Z pewnościa zamówię sobie pierwszy numer Życzę powodzenia i wielu, wielu wspaniałych numerów  _________________ - Wojna to męskie rzemiosło!
- Coś tak idiotycznego musi być męskie.
Najpewniejszym dowodem na istnienie inteligentnego życia we wszechświecie jest to, że nigdy nie próbowało się z nami skontaktować - Calvin and Hobbes
~TLOTR comics~ ~Moi na DA~ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ancestor Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 30-01-2004 12:41 Temat wpisu: |
|
|
Ja z początku miałem wątpliwości, co do pomysłu czarno-białej oprawy, ale strona prezentuje ładnie i w swojej prostocie po prostu elegancko , więc można się tego samego spodziewać po piśmie. Szczególnie, że okładka jest bardzo ładnie zaprojektowana (czy tylko mi Finduilas z okładki kojarzy się z Monicą Bellucci? ). Nio i ta włócznia! Kasiopea jest swietna Avi zresztą też
dlaczego tylko ozdobniki...
Treść. Fakt, że mamy kilka przedruków, można różnie traktować. Mi się tio podoba, bo esej Ziółkowskiego to już klasyka, a Polconowe teksty (Beowulf by TAO! ) dotrą do tych, którzy nie słyszeli ich na żywo (zresztą podobno eseje Nifrodel i ML'a są ty w postaci mocno przerobionej). Rozbudowany dział recezji i wywiadów jest dobrym pomysłem, bo zakładając regularność ukazywania się almanachu , będzie stanowił źródło wiadomość z szerokiego świata.
Ale buzia na kłódkę , więcej gdy przyjdzie listonosz.
Poz
Anc _________________ "Aby człowiek wiedział, dokąd idzie, musi wiedzieć, skąd przychodzi. Naród bez historii błądzi jak człowiek bez pamięci"
- Norman Davies
Ostatnio zmieniony przez Ancestor dnia 03-02-2004 22:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gwindor Telrúnya Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 30-01-2004 17:02 Temat wpisu: |
|
|
Gratuluję z całą pewnością kupię pierwszy numer. Zapowiadają się ciekawe artykuła, a cena jest dośc niska!
A szata graficzna strony jest dobra. Wcale nie jest przydnębiająca.
Życzę powodzenia! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Eruannon Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 30-01-2004 19:20 Temat wpisu: |
|
|
Mnie też się podoba Aiglos, a fakt, że to pierwszy numer i jestem jego świadkiem jeszcze bardziej mobilizuje do kupna. I zawartość również przyjemnie się prezentuje, przynajmniej z tego co wyczytałem na stronie Aiglosa. Szkoda tylko, że nakład mały (jak mi się wydaje), toteż chyba muszę się pośpieszyć, żeby mi nikt nie zwinął go sprzed nosa
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wendrowycz Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 30-01-2004 21:12 Temat wpisu: |
|
|
Mam już pierwszy numer i uważam, że jest naprawdę dobry.
Jak dla mnie najciekawsze były teksty: Olszańskiego o Beowulfie, M.L.-a o Tolkienistyce i Nifrodel o tomizmie
Poza tym dział z fanfikami i poezją równiez jest zajmujący, a grafiki są naprawdę bardzo ładne
Gratuluję więc redakcji dobrej roboty i mam nadzieję, że następne numery będą jeszcze ciekawsze. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|