"Narodziliśmy się w mrocznym okresie przeznaczonego nam czasu. Istnieje jednak ta pociecha: inaczej nie poznalibyśmy albo nie kochalibyśmy tak bardzo tego, co kochamy. Pewnie ryba wyjęta z wody jest jedyną rybą, która domyśla się istnienia wody." J.R.R. Tolkien, Listy, #52
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Mellorn Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 05-11-2007 15:02 Temat wpisu: |
|
|
Zastanawiające jest jedno. Gdy spojrzymy w portalu wyd Amber na strony tego nowego Silma, jak i tego z poprzedniego roku, to dojrzymy pewna nieścisłośc, która każe nam zadać pytanie- czy aby na pewno będzie to to samo co rok temu, tylko w nowej okładce? Otóż nowa edycja ma format 165 x 235, podobnie jak poprzednia, lecz ta posiada stron 416, podczas gdy poprzednia liczy sobie jedynie 344 stronice. Albo zmieniono czcionkę, ale aby otrzymać aż taką rozbieżność czcionka musiała by być znacznie powiększona, chyba do przesady, albo jest to po prostu błąd, bo na nowe rzeczy zbytnio bym się nie napalał. Jak będzie, czas pokaże. _________________ ''Najpiękniejszą rzeczą są zagadki - albowiem to one są źródłem nauki.'
-Albert Einstein |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sirielle Ontalómë

|
 Wysłany: 05-11-2007 15:47 Temat wpisu: |
|
|
Może przez to:
Zapomniałam zamówić tamto wydanie, więc dodatkowe ilustracje mnie bardzo cieszą, tylko kiedy Nasmith ich tyle popełnił? Na jego stronie chyba aż 50 do Silmarillionu nie ma. Czyżby coś całkiem nowego? *lecę sprawdzić obrazki on-line* OK, jest ich 60 (+1 nie do końca do Silmarillionu). Do tego szkice/koncept-arty. _________________ Sirielle.com|dA portfolio|Last.fm| Galeria RotN
Á mahta Valarauko! Áva usë! Aaaaaaaarrrgh, á entula!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 05-11-2007 16:30 Temat wpisu: |
|
|
No dobra, ale ilustracje nie liczą się do numeracji stron, przynajmniej tak było do tej pory(czyt. w poprzednim wydaniu).  _________________ ''Najpiękniejszą rzeczą są zagadki - albowiem to one są źródłem nauki.'
-Albert Einstein |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Seregon Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 05-11-2007 19:09 Temat wpisu: |
|
|
Brzmi kusząco! Pewnie zawiera nowe informacje! I tak to wydanie kupię ze względu na ilustracje... Na razie nie mam pieniędzy, więc kupię około marca, ale jednak.  _________________ "Gilbercie kochany, nie dopuśćmy do tego, byśmy się zawsze wszystkiego bali. Wyjdźmy życiu naprzeciw w podskokach, choćby nawet miało nam przynieść mnóstwo kłopotów, tyfus i bliźnięta!"
Ania Shirley, L. M. Montgomery Ania z Szumiących Topoli |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 05-11-2007 19:39 Temat wpisu: |
|
|
Nowe informacje? No właśnie nie, bo jak? Przecież to jest Silmarillion, wydawcy nei mogą sobie tam nic dodać ponad to, co znajduje się w oryginale, a ostatnie wydanie posiada fragment listu do Waldmana, więc jest to pełen przekład II(i ostatniego, jak na razie) wydania. W świetle tego, tym większe jest moje zdziwienie co do rozbieżności obu wydań. _________________ ''Najpiękniejszą rzeczą są zagadki - albowiem to one są źródłem nauki.'
-Albert Einstein |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Meldagor Weteran Bitwy Pięciu Armii

Nieobecny(a): robię coś na stronę, odmóżdżam się przed telewizorem lub nie mam dostępu do neta
|
 Wysłany: 05-11-2007 22:43 Temat wpisu: |
|
|
Skąd amber bierze te nowe informacje nikt nie wie, ale tu kolejna nowość: na 27.11 nowe wydania Hobbita, identyczne, jak poprzednie, ale o 32 strony grubsze . Czym ten Abmer dopycha te ksiązki?
Szczerze mówiąc to trochę mnie wnerwiają te kolejne poprawione edycje, bo człowiek się wykosztuje na ładne wydanie, a tu po trzech miesiącach wychodzi kolejne. I jak tu go nie kupić?  _________________ Tutaj powiniem umieścić jakiś głęboki tekst, cytat z jakiejś książki, albo motto życiowe... Coś, co pokazałoby innym, jaki jestem...
Ale stać mnie tylko na autoreklamę!
http://wichrowy_czubek.republika.pl
|
 |
Marille Undomiel Członek Kompanii Thorina

Dołączył(a): 05 Gru 2006 Wpisy: 129 Skąd: Warszawa, a trochę z gór i lasów
|
 Wysłany: 05-11-2007 23:09 Temat wpisu: |
|
|
Z tego co udało mi się dowiedzieć, to jeśli chodzi o tekst, najnowsze wydanie niczym się nie będzie różniło od tego sprzed roku. Tylko zmieniona ma być czcionka i chyba układ treści.
Co do ilustracji, to nie jestem pewna, ale jeśli rzeczywiście bedzie więcej, to oczywiście lepiej
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mauhur Weteran Bitwy Pięciu Armii

Nieobecny(a): TAK
|
 Wysłany: 06-11-2007 13:23 Temat wpisu: |
|
|
| Sirielle napisał(a): |
| Do tego szkice/koncept-arty. |
No właśnie! Może w tekście będzie trochę szkiców, jak te na początku i na końcu rozdziałów "Dzieci Hurina". To by trochę popchnęło numerację stron. _________________ On the night of February 28-29, 3019, Mauhur led a company of reinforcements through the eaves of Fangorn Forest to come to the aid of Ugluk. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|