"Tak właśnie najczęściej bywa z czynami, które obracają koła świata: dokonują ich małe ręce, na małych spada ten obowiazek, gdy oczy wielkich zwrócone są w inna stronę." , Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
M.L. Uprzedzony, ujadający krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 01-12-2010 10:20 Temat wpisu: |
|
|
A myślisz, ze dlaczego Rowling tak to zrobiła i tak mocno to podkreśla w ostatnim tomie Heńka Garncarka . W każdym razie podejrzewam ją o premedytację. Tym bardziej, ze współcześnie prawo stworzone dla ochrony własności intelektualnej autorów, coraz częściej jest narzędziem budowania monopoli przez wielkie korporacje. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sirielle Ontalómë / Administrator

|
 Wysłany: 05-03-2011 12:25 Temat wpisu: |
|
|
Jak myślicie, czy słowo Arda może być zastrzeżone dla TE? Może, skoro nie ma takiej listy sami stwórzmy tu listę słów, które na pewno takie nie są zastrzeżone, jak Gandalf czy Mirkwood? Albo rozwiązujemy pojedyncze przypadki. W każdym razie trafiłam w sieci na Ardę w takim kontekście:
http://jnaudin.free.fr/html/arda338cs.htm _________________ Portfolio|dA|Last.fm
Á mahta Valarauko! Áva usë! Aaaaaaaarrrgh, á entula!!!
Nelyafinwë żyje! I już zna Zasady forum (MiniFAQ), a Ty?
Przymierze AntySzczerbowe |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 05-03-2011 12:46 Temat wpisu: |
|
|
Sirielle napisał(a) (zobacz wpis): |
Jak myślicie, czy słowo Arda może być zastrzeżone dla TE? Może, skoro nie ma takiej listy sami stwórzmy tu listę słów, które na pewno takie nie są zastrzeżone, jak Gandalf czy Mirkwood? Albo rozwiązujemy pojedyncze przypadki. |
W ramach zabawy można. Choć to niebezpieczna zabawa, bo ktoś jeszcze potraktuje to na poważnie.
zacznijmy więc listę:
C.
Christopher
J.
John
R.
Reuel
Ronald
T.
Tolkien
Ci będą się bronić, że to skrótowiec  _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
For the home of the holy
|
Powrót do góry |
|
 |
Sirielle Ontalómë / Administrator

|
 Wysłany: 05-03-2011 13:04 Temat wpisu: |
|
|
W takiem razie zamiast zabawy lepiej omóawiac poszczególne hasła. Ja np. nie wiedziałam, że słowo Mirkwood nie jest oryginalnym tworem JRRT. _________________ Portfolio|dA|Last.fm
Á mahta Valarauko! Áva usë! Aaaaaaaarrrgh, á entula!!!
Nelyafinwë żyje! I już zna Zasady forum (MiniFAQ), a Ty?
Przymierze AntySzczerbowe |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 05-03-2011 14:02 Temat wpisu: |
|
|
Sirielle napisał(a) (zobacz wpis): |
W takiem razie zamiast zabawy lepiej omóawiac poszczególne hasła. Ja np. nie wiedziałam, że słowo Mirkwood nie jest oryginalnym tworem JRRT.
|
Można jedno i drugie połączyć. Dlaczego? Bo z jednej strony można ukazać absurdalność takiego podejścia, z drugiej wyjaśnić pochodzenie nazewnictwa, tak jak z tym Mirkwood. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
For the home of the holy
|
Powrót do góry |
|
 |
Miriel Powiernik Pierścienia

Nieobecny(a): ...the waves are washing over half forgotten memory...
|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 14-03-2012 22:55 Temat wpisu: |
|
|
A to o tyle śmieszne, że to nawet nie Tolkien Estate się przyczepiło, ale Tolkien Enterprises, czyli firma reprezentująca właściciela praw autorskich do filmu Władca Pierścieni. Ja bym się postawił. Nazwa hobbit nie est nawet wymyslona przez Tolkiena, a co dopiero przez faceta od filmu. Nie się od... i spada na bambus. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
For the home of the holy
|
Powrót do góry |
|
 |
Lorieth Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 30-05-2012 17:58 Temat wpisu: |
|
|
Mirkwood to nie jest nazwa wymyślona przez Tolkiena. Czytałam, że bardzo często pojawiała się w anglosaskich legendach.
Z tego co wiem imię Legolas jest tworem Tolkiena. W internecie funkcjonuje księgarnia Legolas. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|