Forum dyskusyjne miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena
w sieci od 11/2001

Gospoda(0) | FAQ | Szukaj | Kalendarz |  Zarejestruj się |  Profil | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości | Zaloguj

Witryny zrzeszone w forum:
Hobbiton  Pod Rozbrykanym Balrogiem

AIGLOSY 
WykrzyknikAlmanach Tolkienowski Aiglos Wykrzyknik
AIGLOSY w SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ w Warszawie victory
Serwis ENNORATH Książka

"Kiedy krasnolud mówi o swoich własnych przedsięwzięciach, język go ponosi." Gloin, Władca Pierścieni

Temat: Agnieszka Sylwanowicz i prof. Lichański w radiu (Strona 5 z 5)

Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
  skocz na koniec strony
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum tolkienowskie -> Ogłoszenia Wydruk
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ring
Weteran Bitwy Pięciu Armii

Wpisy: 611
Nieobecny(a): Operacja Tolk Folk

Wysłany: 18-11-2005 22:01    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Jestem świeżutko po wysluchaniu tej uroczej audycji. Jestem za
Z premedytacją dopiero teraz to uczyniłem, bo w trakcie emisji prowadziłem samochód. Obawa o moje i innych życie okazała się uzasadniona. Uśmiech Ten wstęp z muzyką niechybnie skierowałby mnie ku najbliższemu drzewu. Śmiech
Kiedy Agnieszka Sylwanowicz wspomniała, że zna zakochanych w Śródziemiu, którzy najpierw obejrzeli filmy, a potem dopiero przeczytali powieść, to czułem, że mówi również o mnie. W ubiegły piątek miałem okazję zwierzyć się jej z tego osobiście. Uśmiech Zresztą miniony weekend [wybaczcie offtopic] był najważniejszym (poza pierwszą lekturą WP) wydarzeniem w mej jakże krótkiej jeszcze przygodzie z Tolkienem. Poznałem wspaniałych tolkienomaniaków z KB, Mumakili z Potomkiem, no i Kasiopeę. Nie mogłem marzyć o niczym więcej. Uśmiech Uśmiech

Również i ja ubolewam, że takich audycji zbyt mało jest i zbyt krótkie są.
Ale mam wrażenie, że dojrzewa we mnie (starym radiowcu) pewien pomysł, jak temu zaradzić. Śmiech mam pomysł!!!

PS. Elfy przyjmij podziękowania i gratulacje. Wykonałeś kawał świetnej roboty. Jestem za

Powrót do góry

Adamob
Członek Kompanii Thorina

Wpisy: 188

Wysłany: 20-11-2005 20:29    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Audycji w końcu wysłuchałem. Nie będę powtarzał innych wypowiedzi użytkowników. Powiem krótko, że była to pouczająca, i mile spędzona godzina. Nasunęła mi się tylko jedna wątpliwość. Otóż uczestnicy audycji wymawiają nazwisko Tolkien jako Tolkin. Nie oskarżam ich o błąd, ponieważ oni na pewno wiedzą lepiej, jak brzmi nazwisko Mistrza. Pytam się tylko, czy spolszczona wersja tzn. nazwisko Tolkien czyta się Tolkien, jaką posługiwałem się dotychczas, jest również poprawna?
Powrót do góry

Ring
Weteran Bitwy Pięciu Armii

Wpisy: 611
Nieobecny(a): Operacja Tolk Folk

Wysłany: 20-11-2005 22:00    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Adamob napisał(a) (zobacz wpis):
Pytam się tylko, czy spolszczona wersja tzn. nazwisko Tolkien czyta się Tolkien, jaką posługiwałem się dotychczas, jest również poprawna?

Przyjęło się w Polsce wymawiać nazwisko Profesora jako "Tolkien".
Angielska wymowa brzmi "Tolkin" i takiej powinno się używać. Pisał o tym zresztą sam Mistrz w jednym z listów. IMO używaj formy jakiej chcesz, biorąc poprawkę, że wymowa "Tolkin" jest u nas rzadko słyszana i jeśli powiesz tak w towarzystwie osoby niezorientowanej, to prawie pewne, że wzbudzisz sensację. Śmiech
Zerknij też tu: http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?t=839&postdays=0&postorder=as c&highlight=tolkin&&start=0

Powrót do góry

Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum tolkienowskie -> Ogłoszenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Temat: Agnieszka Sylwanowicz i prof. Lichański w radiu (Strona 5 z 5)

Skocz do: