"Taka jest bowiem świata natura, że to, co znajdujemy - musimy utracić, jak ci, których łódź płynie po wartkim strumieniu...." , Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Kto jest głównym bohaterem WP? |
Frodo Baggins, syn Droga |
|
23% |
[ 30 ] |
Samwise Gamgee, syn Hamfasta |
|
3% |
[ 4 ] |
Aragorn, syn Arathorna |
|
10% |
[ 14 ] |
Gandalf Szary / Biały ;) |
|
5% |
[ 7 ] |
WP nie ma głównego boahtera |
|
57% |
[ 75 ] |
|
Oddano głosów : 130 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Cirdan Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 02-02-2003 17:42 Temat wpisu: Kto jest głównym bohaterem WP? |
|
|
Odpowiedź zdaje się być jasna - Frodo syn Droga. Ale dla mnie nie jest to takie oczywiste: może być Samwise, Gandalf, albo Aragorn. Ja osobiście obstawiam Sama. _________________ Brother to Brother. Yours in live and death. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gregor Gregorikus Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 02-02-2003 18:07 Temat wpisu: |
|
|
według mnie nie ma tam głównego bohatera. rówie dobzre co sam mógłby być to frodo, gandalf, aragorn, czy nawet pippin. są różne momenty i rózni bohaterowie, którzy odgrywają wtedy kluczową rolę. _________________ A tam, gdzie Podlasie z Polesiem się wiąże - Podlesie swe dzieci rodzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Vainamoinen Weteran Bitwy Pięciu Armii
|
 Wysłany: 02-02-2003 18:23 Temat wpisu: Re: Kto jest głównym bohaterem WP? |
|
|
Cirdan napisał(a): |
Odpowiedź zdaje się być jasna - Frodo syn Droga. Ale dla mnie nie jest to takie oczywiste: może być Samwise, Gandalf, albo Aragorn. Ja osobiście obstawiam Sama. |
Sam? Zdecydowanie nie. On jest wyraźnie postacią drugoplanową.
IMHO każda księga ma innego głównego bohatera:
I - Frodo
II - Frodo i Aragorn
III - Aragorn
IV - Frodo
V - Aragorn
VI - Frodo
Wnioski nasuwają się same
Wybrałem właśnie te dwie postacie, ponieważ to ich poczynania obserwujemy i tak naprawdę to o nich jest książka. Frodo Baggins - Powiernik Pierścienia, czyli klasyczne "od zera do bohatera" i Aragorn - równie klasyczny "król na wygnaniu".
Ważną postacią jest oczywiście także Gandalf, ale on pełni raczej funkcję starego mentora głównych bohaterów (por. Merlin, Obi-Wan Kenobi, Morfeusz...).
Sam Gamgee to typowy sługa / towarzysz bohatera, którego głównym zadaniem jest rozładowanie napięcia przez wypowiedź typu "Gdyby Dziadunio mnie tu zobaczył..."
Zaznaczam "WP nie ma głównego bohatera", brakuje mi odpowiedzi "Jest dwóch bohaterów". |
|
Powrót do góry |
|
 |
Cirdan Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 02-02-2003 18:37 Temat wpisu: |
|
|
Vai, celowo nie ma odpowiedzi "dwóch", bo główny może być tylko jeden, tak jak zdobywca Oscara za rolę pierwszoplanową (a to mnie skłoniło do założenia tej Ankiety) _________________ Brother to Brother. Yours in live and death. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nalak Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 02-02-2003 19:17 Temat wpisu: |
|
|
Moim zdaniem glowych bohaterow jest dwoch: Aragorn i Frodo. A cala reszta bohaterow [m.in. Sam, Gandalf, Merry, Pippin] tylko im pomaga, ich watki i postaci przeplataja sie przez caly glowny watek - watek Pierscienia ====> poweirnik Pierscienia ====> Frodo
takim moim, mam nadzieje najbardziej obiektywnym rozumowaniem, dochodze do wniosku ze glownym bohaterem jest Frodo i Aragorn i, pobijcie mnie, ale nie jestem w stanie rozdzielic
...no i zgadzam sei z Vainamoinenem  _________________ Where can you run to
What more can you do
No more tomorrow
Life is killing you
"Sabbath Bloody Sabbath" BS |
|
Powrót do góry |
|
 |
Denethor Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 02-02-2003 20:00 Temat wpisu: |
|
|
Wybrałem "WP nie ma głównego bohatera", ale gdybym miał już wybierać to jednym z głównych bohaterów byłby Gollum. Może nie jest typową główną postacią, ale z pewnością jest jedną z najważniejszych osób w całej historii i odgrywa w niej bardzo ważną rolę.
Howgh! _________________ Nail in my hand
From my creator
You gave me life
Now show me how to live.
http://republika.pl/fallout_rpg/
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Balduran Weteran Bitwy Pięciu Armii

Nieobecny(a): Kanada
|
 Wysłany: 30-12-2004 19:33 Temat wpisu: |
|
|
Veto!
Moim zdaniem to głównym bohaterem jest Jedyny Pierścień
Rządam dodania opcji "Jedyny Pierścień"
(No bo chyba sami przyznacie że wokół niego kręci się cała fabuła i to on mąci m.in. Boromirowi we łbie? )
(Wiem, przesadzam Ale jak coś ma wolę to może być uznawane za postać
) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sirielle Ontalómë / Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|