Forum dyskusyjne miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena
w sieci od 11/2001

Gospoda(0) | FAQ | Szukaj | Kalendarz |  Zarejestruj się |  Profil | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości | Zaloguj

Witryny zrzeszone w forum:
Hobbiton  Pod Rozbrykanym Balrogiem

AIGLOSY 
WykrzyknikAlmanach Tolkienowski Aiglos Wykrzyknik
AIGLOSY w SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ w Warszawie victory
Serwis ENNORATH Książka

"Narodziliśmy się w mrocznym okresie przeznaczonego nam czasu. Istnieje jednak ta pociecha: inaczej nie poznalibyśmy albo nie kochalibyśmy tak bardzo tego, co kochamy. Pewnie ryba wyjęta z wody jest jedyną rybą, która domyśla się istnienia wody." J.R.R. Tolkien, Listy, #52

Temat: Audiobook Władca Pierścieni (Muza 2008) (Strona 5 z 6)

Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
  skocz na koniec strony
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum tolkienowskie -> Tolkienistyka i Posttolkienistyka Wydruk
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ramandur
Mieszkaniec Shire

Wpisy: 17

Wysłany: 09-05-2008 22:23    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Lomendil napisał(a) (zobacz wpis):

Ale pożyjemy [jeśli pożyjemy...], zobaczymy, a właściwie usłyszymy. Tylko ja nie wiem, czy tę płytę będę umiał obsłużyć, jak dostanę... to tylko w komputerze można, jak tam są jakieś graficzne dodatki? A w zwykłym odtwarzaczu mp3 nie?

Jeśli zmieścisz płytę do mp3-ki? Język
Żartuję, oczywiście, że pójdzie ci na mp3, na discmanie, a nawet w wieży lub w samochodzie (!) jśli masz możliwość słuchania formatu mp3 (bo chyba w tym to będzie zapisane?). Graficzne dodatki są dodatkami, skoro urządzenie ich nie obsługuje to nie wyświetli (w przypadku np. zdjęć możesz użyć mp4). Jednak jeśli dodatkiem będzie ładny autorun, gdzie będziesz musiał kliknąć w jeszcze ładniejsze 'play' to nawet mp4 ci nie pomoże. Z przymrużeniem oka Są dodatki obsługiwany wyłącznie przez PC-eta, jednak nie przeszkadzają one w słuchaniu na innych urządzeniach. Śmiech

Eregruth
Mieszkaniec Shire

Wpisy: 24
Nieobecny(a): Używam Gurthanga ;)

Wysłany: 10-05-2008 13:00    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Dzisiaj piękny dzień to poszedłem sobie na spacerek Elfik Zaszedłem do Empiku i tak już czekał skromnie nowiutki audiobook Władca Pierścieni wieeeeeeeeeelgachny uśmiech Na odwrocie było napisane, że czyta Marian Czarkowski, więc to chyba koniec zgadywanek. Narazie nie kupiłem i do środka nie zaglądałem. Ale wygląda fanie Jestem rozwalony
Marian Czarkowski
1952 - Data urodzenia zgadza się z tym że miał mieć 50 lat, czy tam troche więcej Spox

Zamówie przez neta, jeszcze z rabetem od Muzy dla fanów Tolkiena Pserwa Elfik
Powrót do góry

Natolin
Weteran Bitwy Pięciu Armii

Wpisy: 379

Wysłany: 27-05-2008 17:16    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Dziś zostałem posiadaczem Audiobooka WP. Podam więc parę informacji na ten temat:

Cena:
Dosyć drogo, nie spodziewałem się takiej sumy, bo cena wynosi 120 zł, a dokładnie 119,99 zeta.

Audiobook zawiera 3 płyty, na każdej nagrany jest jeden tom.

Na każdej płycie jest nagranych ok. 20 h, tylko w DW ok. 16 h.

Wkleję teraz zdjęcia:

Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników.
Zaloguj się żeby go obejrzeć.

Opakowanie na wszystkie płyty. A teraz opakowania na pojedyncze płyty:

Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników.

Słuchałem teraz tylko wyrywkowe fragmenty tekstu, więc nie mogę powiedzieć czy lektor dobrze czyta.
Powrót do góry

Elring
Weteran Bitwy Pięciu Armii

Wpisy: 279

Wysłany: 28-05-2008 17:57    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Dostałam dziś swój egzemplarz (gratisowy Juppiiii! ). Przesłuchałam na razie tylko najtrudniejsze fragmenty, to jest Hymn do Elbereth i Lament Galadrieli. Muszę przyznać, że jestem zadowolona z wykonania Uśmiech Co prawda intonacja w dwoch miejscach mogłaby być nieco lepsza (wersy "Fanuilos, le linnathon" i "Si man i yulma nin enquantuva?") Ale akcenty położone są prawidłowo, wymowa poszczególnych głosek też na moje ucho w porządku. Głos lektora również mi się podoba, jest trochę "staroświecki" Uśmiech i dykcję ma bardzo dobrą.

Conradus
Powrót do góry

Lomendil
Przyjaciel Elfów

Wpisy: 714

Nieobecny(a): in tenebris

Wysłany: 28-05-2008 19:38    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Też dziś dostałem swój, ale nie słuchałem, dopiero wróciłem z UW. 56 godzin słuchania, powiedział mi pan od nagrań...

Goku
Ka-Me-Ha-Me-Ha!

Wpisy: 1033

Wysłany: 03-06-2008 22:52    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Natolin wrzucił już kilka fajnych zdjęć a ja jeszcze dosypię kolejnych, tak że będzie full zestaw Uśmiech Audiobook jest dobrze wydany graficznie, z dbałością chociaż bez wypasu. Trochę ciężko upchać płyty w tekturowym pudełku więc pewnie wkrótce się rozleci. Na płytach pliki mp3 są w odcinkach po ok. 8 MB co jest zaletą gdy chce się odsłuchać tylko ulubiony fragment. Nie trzeba przeszukiwać wielkiego pliku mp3 ani zajmować za dużo miejsca na penie.

Wcześniej słuchałem WP czytanego przez R.Siemianowskiego i bardzo mi się podobał ale głos M.Czarkowskiego również wywiązuje się z zadania IMHO na 5-tkę Jestem za Dobrze odgrywa poszczególne postacie, chociaż trzeba wysłuchać większych fragmentów żeby jakby zbudować sobie słuchową charakterystykę Uśmiech Na początku np. głos Sama mnie drażnił ale im więcej książki i sytuacji tym bardziej do niego pasował (taki chłopkowato-mędrkowaty jest Uśmiech) Najtrudniej oczywiście było z głosami elfów i tutaj bywa najsłabiej ale nie przez brak umiejętności lektora tylko przez nasze chore tolkienowskie Z przymrużeniem oka wymagania (żeby elf piał jak kogucik gdy śpiewa, mówił dostojnie jak Papa oraz żeby grzmiał jak Jerycho gdy walczy Język = Impossible Mission dla lektora który urodził się człowiekiem Mam coś dla ciebie )

Zadałem sobie mały wytrud Pserwa i pociełem kilka plików, wydzieliłem 5 super krótkich (30 sekund) fragmentów (w formacie mp3). Rymy Pierścienia, mowę elfów, powitanie Ciapka przez Legolasa i Gimlego, Gandalfa. Miłego słuchania UWAGA, UWAGA !!! Fragmenty nie oddadzą całego wrażenia jakie ma się dopiero po dłuższym słuchaniu i wciągnięciu się w słuchowisko ale zawsze coś Uśmiech Nim kup(albo nie kup)icie to będziecie mieli próbkę.

Gdy słuchaliśmy tego audiobooka nad morzem, przy zachodzie słońca to efekt był iście Śródziemny Jestem za Wysłuchałem dotąd tylko kilka godzin ale już wiem, że to był dla mnie udany zakup. W drodze lub w lenistwie Pserwa będzie miło posłuchać sobie od czasu do czasu Władcy Pierścieni w takim wykonaniu.

No i gratki dla Elring i Lomendila za wkład, żeby zgłoskom (profanacja! by Goku wieeeeeeeeeelgachny uśmiech ) elfickim żyło się lepiej Z przymrużeniem oka Słychać, że lektor naprawdę stara się odpowiednio intonować język elfów. Czasami to brzmi lepiej (co w mojej interpretacji oznacza dostojniej a czasami gorzej = zabawnie). Z tym, że zabawnie w moim odczuciu wynika głównie z niewiedzy Jestem rozwalony Pserwa bo Nif ten sam fragment kwalifikuje jako elficko poprawnie wyartykułowany jak na możliwości człowieka ofcoz Z przymrużeniem oka

Nifrodel
Alsílatiel / Administrator

Wpisy: 3145
Nieobecny(a): panta rhei..

Wysłany: 04-06-2008 08:06    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Goku napisał(a) (zobacz wpis):

No i gratki dla Elring i Lomendila za wkład, żeby zgłoskom (profanacja! by Goku wieeeeeeeeeelgachny uśmiech ) elfickim żyło się lepiej Z przymrużeniem oka Słychać, że lektor naprawdę stara się odpowiednio intonować język elfów. Czasami to brzmi lepiej (co w mojej interpretacji oznacza dostojniej a czasami gorzej = zabawnie). Z tym, że zabawnie w moim odczuciu wynika głównie z niewiedzy Jestem rozwalony Pserwa bo Nif ten sam fragment kwalifikuje jako elficko poprawnie wyartykułowany jak na możliwości człowieka ofcoz Z przymrużeniem oka

Osobiście wolę głos Rocha Siemianowskiego, jest głębszy i mniej zachrypnięty Uśmiech Saurona ;D Określiłabym go jako dostojnie Entowy Love Roch lepiej odtwarza głosy Elfów i czyta z trochę mniejszą emfazą, co mi osobiście czasem przeszkadza Ratujcie bo go pobiję Zwłaszcza fragment "Ai, na vedui Dunadan, mae govannen", słowo "govannen" Marian Czarkowski czyta w taki sposób, jakby za chwilę miał się rozpłakać Ratujcie bo go pobiję Ale samo akcentowanie jest rzecz jasna bardzo poprawne i melodii zdania słucha się przemiło Uśmiech Jestem za
Z kolei Czarkowski świetnie odtwarza sposób mówienia Hobbitów, często wybuchałam śmiechem kiedy słyszałam emocjonalny styl wypowiedzi zwłaszcza Sama, w scenach, które w książce aż tak zabawne mi się nie wydawały Nie Nie
Ogólnie jednak wrażenia z audiobooka bardzo na plus, wprawdzie zostanę przy wersji Rocha Siemianowskiego ale może słuchając go regularnie przed snem za bardzo się przyzwyczaiłam i teraz zwyczajnie marudzę Z przymrużeniem oka

~~~~~~~~
Almanach Tolkienowski Aiglos
Eldalairië
http://nifrodel.posadzdrzewo.pl
Powrót do góry

Niuchaczaus
Członek Kompanii Thorina

Wpisy: 197
Nieobecny(a): Na Przełęczy

Wysłany: 04-06-2008 12:16    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Zastanawiałam się nad kupnem audiobooka, ale... po przesłuchaniu fragmentów podanych przez Goku to się chyba rozmyślę... Ratujcie bo go pobiję może jestem za bardzo wymagająca, ale jakoś ten głos mi nie pasuje. W mowie elfów - oki, nie kłócę się o wymowę itd., bo się nie znam - ale ton mnie po prostu zwalił z nóg. To "mae govannen" wypowiedziane takim "uooo" tonem (tak, wiem, precyzyjny opis tego tonu, ale inaczej się nie da Jestem rozwalony trzeba by powiedzieć). Nie Nie
A ten głosowy ideał, który dokładnie Goku opisał Język , to wcale taki nieosiągalny nie jest, powiem z doświadczenia. I uważam, że niektóre fragmenty lepiej by brzmiały czytane przez kobietę. Ciekawe, czy jestem odosobniona w tej opinii...

Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
(Augustyn z Hippony)

OSANwE Śmiech
Powrót do góry

Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum tolkienowskie -> Tolkienistyka i Posttolkienistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Temat: Audiobook Władca Pierścieni (Muza 2008) (Strona 5 z 6)

Skocz do: