Forum dyskusyjne miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena
w sieci od 11/2001

Gospoda(0) | FAQ | Szukaj | Kalendarz |  Zarejestruj się |  Profil | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości | Zaloguj

Witryny zrzeszone w forum:
Hobbiton  Pod Rozbrykanym Balrogiem

AIGLOSY 
WykrzyknikAlmanach Tolkienowski Aiglos Wykrzyknik
AIGLOSY w SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ w Warszawie victory
Serwis ENNORATH Książka

"Nawet działając z dobrego serca czasem łatwo zadać cios bardziej bolesny niż cios wroga." Hurin, Silmarillion

Temat: Spotkania tolkienologiczne w Warszawie (Strona 29 z 42)

Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3 ... 28, 29, 30 ... 40, 41, 42  Następna
  skocz na koniec strony
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum tolkienowskie -> Spotkania na żywo, konwenty, konferencje Wydruk
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Miriel
Przyjaciel Elfów

Wpisy: 748
Nieobecny(a): ...the waves are washing over half forgotten memory...

Wysłany: 01-12-2008 16:04    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Bardzo poproszę o bardzo szczegółowe sprawozdanie, najlepiej ze wszystkim, co zostało powiedziane! Bardzo żałuję, że nie byłam na spotkaniu (ten temat to był mój pomysł, i nie mogę sobie darować, że nie przyjechałam, ale nie dałam rady... Smutek ).

Anathema * Vinyamar *
Aiglos * Last.fm
Powrót do góry

rmorek
Mieszkaniec Shire

Wpisy: 4

Wysłany: 26-12-2008 01:38    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Jestem stosunkowo młodym stażem mieszkańcem Śródziemia, choć duszą jestem w tej krainie od dawna. Jak już pisałem na forum Elendili...
Tak się składa, że mam możliwość organizowania spotkań w filii Bielańskiego Ośrodka Kultury na Wólce Węglowej. Choć to daleko, wiem bo i tam też fizycznie wraz z Rodziną pomieszkuję, wszędzie jest daleko.
Na początku stycznie spotykam się z kierowniczką. Nie pracuje bezpośrednio w BOK ale spotkania mogę organizować, podobnie jak wystawę prac plastycznych forumowiczów.
W każdym bądź razie planuję zorganizować, przy wsparciu imprezę, może nawet sobotnio-niedzielną. Trochę wszystkiego i gry bitewnej (pokaz, w tym dla chłopaków z naszej mieściny), to projekcję filmu "The Hunt For Gollum".
Warunkiem spotkań jest to, że lokal zostawiamy w stanie nie gorszym od przekazanego.
Program spotkań do uszczegółowienia, jestem otwarty na propozycję. Możliwość także sesji nocnych.

M.L.
Uprzedzony, ujadający krzykacz.

Wpisy: 3232

Wysłany: 26-12-2008 11:56    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Nie wiem, czy moja relacja będzie bardzo szczegółowa, bo minęło sporo czasu, ale mam nadzieję, że inni uczestnicy ewentualnie ją uzupełnią. A było na w sumie około 12 osób. Jak zwykle w nieco innym składzie.

To co nieco mnie zaskoczyło, to że praktycznie na poczatku przypomniano, jeden z listów JRRT w którym pisał, ze elfowie to postaci wyidealizowanych cechach ludzkich: piękniejsi, mądrzejsi, długowieczni. I, że z tego powodu trudno mówić o jakiejś zasadniczej różnicy psychologicznej i charakterologicznej w stosunku do ludzi. Tym bardziej, ze jak zauważył chyba Lómendil, w sumie nie jest możliwe by autor, jakikolwiek autor umiał stworzyć coś zupełlnie nowego. Zawsze żaglujemy znanymi elementami i schematami, przerabiamy je i modyfikujemy, ale to wszystko, dlatego jest to zresztą wtór-kreacja.
O dziwo nie zabiło to dyskusji. wieeeeeeeeeelgachny uśmiech Natomiast padło inne zastrzeżenie, o którym utworze mówimy. Z tego rozwinęła się dyskusja nad kanonicznością Silmarillionu i traktowaniem HoME. Na ile to co w nim zawarte powinno być obowiązujące. I chociaż większość odrzuciła kanoniczność Silma i uznała, że HoME jest pełnoprawnym źródłem, to pozostaje fakt, ze w zależności od fazy mówimy o różnych istotach. Szczególnie kreacja elfów z KZO różni się, zwłaszcza fizycznym wyglądem od późniejszych faz legendarium. Jest oczywiście także różnica między Hobbitem i WP.
Przy czym Lómendil i Elenwe wskazywali, że różnic jest w tym wypadku mniej niż można by się spodziewać. Elfów z Hobbita można uznać za nieco infantylnych a tych z WP za dostojnych. Ale to w WP mamy stwierdzenia,z ę elfowie są różnorodni, jedni dumni i dostojni inni, weseli jak dzieci. Ba pojawiają się i to odnośnie postaci tak dostojnych jak Galadriela, stwierdzenia, że te dwie cechy, dostojność i dziecięca radość koegzystują w tej samej osobie. Potrafią łączyć dostojeństwo z prostą niewyrafinowaną radością. wieeeeeeeeeelgachny uśmiech

Potem wróciliśmy do kwestii, na ile JRRT udało się stworzyć psychologiczny obraz odmiennej rasy, o tak odmiennych cechach. odpowiedź nie była jedno znaczna. przekonywałem, że elfowie z Silma i WP są różni, pierwsi mlodzi, o jeszcze ludzkiej perspektywie właściwie zachowują sie jak ludzie. Są pyszni, dumni, aroganccy, porywczy, kłótliwi i pełni pasji. Ci z WP są zdystansowani, spokojni, opanowani, raczej kojarzący się z mądrością niż z walką, rozważaniami niz czynami. Doświadczenie pierwszych Er zmieniło ich. Tyle, że są dwa ale: pierwsze, to że ludzie którzy doświadczyli traumy, głębokiej traumy też się zmieniają, wiec znowu mamy do czynienia z cechą ludzką; drugie ale, zawarte jest w słowach Arweny do odchodzącego Aragorna. Elfowie pozostali dumni i aroganccy. Zbyt rzadko zwraca się uwagę na słowa Arweny i zawartą w nich pogardę w stosunku do ludzi. Z braku wzajemnego zrozumienia wyrastają uprzedzenia. I tu pojawiła się tradycyjnie postać Finroda Felagunda, właściwie jedynego elfa chcącego się uczyć od ludzi.

Mówilismy też o grzechu elfow - wyrastajacym z pychy, czyli opisywanej przez Tolkiena chęci zamrożenia rzeczywistości w stanie dla siebie idealnym, nie bacząc na innych. Z tego wyrasta błąd Celebrimbora i ulegnięcie podszeptom Saurona.

Elfowie wydaja się być dla Tolkiena wdzięcznym przykładem, pokazywania dysonansu między szczytnymi założeniami i mniej szczytną rzeczywistością.

To tyle na razie, jeżeli coś komuś sie przypomni, to proszą uzupełnić. Jeżeli mi się przypomni to też uzupełnię. wieeeeeeeeeelgachny uśmiech

-----------------------------------------

Następne spotkanie 10 stycznia o 13:00, w IH UW, temat: Błędy, niekonsekwencje i niespójności w utworach J.R.R. Tolkiena.

Serdecznie zapraszamy.

M.L.

Wysłany: 14-01-2009 13:43    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Zacznę od tego, ze nie skończyliśmy. Nawet nie chodzi o to, ze cokolwiek wyczerpaliśmy lub nie, ale nie wyszliśmy nawet poza Władcę Pierścieni, w sumie skupiliśmy się na czterech przykłądach, z ktorych tylko trzy omówiliśmy dogłębnie.

Dlatego następne spotkanie w lutym będzie maiło ten sam temat: błędy, niekonsekwencje i niespójności w dziełach Tolkiena. Jest tylko mały problem, ze nie pamiętam ustalonej daty. wieeeeeeeeeelgachny uśmiech Jestem rozwalony wszystko mi się pomieszało może ktoś z uczestników przypomni ustalenia??

Spotkanie było bardzo kameralne, tym razem było nas sześcioro. Ale mieliśmy miłą niespodziankę w postaci wizyty jakrze miłego gościa z Wrocławia, czyli Tici. wieeeeeeeeeelgachny uśmiech chwała wam, chylę czoła, dzięki

Nie chcę tutaj rozwijac wszystkich watków, bo zasługują na osobne tematy. Ale zacznę od tego co było w podsumowaniu. rzeczone błędy Tolkiena dziela sie na trzy kategorie.
Pierwsza to to co niektórzy czytelnicy uważają za błędy i niekonsekwencje, ale przy głebszej analizie nie koniecznie musi nimi być.

I w tej kategorii mieściły się dwa pierwsze przykłady. Jedna to kwestia o której pisała Geivre, czyli pewna niekonsekwencja losów Eowiny, jako kobiety/dziewicy-wojowniczki, która łatwo, zbyt łatwo odrzuca przeszłość dla miłości do Faramira. Zob. http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?p=83862#83862
To co jedni postrzegają, jako niekonsekwencję, inni uznają za świadome łamanie konwencji. Zresztą w ramach dygresji doszliśmy do wniosku, że mimo, iż tak często pada zarzut płytkości postaci i ich psychologicznego niepogłębienia, to dziwnym trafem Tolkien ma łatwość łamania konwencji i schematów. I właśnie przypadek Eowiny tego dowodzi.
Drugi przykład to poruszony przez Kasiopeę w dodatku do Syna Gondoru, czy Faramir nie za szybko się pocieszył Eowinką. Stos jeszcze dobrze nie ostygł, a on już wyciera się z nia na murach. A mozna założyć, zę syna Namiestnika, w kraju takim jak Gondor obowiązuje pewna etykieta i dośc sztywny zestaw zachowań. Można by zrzucać wszystko na chłodne stosunki Faramira z ojcem, ale Tolkien wyraźnie pisze o miłosci syna do ojca. Więc coś tu nie gra.
Tyle, że Koniec wojny z Sauronem to czas specjalny, gdzie wszelkie zasady puszczają, a ludzie dają upust radości i uldze. Tolkien dobrze to znał z autopsji, jako świadek i uczestnik I i II wojny światowej.

Druga kwestią są błędy wynikające z faktu objętości książki i czasu jej pisania. Nawet najdokładniejsza redakcja i korekta nie jest w stanie usunąć takich potknięć. I tu przykładem będzie zmieniający się charakter Czarnych Jeźdźców. Ale tego wątku nie rozwinęliśmy.

Trzecią kwestią są ustepstwa na rzecz narracji. I tutaj dwie kwestie. Pierwsza, to wysłanie następcy namiestnikowskiego tronu Gondoru - Boromira, samotnie w dzicz, bez żadnych towarzyszy podrózy, co wydaje się byc niekonsekwencja i to grubą. Trudno sobie bowiem wyobrazić, żeby ktoś taki wędrował w dzicz zupełnie sam.
Jako że Tolkien przedstawia bohaterow i ich charaktery poprzez dzialania a nie pseudopsychologiczne rozważania, to taka konstrukcja tego wydarzenia miała coś nam mówić o Boromirze i jego charakterze. Narracyjnie jest to usprawiedliwione, ale trudno to uznać za racjonalne.

Jeszcze goprzej jest w przypadku Aragorna biegającego z ułamkiem miecza po dziczy. Ale tego wątku tylko dotknęliśmy. wieeeeeeeeeelgachny uśmiech

Tak wiec ciąg dalszy za mniej więcej miesiąc.

Miriel
Przyjaciel Elfów

Wpisy: 748
Nieobecny(a): ...the waves are washing over half forgotten memory...

Wysłany: 14-01-2009 13:59    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

M.L. napisał(a) (zobacz wpis):
Jest tylko mały problem, ze nie pamiętam ustalonej daty. wieeeeeeeeeelgachny uśmiech Jestem rozwalony wszystko mi się pomieszało może ktoś z uczestników przypomni ustalenia??

Nie pamiętasz ustalonej daty, bo jej nie ustaliliśmy Z przymrużeniem oka . Ja proponuję 21 lutego Elfik .
Dodam jeszcze, że spotkanie, choć było nas niewiele, było bardzo interesujące, długie - przegadaliśmy 3,5 godziny (słownie: trzy i pół godziny) - i mogłibyśmy jeszcze gadać dłużej Uśmiech
Dziękuję wszystkim, którzy się zjawili Serduszka , tych, co zaspali lub z innych powodów ich nie było, pozdrawiam i zapraszam na następne spotkanie Śmiech

Anathema * Vinyamar *
Aiglos * Last.fm
Powrót do góry

M.L.

Wysłany: 16-01-2009 01:19    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Hie, hie, rzeczywiście, w końcu nie ustaliliśmy, zostaliśmy przy zastanowieniu się czy 7 lutego, czy 21 lutego. Myślę, że przynajmniej wstępnie możemy przyjąć, że to będzie 21 lutego, o godz. 13:00.

A jak kogoś dziwi, że nie wyczerpaliśmy tematu, to kilka rozwijających się dyskusji Forumowych jasno pokazuje dlaczego tak się stało. wieeeeeeeeeelgachny uśmiech

Marille Undomiel
Członek Kompanii Thorina

Wpisy: 129

Wysłany: 19-01-2009 00:53    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

No cóż, mam nadzieję iż wyżej wymieniony termin 21 lutego już się nie zmieni Uśmiech .
Nie jest taki zły Z przymrużeniem oka

M.L. napisał(a) (zobacz wpis):

A jak kogoś dziwi, że nie wyczerpaliśmy tematu, to kilka rozwijających się dyskusji Forumowych jasno pokazuje dlaczego tak się stało. wieeeeeeeeeelgachny uśmiech

Czy przez to należy rozumieć, że temat lutowego spotkania będzie taki sam jak uprzednio Język hmmmm... , bo się nadal nie wyczerpał (nawet wliczając późniejsze Forumowe dyskusje). Czy może też do tego nie doszliście...
Liczę na info od dobrze poinformowanych.

Pozdrawiam i do ewent. miłego spotkania Jestem za
Powrót do góry

M.L.

Wysłany: 19-01-2009 01:31    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Marille Undomiel napisał(a) (zobacz wpis):
Czy przez to należy rozumieć, że temat lutowego spotkania będzie taki sam jak uprzednio Język hmmmm... , bo się nadal nie wyczerpał (nawet wliczając późniejsze Forumowe dyskusje).

Owszem będzie taki sam, gdyż się nie wyczerpał. Z tą jednak różnicą, że tym razem chcemy bardziej się skoncentrować na innych niż WP tekstach. Choć jeżeli zostanie poruszony ciekawy watek z WP, to go nie odrzucimy. wieeeeeeeeeelgachny uśmiech

Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum tolkienowskie -> Spotkania na żywo, konwenty, konferencje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3 ... 28, 29, 30 ... 40, 41, 42  Następna

Temat: Spotkania tolkienologiczne w Warszawie (Strona 29 z 42)

Skocz do: