"Nawet działając z dobrego serca czasem łatwo zadać cios bardziej bolesny niż cios wroga." Hurin, Silmarillion
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
M.L. Uprzedzony, ujadający krzykacz.
|
 Wysłany: 22-04-2006 22:27 Temat wpisu: Spotkania tolkienologiczne w Warszawie |
|
|
To informacja dla Warszawiaków i osób mieszkających w pobliżu stolicy, lub takich które akurat będą w Warszawie przebywac.
Podjęta została inicjatywa (ale to brzmi) organizowania bardziej regularnych (mniej więcej co 6 tygodni) spotkań dyskusyjnych, na temat Tolkiena i jego dzieła. Przy czym nie chodzi nam o spotkania czysto towarzyskie, ale właśnie dyskusyjne, gdzie moglibyśmy w gronie pasjonatów i fanów porozmawiac na wybrane tematy. Formuła ostatecznie zostanie ustalona w tak zwanym praniu.
Spotkania mają byc tematyczne, co nie wyklucza, dygresji, czy rozmów w podgrupach. Wszystko będzie zależało od liczby zainteresowanych.
Pierwsze spotkanie z cyklu (taką mamy nadzieję), odbędzie się 11 czerwca 2006 r., w gościnnym mieszkaniu Agnieszki 'Evermind Took' Sylwanowicz.
Temat to: Smutek i rozpacz w dziełach Tolkiena.
Przy okazji z chęcia porozmawiamy w szerszym gronie o formule i charakterze tych spotkań.
Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt na PW. _________________ On przyniesie narodom Prawo. Nie będzie wołał ni podnosił głosu, nie da słyszeć krzyku swego na dworze. Nie złamie trzciny nadłamanej, nie zgasi [ledwo] tlejącego się knotka (Iz 42, 1-3). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mellorn Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 23-04-2006 18:21 Temat wpisu: |
|
|
W takich chwilach żałuje, że nie mieszkam w obrębie Stolicy
W wakacje postaram się wpaść, a do tego czasu proszę ładnie o relację, fotki i tego typu rzeczy... (nie proszę o zbyt wiele? )
Chciałbym spytać się jeszcze o godziny spotkań, czas ich trwania itp. (w ramach ustalenia harmonogramu PKS-u)
To tyle, pozdrawiam  _________________ ''Najpiękniejszą rzeczą są zagadki - albowiem to one są źródłem nauki.'
-Albert Einstein |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zair Ugru-nad Przyjaciel Elfów

|
 Wysłany: 23-04-2006 21:25 Temat wpisu: |
|
|
Szkoda, że Warszawa jest tak daleko W moim przypadku niestety spotkania te nie wchodzą w grę - ze względu na czas (w soboty mam zwykle treningi) oraz posiadanie czworonżnej Bestii. Cóż, nam pozostaje nadrabiać to w gronie wrocławskim i podwrocławskim, co dzisiaj uczyniliśmy
Ale gdyby terminy warszawskich spotkań były znane z jakimś sporym wyprzedzeniem czasowym, to może raz na jakiś czas udałoby mi się tak zorganizować, żeby móc przyjechać. _________________ Ten nieruchomy już jest martwy, ten, który się rusza, przeżyje.
Żaden człowiek nie może się bronić bez ryzyka.
- J. Liechtenauer
----
Nasz azyl dla zwierząt
shadow of mind
galeria DA
półka w Bibliotece
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
 Wysłany: 23-04-2006 22:59 Temat wpisu: |
|
|
Valhallo, Mellornie,
Tak na prawdę pomysł jest w zarodku, choc wola silna i niezłomna tez jest. Na razie ustalilismy jedne termin. Liczymy, że 11 czerwca zajwi się kilka nowych osob i wtedy omowimy dalsze plany i propozycje. Byc może uda się stworzyc z wyprzedzeniem jakiś harmonogram. Nie chcemy tez zanadto formalizowac całej sprawy, bo chodzi o chęc i pasję a nie obowiązek.
Myślę, ze 11 czerwca wiele rzeczy się wyjaśni.
Pozdrawiam
M.L. _________________ On przyniesie narodom Prawo. Nie będzie wołał ni podnosił głosu, nie da słyszeć krzyku swego na dworze. Nie złamie trzciny nadłamanej, nie zgasi [ledwo] tlejącego się knotka (Iz 42, 1-3). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
 Wysłany: 28-04-2006 18:14 Temat wpisu: |
|
|
Jakby kto pytał, to MumakiLe mają niewiele wspólnego z Entami, głównie dlatego, że są pochopne!!! Powiem wiecej BARDZO POCHOPNE i zamieszczają informacje nie bacząc na konsekwencje i dobre obyczaje.
Trochę pochopnie zmaieściłem poprzednie ogłoszenie, nie będąc pewnym wszystkich szczegółów. Ale nie cieszcie się na zapas, spotkanie się odbędzie. Niestety ze względów obiektywnych musieliśmy je przenieśc w czasie i przestrzeni. Jakie to czynniki obiektywne: ano zaplanowany wcześniej wyjazd Silvany i nieco późniejsze seminarium literackie w Katowicach.
Dlatego ostatecznie spotkanie odbędzie się 24 czerwca 2006 roku o godz 13:00 w Instytucie Historycznym UW, sala B (parter, pierwsze wejście od dziedzińca). Tematyka pozostaje bez zmian, chyba że macie inne propozycje.
Z wszelkimi szczegółówymi pytaniami prosze pisac tutaj, lub na PW.
Pozdrawiam
M.L. _________________ On przyniesie narodom Prawo. Nie będzie wołał ni podnosił głosu, nie da słyszeć krzyku swego na dworze. Nie złamie trzciny nadłamanej, nie zgasi [ledwo] tlejącego się knotka (Iz 42, 1-3). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mellorn Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 04-05-2006 15:30 Temat wpisu: |
|
|
| M.L. napisał(a) (zobacz wpis): |
Jakby kto pytał, to MumakiLe mają niewiele wspólnego z Entami, głównie dlatego, że są pochopne!!! Powiem wiecej BARDZO POCHOPNE i zamieszczają informacje nie bacząc na konsekwencje i dobre obyczaje.
|
M.L-u nie przejmuj się, pochopność czasem popłaca
Tak, minie właśnie podana wcześniej przez Ciebie informacja odnośnie miejsca zaintrygował, bowiem jedna z tolkienistek napisała mi na maila, że spotkanie odbędzie się na UW. Wszystko, jak widzę, się wyjaśniło
Teraz tak, data ta, 24 czerwca pasuje mi o wiele bardziej, bowiem to będzie już (chyba) po zakończeniu roku szkolnego więc będę dostępny. Druga sprawa czas spotkania. Założymy, że zacznie się o 13, potrwa mniej więcej, właśnie dokąd? Na jak długo planujecie to spotkanie?
Wybaczcie te ciężkie pytania, bowiem wiem jak ciężko określić czas spotkania (z życia wiem, raz planowałem na 2 godziny, a wszyscy rozeszli się po 8 )
Jak już mówiłem są to pytania tylko po to, aby ustalić harmonogram autobusowy. _________________ ''Najpiękniejszą rzeczą są zagadki - albowiem to one są źródłem nauki.'
-Albert Einstein |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
 Wysłany: 04-05-2006 15:35 Temat wpisu: |
|
|
| Mellorn napisał(a) (zobacz wpis): |
| Druga sprawa czas spotkania. Założymy, że zacznie się o 13, potrwa mniej więcej, właśnie dokąd? Na jak długo planujecie to spotkanie? |
Sala jest zamówiona do 15:00. Jeżeli spotkanie się przedłuży nie powinno byc problemu. Musze tylko sprawdzic kiedy zamykają gmach, bo wtedy bedziemy musieli wyjśc.  _________________ On przyniesie narodom Prawo. Nie będzie wołał ni podnosił głosu, nie da słyszeć krzyku swego na dworze. Nie złamie trzciny nadłamanej, nie zgasi [ledwo] tlejącego się knotka (Iz 42, 1-3). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
 Wysłany: 17-06-2006 01:13 Temat wpisu: |
|
|
Tylko gwoli przypomnienia.
Spotkanie tolkienologiczne odbędzie się 24 czerwca 2006 roku, o godz. 13:00 w gmachu Instytutu Historycznego w sali B (parter). Budynek IH UW znajduje się przy Krakowskim Przedmieściu 26/28, idąc od bramy głównej, po prawej stronie (pierwszy prostopadły budynek), I wejście od strony starego BUW-u, sala B jest dokładnie na wprost wejścia.
Tematem spotkanie bedzie: "Smutek i rozpacz w dzielach J.R.R.Tolkiena". _________________ On przyniesie narodom Prawo. Nie będzie wołał ni podnosił głosu, nie da słyszeć krzyku swego na dworze. Nie złamie trzciny nadłamanej, nie zgasi [ledwo] tlejącego się knotka (Iz 42, 1-3). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|