"Narodziliśmy się w mrocznym okresie przeznaczonego nam czasu. Istnieje jednak ta pociecha: inaczej nie poznalibyśmy albo nie kochalibyśmy tak bardzo tego, co kochamy. Pewnie ryba wyjęta z wody jest jedyną rybą, która domyśla się istnienia wody." J.R.R. Tolkien, Listy, #52
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Ramandur Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 09-05-2008 22:23 Temat wpisu: |
|
|
| Lomendil napisał(a) (zobacz wpis): |
Ale pożyjemy [jeśli pożyjemy...], zobaczymy, a właściwie usłyszymy. Tylko ja nie wiem, czy tę płytę będę umiał obsłużyć, jak dostanę... to tylko w komputerze można, jak tam są jakieś graficzne dodatki? A w zwykłym odtwarzaczu mp3 nie? |
Jeśli zmieścisz płytę do mp3-ki?
Żartuję, oczywiście, że pójdzie ci na mp3, na discmanie, a nawet w wieży lub w samochodzie (!) jśli masz możliwość słuchania formatu mp3 (bo chyba w tym to będzie zapisane?). Graficzne dodatki są dodatkami, skoro urządzenie ich nie obsługuje to nie wyświetli (w przypadku np. zdjęć możesz użyć mp4). Jednak jeśli dodatkiem będzie ładny autorun, gdzie będziesz musiał kliknąć w jeszcze ładniejsze 'play' to nawet mp4 ci nie pomoże. Są dodatki obsługiwany wyłącznie przez PC-eta, jednak nie przeszkadzają one w słuchaniu na innych urządzeniach.  _________________ Nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Eregruth Mieszkaniec Shire

Dołączył(a): 26 Maj 2007 Wpisy: 24 Skąd: Dor - Lomin (Zielona Góra)
Nieobecny(a): Używam Gurthanga ;)
|
 Wysłany: 10-05-2008 13:00 Temat wpisu: |
|
|
Dzisiaj piękny dzień to poszedłem sobie na spacerek Zaszedłem do Empiku i tak już czekał skromnie nowiutki audiobook Władca Pierścieni Na odwrocie było napisane, że czyta Marian Czarkowski, więc to chyba koniec zgadywanek. Narazie nie kupiłem i do środka nie zaglądałem. Ale wygląda fanie
Marian Czarkowski
1952 - Data urodzenia zgadza się z tym że miał mieć 50 lat, czy tam troche więcej
Zamówie przez neta, jeszcze z rabetem od Muzy dla fanów Tolkiena  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Natolin Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 27-05-2008 17:16 Temat wpisu: |
|
|
Dziś zostałem posiadaczem Audiobooka WP. Podam więc parę informacji na ten temat:
Cena:
Dosyć drogo, nie spodziewałem się takiej sumy, bo cena wynosi 120 zł, a dokładnie 119,99 zeta.
Audiobook zawiera 3 płyty, na każdej nagrany jest jeden tom.
Na każdej płycie jest nagranych ok. 20 h, tylko w DW ok. 16 h.
Wkleję teraz zdjęcia:
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
|
Opakowanie na wszystkie płyty. A teraz opakowania na pojedyncze płyty:
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
|
|
|
Słuchałem teraz tylko wyrywkowe fragmenty tekstu, więc nie mogę powiedzieć czy lektor dobrze czyta. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Elring Weteran Bitwy Pięciu Armii

Dołączył(a): 18 Gru 2004 Wpisy: 279 Skąd: Z daleka, nie wiem, z piekła czyli z raju
|
 Wysłany: 28-05-2008 17:57 Temat wpisu: |
|
|
Dostałam dziś swój egzemplarz (gratisowy ). Przesłuchałam na razie tylko najtrudniejsze fragmenty, to jest Hymn do Elbereth i Lament Galadrieli. Muszę przyznać, że jestem zadowolona z wykonania Co prawda intonacja w dwoch miejscach mogłaby być nieco lepsza (wersy "Fanuilos, le linnathon" i "Si man i yulma nin enquantuva?") Ale akcenty położone są prawidłowo, wymowa poszczególnych głosek też na moje ucho w porządku. Głos lektora również mi się podoba, jest trochę "staroświecki" i dykcję ma bardzo dobrą. _________________ Kłamca, kto Ciebie nazywał Miłością,
Ty jesteś tylko Mądrością.
Conradus |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lomendil Przyjaciel Elfów

Nieobecny(a): in tenebris
|
 Wysłany: 28-05-2008 19:38 Temat wpisu: |
|
|
Też dziś dostałem swój, ale nie słuchałem, dopiero wróciłem z UW. 56 godzin słuchania, powiedział mi pan od nagrań... _________________ Yet I could wish, were it of any avail, that I had never met some people or that they were lost for ever. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Goku Ka-Me-Ha-Me-Ha!

|
 Wysłany: 03-06-2008 22:52 Temat wpisu: |
|
|
Natolin wrzucił już kilka fajnych zdjęć a ja jeszcze dosypię kolejnych, tak że będzie full zestaw Audiobook jest dobrze wydany graficznie, z dbałością chociaż bez wypasu. Trochę ciężko upchać płyty w tekturowym pudełku więc pewnie wkrótce się rozleci. Na płytach pliki mp3 są w odcinkach po ok. 8 MB co jest zaletą gdy chce się odsłuchać tylko ulubiony fragment. Nie trzeba przeszukiwać wielkiego pliku mp3 ani zajmować za dużo miejsca na penie.
|
Wcześniej słuchałem WP czytanego przez R.Siemianowskiego i bardzo mi się podobał ale głos M.Czarkowskiego również wywiązuje się z zadania IMHO na 5-tkę Dobrze odgrywa poszczególne postacie, chociaż trzeba wysłuchać większych fragmentów żeby jakby zbudować sobie słuchową charakterystykę Na początku np. głos Sama mnie drażnił ale im więcej książki i sytuacji tym bardziej do niego pasował (taki chłopkowato-mędrkowaty jest ) Najtrudniej oczywiście było z głosami elfów i tutaj bywa najsłabiej ale nie przez brak umiejętności lektora tylko przez nasze chore tolkienowskie wymagania (żeby elf piał jak kogucik gdy śpiewa, mówił dostojnie jak Papa oraz żeby grzmiał jak Jerycho gdy walczy = Impossible Mission dla lektora który urodził się człowiekiem )
|
Zadałem sobie mały wytrud i pociełem kilka plików, wydzieliłem 5 super krótkich (30 sekund) fragmentów (w formacie mp3). Rymy Pierścienia, mowę elfów, powitanie Ciapka przez Legolasa i Gimlego, Gandalfa. Miłego słuchania Fragmenty nie oddadzą całego wrażenia jakie ma się dopiero po dłuższym słuchaniu i wciągnięciu się w słuchowisko ale zawsze coś Nim kup(albo nie kup)icie to będziecie mieli próbkę.
Gdy słuchaliśmy tego audiobooka nad morzem, przy zachodzie słońca to efekt był iście Śródziemny Wysłuchałem dotąd tylko kilka godzin ale już wiem, że to był dla mnie udany zakup. W drodze lub w lenistwie będzie miło posłuchać sobie od czasu do czasu Władcy Pierścieni w takim wykonaniu.
No i gratki dla Elring i Lomendila za wkład, żeby zgłoskom (profanacja! by Goku ) elfickim żyło się lepiej Słychać, że lektor naprawdę stara się odpowiednio intonować język elfów. Czasami to brzmi lepiej (co w mojej interpretacji oznacza dostojniej a czasami gorzej = zabawnie). Z tym, że zabawnie w moim odczuciu wynika głównie z niewiedzy bo Nif ten sam fragment kwalifikuje jako elficko poprawnie wyartykułowany jak na możliwości człowieka ofcoz  _________________ play dirty, play dead - just be yourself |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nifrodel Alsílatiel / Administrator

Nieobecny(a): panta rhei..
|
 Wysłany: 04-06-2008 08:06 Temat wpisu: |
|
|
| Goku napisał(a) (zobacz wpis): |
No i gratki dla Elring i Lomendila za wkład, żeby zgłoskom (profanacja! by Goku ) elfickim żyło się lepiej Słychać, że lektor naprawdę stara się odpowiednio intonować język elfów. Czasami to brzmi lepiej (co w mojej interpretacji oznacza dostojniej a czasami gorzej = zabawnie). Z tym, że zabawnie w moim odczuciu wynika głównie z niewiedzy bo Nif ten sam fragment kwalifikuje jako elficko poprawnie wyartykułowany jak na możliwości człowieka ofcoz  |
Osobiście wolę głos Rocha Siemianowskiego, jest głębszy i mniej zachrypnięty Określiłabym go jako dostojnie Entowy Roch lepiej odtwarza głosy Elfów i czyta z trochę mniejszą emfazą, co mi osobiście czasem przeszkadza Zwłaszcza fragment "Ai, na vedui Dunadan, mae govannen", słowo "govannen" Marian Czarkowski czyta w taki sposób, jakby za chwilę miał się rozpłakać Ale samo akcentowanie jest rzecz jasna bardzo poprawne i melodii zdania słucha się przemiło
Z kolei Czarkowski świetnie odtwarza sposób mówienia Hobbitów, często wybuchałam śmiechem kiedy słyszałam emocjonalny styl wypowiedzi zwłaszcza Sama, w scenach, które w książce aż tak zabawne mi się nie wydawały
Ogólnie jednak wrażenia z audiobooka bardzo na plus, wprawdzie zostanę przy wersji Rocha Siemianowskiego ale może słuchając go regularnie przed snem za bardzo się przyzwyczaiłam i teraz zwyczajnie marudzę  _________________ I tylko drzewa jak świat światem
ukłony ślą tym, co pod wiatr....
~~~~~~~~
Almanach Tolkienowski Aiglos
Eldalairië
http://nifrodel.posadzdrzewo.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Niuchaczaus Członek Kompanii Thorina

Nieobecny(a): Na Przełęczy
|
 Wysłany: 04-06-2008 12:16 Temat wpisu: |
|
|
Zastanawiałam się nad kupnem audiobooka, ale... po przesłuchaniu fragmentów podanych przez Goku to się chyba rozmyślę... może jestem za bardzo wymagająca, ale jakoś ten głos mi nie pasuje. W mowie elfów - oki, nie kłócę się o wymowę itd., bo się nie znam - ale ton mnie po prostu zwalił z nóg. To "mae govannen" wypowiedziane takim "uooo" tonem (tak, wiem, precyzyjny opis tego tonu, ale inaczej się nie da trzeba by powiedzieć).
A ten głosowy ideał, który dokładnie Goku opisał , to wcale taki nieosiągalny nie jest, powiem z doświadczenia. I uważam, że niektóre fragmenty lepiej by brzmiały czytane przez kobietę. Ciekawe, czy jestem odosobniona w tej opinii... _________________ "- A gdybyś był dziewczyną, którą zawiodła nawet pogoda? Co byś uznał za plus sytuacji?
- To, że jestem dziewczyną - odparł z prostotą Cyryjek(...)" - Noelka
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
(Augustyn z Hippony)
OSANwE  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|