"Nic nie jest złe na początku." Elrond, Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Jakiego rodzaju tolkienistÄ… jesteÅ›? |
Tolkienista Wzrokowiec |
|
23% |
[ 17 ] |
Tolkienista Kolekcjoner |
|
19% |
[ 14 ] |
Tolkienista Naukowiec |
|
19% |
[ 14 ] |
Tolkienista Twórca |
|
34% |
[ 25 ] |
Tolkienista Organizator |
|
0% |
[ 0 ] |
Tolkienista Imprezowicz |
|
4% |
[ 3 ] |
|
Oddano głosów : 73 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Meldagor Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 10-01-2008 22:02 Temat wpisu: Podział tolkienistów, ale trochę inaczej |
|
|
Jest już na forum ankieta, wktórej określamy siebie jako tolkienistów, ale w znaczeniu "najmniejszy fan - największy fan". W tej ankiecie możemy określić jakiego rodzaju tolkienistą jesteśmy.
Podział ten znalazłem (choć to chyba nie najwłaściwsze słowo, bo czy można znaleźć coś, co i tak każdy wie, gdzie to jest ) na stronie Ennorath już dość dawno i od tamtego czasu kusiło mnie, żeby założyc taki temat na forum. W końcu uległem pokusie i założyłem.
Oczywiście niektórych forumowiczów każdy zna na tyle, by wiedzieć, jakim jest on tolkienistą, ale ciekaw jestem, ile to siedzi na tym forum ukrytych twórców albo kolekcjonerów?
Oczywiście niektórzy mogę się zaliczać do kilku typów, proszę wtedy o zaznaczenie w ankieciecie tej opcji, która wyda się wówczas najlepsza, a resztę można wyjaśnić w poście.
Ja osobiście uważam się za Tolkienistę Twórcę.
Aha, jeszcze jedno: proszę o nie głosowanie w ankiecie przed przeczytaniem artykułu na stronie Ennorath. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Natolin Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 11-01-2008 18:41 Temat wpisu: |
|
|
Artykuł jest bardzo ciekawy. Wydaję mi się, że jestem Tolkienistykiem Twórcą (gdy spojrzałem na ankiete okazało się, że jestem chyba w większości ) gdzieś pomiędzy wymienionymi w tekście jego podgrupami Piórnikami i Pędzlarzami. Choć może mam w sobie coś z pozostałych rodzajów tolkienistów . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roxanne Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 11-01-2008 19:22 Temat wpisu: |
|
|
Hm, przeczytałam ów artykuł z rozbawieniem I również orzekłam, że pasuję do Tolkienistów Twórców z podgatunku Piórników. Albowiem więcej mi wyszło fanficków (beznadziejnych i zwykle zostawionych z kompozycją otwartą ) niż rysunków (mam jedną jedyną ilustrację do Dzieci Hurina przedstawiającą Nellsa siedzącą na drzewie. Oczywiście mojego autorstwa).
Nie czytam Władcy... regularnie, choć przeczytałam juz kilka razy i pewnie przeczytam jeszcze w przyszłości. Nie mam żadnych kolekcji... I można by tak wymieniać.
W dodatku spostrzegłam, że większość głosujących też jest Tolkienistą Twórcą
Zatem wybrałam niezbyt oryginalne rozwiązanie... ale zgodne z prawdą  _________________ - Zastanawiam się, dlaczego nie wypisał tego na kamiennych tablicach.
"OTO, MOJŻESZU, TWOJE DZIESIĘĆ PRZYKAZAŃ.
A TU JESZCZE JEDNO DODATKOWE, KTÓRE MÓWI: PIEPRZ ICH".
Baranek, Christopher Moore
DA |
|
Powrót do góry |
|
 |
KwiczuSmok Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 11-01-2008 21:25 Temat wpisu: |
|
|
Mi chyba najbliżej do Tolkienisty Kolekcjonera Smauga Jeśli tylko coś dostanę w ręce to nie wypuszczę, a do tego nie skąpię pieniędzy na kupno książki, którą akurat chcę kupić.
Po części też jestem Tolkienistą Naukowcem i Wzrokowcem. Uczę się queny, czytam wiele na temat Ardy itd. Staram się również czytać WP co rok, ale nie o stałych porach
Twórcą jestem w małym stopniu, bo napisałem dopiero jeden fanfik, a jeśli już mam pisać opowiadanie (np. na polski) to wymyślam swój świat.
Do Organizatora mi daleko (nie mam z kim rozmawiać o Ardzie ), a do Imprezowicza mi najdalej.
Nie głosuję, gdyż może się to jeszcze zmienić, a wtedy będzie za późno . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zair Ugru-nad Strażnik Północy

|
 Wysłany: 11-01-2008 23:12 Temat wpisu: |
|
|
Artykuł Ringa o tolkienistach jest genialny Zawsze szczerze się uśmieję, gdy go czytam, a wracam do niego co jakiś czas i czytam z identyczną przyjemnością
Jeśli idzie o mnie, to w sumie nie wiem - w zasadzie to musiałabym kliknąć kilka opcji Zdarza mi się od czasu do czasu napisać to i owo, czy to prozą, czy nieudolnymi rymami, więc jakimś tam twórcą jestem Z drugiej strony mogę określić siebie jako tolkienistę-pstrykacza, bo mam zamiłowanie i jakieś tam zacięcie do "pstrykania" kadrów ze Śródziemia. Droga jest również mojemu sercu sztuka walki długim mieczem, która jest jedną z moich największych życiowych fascynacji.
Wiem jedno - na pewno nie jestem i nie pretenduję w żaden sposób do bycia tolkienistą-naukowcem  _________________ Ten nieruchomy już jest martwy, ten, który się rusza, przeżyje.
Żaden człowiek nie może się bronić bez ryzyka.
- J. Liechtenauer
----
Nasz azyl dla zwierzÄ…t
shadow of mind
galeria DA
półka w Bibliotece
|
|
Powrót do góry |
|
 |
M.L. Uprzedzony, ujadajÄ…cy krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 11-01-2008 23:30 Temat wpisu: |
|
|
Oj tak, tekst Ringa jest bosssssski. Podobnie jak Zair nie umiałbym odpowiedzieć, do której kategorii się zaliczam. To znaczy wiem na pewno do jakich się nie zaliczam. Na pewno nie jestem wzrokowcem, i na pewno nie jestem kolekcjonerem. Kiedy Goku widzi, jak traktuje swoje zbiory, to blednie i dostje palpitacji. A jak zdarzy mi się byc u niego, to jego czujność jest wielce charakterystyczna.
Czy jestem imprezowiczem? Lubie imprezy, zwlaszcza jedną, w innej uczestnicze pod silna presją koleżanki małżonki i Kliki Boromira. . Choć czasami łapię się na pytaniu: Co ja tu/tam robię??
Czy jestem organizatorem? Tu bardziej, chociazby ze względu na spotkania organizowane już od niemal dwoch lat. Mam ich czasami dosyć. Ale trwam na razie i mam z tego radochę.
Czy jestem twórcą, podobnie jak Zair, raczej nim bywam w chwilach grafomańskiego natchnienia. Więc pewnie zostaje naukowiec, chociazby ze względu na mój zawód. Więc niech i tak będzie.  _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
Goku Ka-Me-Ha-Me-Ha!

|
 Wysłany: 12-01-2008 00:49 Temat wpisu: |
|
|
Jak miło zobaczyć, że na forum jest jeszcze przynajmniej 2 ukrywających(?) się Tolkienistów Kolekcjonerów
Ja należę chyba do grupy Tolkienista Kolekcjoner Arystokrata, który zszedł do Ludu podgatunek Smaug Wędkarz
Mógłbym tak tylko leżeć na swoich skarbach, żuć leniwie snikersy i delektować się ssssskarbami Nie muszę nawet ich nikomu pokazywać
Mam też w sobie trochę Tolkienisty Twórcy Już dawno zauważyłem, że tolkieniści to twórcze bestie i co zadziwiające na plus tylko pojedyncze sztuki są w tej twórczości zazdrosne jak Feanor i łase na pochwały jak Morgoth  _________________ play dirty, play dead - just be yourself |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nifrodel AlsÃlatiel / Administrator

Nieobecny(a): panta rhei...
|
 Wysłany: 12-01-2008 01:44 Temat wpisu: |
|
|
To jak w tej anegdocie o żabie
Lew, Król Zwierząt , pragnąc jakoś usystematyzować towarzystwo, zebrał wszystkie zwierzęta na polance i ryknął
- Piękne na prawo, mądre na lewo.
Zakotłowało się na polance i po chwili na środeczku została tylko jedna żaba... Lew spojrzał na nią groźnie :
- A ty co?
- Przecież się nie rozdwoję - powiedziała żaba
A poważnie, zaznaczyłam twórcę , bo od tego się u mnie wszystko zaczęło i na tym się kończy...takie małe perpetum mobile . Jednak w równym stopniu kieruje mną pragnienie poznania, rozumienia i łączenia wiedzy o tolkienowskim legendarium z wiedzą już zgromadzoną oraz delektowanie się lekturą dzieł Mistrza dla przyjemności, dość regularnie . Z tego powodu zaliczam się zarówno do Tolkienisty Naukowca, jak i Rasowego Czytacza. Odrobinkę jestem kolekcjonerem, bowiem koniecznie pragnę posiadać wszystkie tolkienowskie sssskarby ksiażkowe jednak w odróżnieniu od Goku traktuje je w czysto użytkowy sposób, jako pomost do przemyśleń i źródło inspiracji . Nie żeby bazgrać po książkach jak Memelek, to razi mój wysublimowany zmysł estetyki ale też bez przesadyzmu, by niektórych nie dotykać , jak to ma we zwyczajach Goku Jestem też tolkienistą organizatorem z racji wielu rzeczy, które organizuję pro publico bono Trochę imprezowiczem, bo lubię wiele imprez tolkienowskich , na których pojawiam się o ile czas pozwala I chyba najmniej jestem Oglądaczem, bo jako MOP uważam, że film jest do bani
Jak widać , jako ta żaba , musiałabym się pokawałkować  _________________ Gwiazdy były dalekie...
Niebo się otwarło
jak gdyby dłoń nieśmiała,
blask siÄ™ do niej garnÄ…Å‚...
~~~~~~~~
Almanach Tolkienowski Aiglos
Eldalairië |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|