"Jeżeli prości ludzie mają być wolni od troski i strachu, muszą pozostać prości, a na to trzeba, żeby nie znali naszej tajemnicy." Aragorn, Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Miriel Powiernik Pierścienia

Nieobecny(a): ...the waves are washing over half forgotten memory...
|
 Wysłany: 06-02-2009 11:56 Temat wpisu: Sarati Rúmila z Tirionu |
|
|
Mam nową zabawę - pisanie alfabetem sarati. Jest piękny. Pod względem estetycznym to zupełnie coś innego niż tengwar. Feanor jednak miał - moim zdaniem - lepszy gust Tengwar jest minimalistyczny, harmonijny, estetyczny. Sarati jest mniej jakby ujednolicony, sprawia wrażenie przypadkowego alfabetu. No ale to po prostu jakby pierwotny alfabet, ma prawo taki być. Ale jest ciekawy, i tworzyć z niego można jakby ideogramy, które może byłyby w użyciu w Śródziemiu, i z czasem upraszczałyby się podobnie jak pismo chińskie.(pewnie tak by było, gdyby Fëanor nie stworzył tengwaru ).
A oto moje przykłady (pisane w Paincie), nie znam za bardzo zasad, po prostu bawię się literami i ich znaczeniami dla języka polskiego:
Fëanor:
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
|
, Forum:
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
|
Eru:
|
legendarium:
|
A to moja próba napisania czegoś czcionką sarati, no nie powiem, żeby to było łatwe, szczególnie, że liter tego alfabetu jest mnóstwo, nie jestem w stanie wpisywać ich z klawiatury, więc każdej szukałam na tabeli znaków Mam nadzieję, że tu jest napisane "Noldorowie":
|
Jest to czcionka Sarati Eldamar Mansa Björkmana ze strony: http://at.mansbjorkman.net/saratieldamar.htm _________________ noldorski blog
japoński blog
filmowy blog |
|
Powrót do góry |
|
 |
Alqualaure Weteran Bitwy Pięciu Armii

Nieobecny(a): Błąkam się pewnie po świecie, Númello Rómenna ar Formello Hyarmenna ;)
|
 Wysłany: 06-02-2009 15:59 Temat wpisu: |
|
|
Miriel, chyba wiesz, że takie tematy działają na mnie jak Pierścień na Ulairich
W każdym razie, przyznaję bez skubania, że wczoraj po raz pierwszy przeczytałam o sarati, jednak... mogę się śmiało pochwalić, że pamiętam już znaki dla języka polskiego i właśnie zamierzam poszukać tabeli dla quenyi.
Ten alfabet wygląda... bardzo ciekawie. Kiedy rano popatrzyłam na wczorajsze próby pisania (dwie strony Pana Tadeusza), pierwsza myśl była "O, Eru, co to jest?", ale kiedy się przyjrzałam uważniej, odczytałam bez większych problemów.
Moja opinia: do codziennych notatek wolę stosować tengwar, ale sarati jes bardzo ciekawy w wersji książkowej
I chciałabym się tu pochwalić tu pewnym tforkiem. Nie jest to zbyt piękna kaligrafia, ale jak na pierwszy raz... Miriel - Paint vs. Pióro
|
Znajdzie się ktoś, kto sprawdzi, czy nie nasiałm tam literówek?  _________________ ~Na wysokościach siedem Hathor westchnęło z ukontentowaniem.~
Śmierć: NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA.
Półeczka w Bibliotece Minas Tirith
Mój dA
LiveJournal |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 06-02-2009 16:11 Temat wpisu: |
|
|
O mój Eru ja Ciebie, Alqualaure, szczerze podziwiam Na razie Ci tego nie sprawdzę, bo po prostu jeszcze na tyle się nie zorientowałam. Też już umiem większość sarati dla polskich liter, ale nie wczytałam się w zasady (pisałam sobie na razie według zasady tengwarowej, no ale to chyba jest tak samo), w weekend usiądę nad Twoją kaligrafią i sobię ją przeliteruję (a właściwie przesylabizuję). Chciałabym umieć tak pięknie jak Ty kaligrafować, ech...
Z Twojego inicjału wnioskuję, że piszesz od lewej do prawej, mi bardziej odpowiada pisanie od prawej (bo pisze lewą ręką), i jest mi o wiele wygodniej. Poziomym sarati też pisze od prawej
I wiesz co, w moim zestawie polskich liter nie ma niektórych liter, których Ty użyłaś, np. ta trzecia od lewej od góry, to co to jest? Albo druga od dołu?
Co oznacza czerwony znaczek przy piątej od dołu literze ("n")?
Edit: już chyba wiem, to "rz", "sz": zaczyna się od "nie każde złoto jasno błyszczy" Stosujesz wewnętrzne "s"
Ja na razie korzystam z takiej ściągawki, spółgłoski:
|
Samogłoski:
|
Interpunkcja (z belką i bez belki):
|
To ze strony Tavaro: http://www.sarati.ovh.org/index.htm _________________ noldorski blog
japoński blog
filmowy blog |
|
Powrót do góry |
|
 |
Alqualaure Weteran Bitwy Pięciu Armii

Nieobecny(a): Błąkam się pewnie po świecie, Númello Rómenna ar Formello Hyarmenna ;)
|
 Wysłany: 06-02-2009 16:31 Temat wpisu: |
|
|
Hantale, Miriel
Pisałam od góry do dołu, czyli po odwróceniu byłoby od prawej do lewej Tak mi się bardziej podoba i już No i pisząc od góry do dołu nie boję się, że rozmażę atrament (Pióro jest przystosowane do praworęcznych niestety)
Trzecia od góry to k, tylko ta pętelka jest po prostu bardzo okrągła, a przekreślenie wąskie - efekt stalówki do kaligrafii.
|
Druga od dołu to sz - masz to w tabelce, tylko że tam jest z krótszymi "nóżkami" (Może nie powinnam tak tego rozciągać, ale krótkie jakoś mi nie pasowało do koncecji )
|
A czerwony zawijas, podobnie jak w tengwarze, oznacza "s", tyle że w tym przypadku jest to s poprzedzające
|
_________________ ~Na wysokościach siedem Hathor westchnęło z ukontentowaniem.~
Śmierć: NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA.
Półeczka w Bibliotece Minas Tirith
Mój dA
LiveJournal |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 06-02-2009 16:36 Temat wpisu: |
|
|
Alqualaure napisał(a) (zobacz wpis): |
Hantale, Miriel
Pisałam od góry do dołu, czyli po odwróceniu byłoby od prawej do lewej Tak mi się bardziej podoba i już No i pisząc od góry do dołu nie boję się, że rozmażę atrament (Pióro jest przystosowane do praworęcznych niestety) |
Ja piszę albo od góry do dołu, ale w kolumnach od prawej do lewej ,
a jeśli poziomo to też od prawej.
Dzięki za wyjaśnienie, ale zdążyłam już edytować swój wpis wcześniejszy bo się domyśliłam, co to za litery Ładna ta kaligrafia, spróbuje w domu w weekend coś napisać  _________________ noldorski blog
japoński blog
filmowy blog |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 08-02-2009 18:42 Temat wpisu: |
|
|
Alqualaure napisał(a) (zobacz wpis): |
Znajdzie się ktoś, kto sprawdzi, czy nie nasiałm tam literówek?
|
Sprawdziłam!
Na Twojej kaligrafii napisane jest:
Nie każde złoto jasno błyszczy,
nie każdy błądzi, kto wędruje,
nie każdą siłę stęrość zniszczy,
korzeni w głębi lód nie skuje.
Z popiołów strzelą znów ogniska
i mrok rozświetlą błyskawice;
złamany miecz swą moc odzyska,
król-tułacz wróci na stolicę. _________________ noldorski blog
japoński blog
filmowy blog |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 27-07-2009 10:14 Temat wpisu: |
|
|
No i ładnie... trzeci post z kolei...
Trudno.
Czy ktoś wie, jak napisać w sarati takie słowo w języku valarińskim?
|
(chodzi mi o te nietypowe litery...)
PS No dobra, to sama sobie podpowiem, że można to zapisać tak: Ibrînidhilpathânezel, czyli te jedną dziwną literę można zamienić na "dh". A te daszki pozostałe? Chyba sama w takim razie coś wymyślę... _________________ noldorski blog
japoński blog
filmowy blog |
|
Powrót do góry |
|
 |
M.L. Uprzedzony, ujadający krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 24-01-2014 22:54 Temat wpisu: |
|
|
Zacząłem się zastanawiać, dlatego pytam, lepiej zorientowanych. Czy pismo Rumila było pismem alfabetycznym czy sylabicznym? _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|