"Tak właśnie najczęściej bywa z czynami, które obracają koła świata: dokonują ich małe ręce, na małych spada ten obowiazek, gdy oczy wielkich zwrócone są w inna stronę." , Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Shagrat Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 15-12-2011 13:59 Temat wpisu: |
|
|
Geirve napisał(a) (zobacz wpis): |
Shagrat napisał(a) (zobacz wpis): |
Takim miłośnikom poprawności politycznej polecałbym twórczość Terry'ego Pratchett'a, która jest nią wręcz przepełniona.
|
Rasistowskie? U Pratchetta? Gdzieś tam się w ogóle rasizmu doszukał, że już o "przepełnieniu" nie wspomnę? |
ŹLE MNIE ZROZUMIAŁAŚ. Chodzi mi o to, że właśnie u Pratchett'a na każdym kroku jest o równości, o antyrasiźmie itd. Tego się po prostu nie da wytrzymać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sirielle Ontalómë / Administrator

|
 Wysłany: 15-12-2011 16:56 Temat wpisu: |
|
|
Ja bym powiedziała, że jest o tym, jak jesteśmy różni i jak mimo to identycznie poddajemy się stereotypom i przeróżnym mechanizmom społecznym. To satyra na wszystko, co nas otacza, w tym i poprawność polityczną. Ale ja uwielbiam książki Pratchetta, nie jestem obiektywna. Właśnie W północ się odziewam  _________________ Portfolio|dA|Last.fm
Á mahta Valarauko! Áva usë! Aaaaaaaarrrgh, á entula!!!
Nelyafinwë żyje! I już zna Zasady forum (MiniFAQ), a Ty?
Przymierze AntySzczerbowe |
|
Powrót do góry |
|
 |
bellator Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 17-12-2011 10:48 Temat wpisu: |
|
|
nie widzę wad w Władcy Pierścieni ..... kocham wręcz ten świat, który pomaga mi w realu..... jeżeli bym miał na siłe szukać to jedyna dla mnie wada iż każda historia ma swój koniec ale trzeba pamiętać iż każdy poczatek ma swój koniec i każdy koniec ma swój początek.... _________________ Upadam by powstać, powstaje by walczyć Walczę by zwycieżyć
Wyjdzcie ze mna bracia wszyscy w pole , zamiast śmierci walkę wolę  |
|
Powrót do góry |
|
 |
bartolini166 Członek Kompanii Thorina
Nieobecny(a): Zbubił drogę do Śródziemia.
|
 Wysłany: 18-12-2011 21:45 Temat wpisu: |
|
|
Dla mnie jedyną wadą jest to, że książka jest za krótka, zawsze kiedy skończę ostatnią stronę i zamknę książkę myślę sobie " szkoda, że to już koniec", ale nie mam poczucia niedosytu, jak przy końcu wielu książek. Kompletnie nie rozumiem tych, którzy narzekają na " przydługie" opisy przyrody, według mnie jest to jeden z głównych atutów, to w głównej mierze on sprawia, że WP można czytać wiele razy. _________________ "Ja, proszę pana, jestem raczej człowiekiem niewiedzy niż wiedzy. Więcej nie umiem, niż umiem. Więcej nie znam, niż znam. Więcej we mnie wątpliwości niż pewności, więcej poszukiwania niż znajdowania..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
aldarion90 Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 07-01-2012 05:26 Temat wpisu: |
|
|
1. Już to kiedyś pisałem ale się powtórzę. Książka jest w moim odczuciu o wiele za krótka. Nie wiem dlaczego tak mam ale niektóre książki mają po 300 stron i strasznie męczy mnie ich czytanie, a WP potrafię czytać po kilka godzin bez przerwy.
2. Wiem, że początkowe rozdziały były pisane jako kontynuacja Hobbita, ale rozdziały poświęcone Tomowi Bombadillowi są trochę przegięte.
3. Zbyt wiele pieśni. Uważam, że w niektórych momentach Mistrz przesadził, np. chwilę po złożeniu w łodzi ciała Boromira - Aragorn i Legolas mieli ułożoną długą elegię.
4. Od początku wiadomo jak powieść się skończy. Co prawda nikt nie może przewidzieć co będzie po drodze ale już we wstępie jest wiele momentów sugerujących, że bohaterowie żyli wiele lat. _________________ "Za rokiem rok upływa znów,
Do siedmiu Rzek odpływa.
Dzień pełen słońca, noc bez snów;
Chwieje się wierzba krzywa.
Lecz nigdy już, o żadnej z pór
Na zachód nikt nie płynie
I nie zaśpiewa elfów chór,
Ich pieśń na zawsze zginie." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Taurohtar Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 12-01-2012 18:46 Temat wpisu: |
|
|
Więc tak. Dla mnie WP błędów nie ma (książka niemal idealna ). Jednak poszukałem na siłę i znalazłem:
1. Wspomniany już Tom Bombadil, który raz biega śpiewając po lesie, a nastepnego dnia rano, gdy wytrzeźwieje, nawija o historii Cardolanu i Północy.
2. Dlaczego daleko przed końcem książki jest mowa o historii spisanej przez Froda po powrocie z wyprawy?
3. Zbyt mało krasnoludów
To tyle. Oryginalny pewnie nie byłem przy dwóch pierwszych punktach , no ale... _________________ "W godzinie wyroku
stanie bezśmiertny,
co śmierci spróbował
i nie zemrze więcej."
J.R.R. Tolkien "Legenda o Sigurdzie i Gudrun" |
|
Powrót do góry |
|
 |
TallisKeeton Brehon

|
 Wysłany: 13-01-2012 06:50 Temat wpisu: |
|
|
Taurohtar napisał(a) (zobacz wpis): |
2. Dlaczego daleko przed końcem książki jest mowa o historii spisanej przez Froda po powrocie z wyprawy? |
Akurat czegoś takiego nie pamietam. No chyba że idzie o to, że jeszcze przed wyruszeniem z Rivendell Frodo dostaje prikaz od Bilba aby zapisywac wszystko co sie da? Ale to bylo dosc oczywiste i żadnej akcji z tego powodu nie spoileruje.
poz
tal _________________ Nigdy nie powstanie dzieło,które odda głębię trylogii.
Cóż nam pozostaje?Wyrosnąć w końcu z młodzieńczego hasła"ja bym to lepiej zrobił",gdyż "lepiej"jest pojęciem względnym,subiektywnym." |
|
Powrót do góry |
|
 |
thorgal20 Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 13-01-2012 10:23 Temat wpisu: |
|
|
Było coś takiego. Bilbo kiedy żegnał się z Frodo w Rivendell powiedział mu żeby zapisywał wszystko co mu się przydarzy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|