Forum dyskusyjne miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena
w sieci od 11/2001

Gospoda(0) | FAQ | Szukaj | Kalendarz |  Zarejestruj się |  Profil | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości | Zaloguj

Witryny zrzeszone w forum:
Hobbiton  Pod Rozbrykanym Balrogiem

AIGLOSY 
WykrzyknikAlmanach Tolkienowski Aiglos Wykrzyknik
AIGLOSY w SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ w Warszawie victory
Serwis ENNORATH Książka

"Narodziliśmy się w mrocznym okresie przeznaczonego nam czasu. Istnieje jednak ta pociecha: inaczej nie poznalibyśmy albo nie kochalibyśmy tak bardzo tego, co kochamy. Pewnie ryba wyjęta z wody jest jedyną rybą, która domyśla się istnienia wody." J.R.R. Tolkien, Listy, #52

Temat: Nowe wydania "Silmarilliona" - Amber 2006, 2007 (Strona 8 z 12)

Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
  skocz na koniec strony
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum tolkienowskie -> Silmarillion Wydruk
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mellorn
Weteran Bitwy Pięciu Armii

Wpisy: 586

Wysłany: 05-11-2007 15:02    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Zastanawiające jest jedno. Gdy spojrzymy w portalu wyd Amber na strony tego nowego Silma, jak i tego z poprzedniego roku, to dojrzymy pewna nieścisłośc, która każe nam zadać pytanie- czy aby na pewno będzie to to samo co rok temu, tylko w nowej okładce? Otóż nowa edycja ma format 165 x 235, podobnie jak poprzednia, lecz ta posiada stron 416, podczas gdy poprzednia liczy sobie jedynie 344 stronice. Albo zmieniono czcionkę, ale aby otrzymać aż taką rozbieżność czcionka musiała by być znacznie powiększona, chyba do przesady, albo jest to po prostu błąd, bo na nowe rzeczy zbytnio bym się nie napalał. Jak będzie, czas pokaże.

-Albert Einstein
Powrót do góry

Sirielle
Ontalómë

Wpisy: 1901

Wysłany: 05-11-2007 15:47    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Może przez to:
Telperion na Elendilionie napisał(a):
Książka, ukaże się w twardej oprawie i będzie wzbogacona o 50 nowych ilustracji Teda Nasmitha.
-> http://czytaj.elendili.pl/2007/10/13/silmarillion-drugie-uderzenie/

Zapomniałam zamówić tamto wydanie, więc dodatkowe ilustracje mnie bardzo cieszą, tylko kiedy Nasmith ich tyle popełnił? Na jego stronie chyba aż 50 do Silmarillionu nie ma. Czyżby coś całkiem nowego? *lecę sprawdzić obrazki on-line* OK, jest ich 60 (+1 nie do końca do Silmarillionu). Do tego szkice/koncept-arty.

Mellorn

Wysłany: 05-11-2007 16:30    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

No dobra, ale ilustracje nie liczą się do numeracji stron, przynajmniej tak było do tej pory(czyt. w poprzednim wydaniu). Język

-Albert Einstein
Powrót do góry

Seregon

Wpisy: 502

Wysłany: 05-11-2007 19:09    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Brzmi kusząco! Pewnie zawiera nowe informacje! I tak to wydanie kupię ze względu na ilustracje... Na razie nie mam pieniędzy, więc kupię około marca, ale jednak. Z przymrużeniem oka

Mellorn

Wysłany: 05-11-2007 19:39    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Nowe informacje? No właśnie nie, bo jak? Przecież to jest Silmarillion, wydawcy nei mogą sobie tam nic dodać ponad to, co znajduje się w oryginale, a ostatnie wydanie posiada fragment listu do Waldmana, więc jest to pełen przekład II(i ostatniego, jak na razie) wydania. W świetle tego, tym większe jest moje zdziwienie co do rozbieżności obu wydań.

-Albert Einstein
Powrót do góry

Meldagor

Wpisy: 395
Nieobecny(a): robię coś na stronę, odmóżdżam się przed telewizorem lub nie mam dostępu do neta

Wysłany: 05-11-2007 22:43    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Skąd amber bierze te nowe informacje nikt nie wie, ale tu kolejna nowość: na 27.11 nowe wydania Hobbita, identyczne, jak poprzednie, ale o 32 strony grubsze hę? . Czym ten Abmer dopycha te ksiązki? hę?

Szczerze mówiąc to trochę mnie wnerwiają te kolejne poprawione edycje, bo człowiek się wykosztuje na ładne wydanie, a tu po trzech miesiącach wychodzi kolejne. Skrzywienie I jak tu go nie kupić? Język

Marille Undomiel
Członek Kompanii Thorina

Wpisy: 129

Wysłany: 05-11-2007 23:09    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Z tego co udało mi się dowiedzieć, to jeśli chodzi o tekst, najnowsze wydanie niczym się nie będzie różniło od tego sprzed roku. Tylko zmieniona ma być czcionka i chyba układ treści. Spox Elfik
Co do ilustracji, to nie jestem pewna, ale jeśli rzeczywiście bedzie więcej, to oczywiście lepiej Z przymrużeniem oka
Pozdrawiam
Powrót do góry

Mauhur

Wpisy: 334
Nieobecny(a): TAK

Wysłany: 06-11-2007 13:23    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Sirielle napisał(a):
Do tego szkice/koncept-arty.

No właśnie! Może w tekście będzie trochę szkiców, jak te na początku i na końcu rozdziałów "Dzieci Hurina". To by trochę popchnęło numerację stron.

Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum tolkienowskie -> Silmarillion Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Temat: Nowe wydania "Silmarilliona" - Amber 2006, 2007 (Strona 8 z 12)

Skocz do: