Seria świetnych turoriali dotyczących rysowania głowy pod rożnym kątem - fajnie pokazane w animacji, na zdjęciach i w procesie rysowania samym w sobie:
Dla przypomnienia w uzupełnieniu ruchomych obrazków - Andrew Loomis:
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
Notka - te miarki są ważne, ale nie przejmujcie się nimi aż tak mocno, to się samo z czasem wyrobi. Sam "krzyżyk" z zaznaczonym kątem patrzenia wystarcza (jak an drugiej stronie z książki Loomisa). Ważne, by zobaczyć oczywiste oczywistości i zapamiętać proste zasady Ja zawsze sprawdzam czy twarz mi się dzieli na części i często zaczynam od "stelażu", choć bardziej luźnego ("krzyżyk" plus zarys głowy), a tu przy okazji odkryłam, dlaczego czasem mi coś dziwacznie wygląda
To już było w GAF przy okazji szkiców, ale przekleję - przykład od konstrukcji do szkicu, jak widać to bardziej punkt startowy, niż sztywne ramy:
Mogłabym to kiedyś poprawić i dokończyć. Być może Feanor i Maglor, dalej Maedhros, Nerdanel, Caranthir i Celegorm.
Jaka jest pułapka? Łatwo popełnić identyczne twarze, w końcu wszystkie mają te same wymiary _________________ Portfolio|dA|Last.fm Á mahta Valarauko! Áva usë! Aaaaaaaarrrgh, á entula!!!
Kolejny film, na którym można podejrzeć twórców przy pracy, tym razem Stjepan Sejic aka Nebezial rysujący stronę komiksu. Przy oglądaniu warto mieć na uwadze, że Stjepan zawodowo rysuje komiksy od lat i ma zwyczajnie przećwiczone twarze pod różnym kątem, ludzkie sylwetki w różnych skrótach perspektywicznych, więc może łatwo zacząć rysunek od jakiegoś detalu, grymasu, bez lub prawie bez linii/szkiców pomocniczych. Bez takiego doświadczenia polecam zaczynać od szkicu "technicznego" jak w tutorialach Proko powyżej. Stjepan zresztą też robi szybkie okręgi zanim narysuje głowę, zaznacza linię ramion itd. W każdym razie polecam ten filmik, by zobaczyć, że można narysować i poprawić postać na różne sposoby, może się przydać przy własnych zmaganiach z ołówkiem czy piórkiem od tabletu. Film jest przyśpieszony, ale i tak facet szybko rysuje Oczywiście warto to obejrzeć na pełnym ekranie:
Link _________________ Portfolio|dA|Last.fm Á mahta Valarauko! Áva usë! Aaaaaaaarrrgh, á entula!!!
Dołączył(a): 23 Gru 2007 Wpisy: 1077 Skąd: Smoków, Lutetia & Al-Ándalus
Nieobecny(a): Far away. In the Halls of Mandos.
Wysłany: 26-06-2014 21:35 Temat wpisu:
Fanką Stjepana jestem od lat, warsztat i styl ma znakomity. Na przykładzie tego tutorialu widać, jak szybko maluje. Ten komiks zajął mu bagatelka, ledwie 1 h, a liczba postaci duża.
Jednak bardziej zachwycił mnie tutorial do tej Daenerys. Ten art (podawany już kiedyś na forum) mi się szalenie podoba. Chociaż przyznam, że nie jestem w stanie przymknąć oka na fakt, że jej ramię i dłoń są ewidentnie zbyt masywne i "męskie" w stosunku do reszty ciała.
Super, że można zobaczyć cały proces jej malowania:
Najbardziej zainteresował mnie moment wygładzania przejść i tonów kolorystycznych - to jest sztuka, którą mi ciężko opanować w PS lub Gimpie. Cała ta praca powstała raptem w... 2 h! A takie bogactwo detali! _________________ And who are you
The proud Lord said
That I should bow so low (…)
And so he spoke, that lord of Castamere,
But now the rains weep o'er his hall, with no one there to hear. Deviantart | Herbaciane zapiski | Tumblr
Wysłany: 28-10-2014 23:13 Temat wpisu:
Kolejny tutorial.
To speedpaint i tematyka większości z Was może nie odpowiadać (wszak to anime - jedno z moich ukochanych, chociaż akurat za malowaną tutaj postacią nie przepadam).
Wrzucam go, gdyż mimo pewnych niedociągnięć warto go obejrzeć ze względu na świetny dobór kolorów, bardzo ciepłych i wyrazistych oraz czyste i klarowne przejścia między odcieniami na ciuszkach.
Link
[/youtube] _________________ And who are you
The proud Lord said
But now the rains weep o'er his hall, with no one there to hear. Deviantart | Herbaciane zapiski | Tumblr
Wysłany: 23-03-2016 22:22 Temat wpisu:
Wprawdzie początkującym rysownikiem już nie jestem (w tym roku mój kochany tablecik skończył 5 latek ), ale postanowiłam spróbować się czegoś nauczyć od dawnych mistrzów. A ściślej flamandzkiego malarza Justusa Sustermansa (XVI/XVII w.). Poniżej jego autorstwa portret Waldemara księcia Schleswig-Holstein, syna króla duńskiego Chrystiana IV.
Wybrałam go na królika doświadczalnego z dwóch powodów – bujne, długie włosy (ludzkie „upierzenie” to moja zmora ) oraz wypasiona, śliczna zbroja (trza się uczyć cierpliwości i malowania ornamentów, nie? )
Efekt taki:
Oczywiście trochę elementów pozmieniałam wedle własnego widzimisię. _________________ And who are you
The proud Lord said
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale