"Kiedy krasnolud mówi o swoich własnych przedsięwzięciach, język go ponosi." Gloin, Władca Pierścieni
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Ring Weteran Bitwy Pięciu Armii

Nieobecny(a): Operacja Tolk Folk
|
 Wysłany: 18-11-2005 22:01 Temat wpisu: |
|
|
Jestem świeżutko po wysluchaniu tej uroczej audycji.
Z premedytacją dopiero teraz to uczyniłem, bo w trakcie emisji prowadziłem samochód. Obawa o moje i innych życie okazała się uzasadniona. Ten wstęp z muzyką niechybnie skierowałby mnie ku najbliższemu drzewu.
Kiedy Agnieszka Sylwanowicz wspomniała, że zna zakochanych w Śródziemiu, którzy najpierw obejrzeli filmy, a potem dopiero przeczytali powieść, to czułem, że mówi również o mnie. W ubiegły piątek miałem okazję zwierzyć się jej z tego osobiście. Zresztą miniony weekend [wybaczcie offtopic] był najważniejszym (poza pierwszą lekturą WP) wydarzeniem w mej jakże krótkiej jeszcze przygodzie z Tolkienem. Poznałem wspaniałych tolkienomaniaków z KB, Mumakili z Potomkiem, no i Kasiopeę. Nie mogłem marzyć o niczym więcej.
Również i ja ubolewam, że takich audycji zbyt mało jest i zbyt krótkie są.
Ale mam wrażenie, że dojrzewa we mnie (starym radiowcu) pewien pomysł, jak temu zaradzić.
PS. Elfy przyjmij podziękowania i gratulacje. Wykonałeś kawał świetnej roboty.  _________________ Jeden by wszystkimi rządzić,
Jeden by wszystkie odnaleźć,
Jeden, by wszystkie zgromadzić i w ciemności związać... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adamob Członek Kompanii Thorina

Dołączył(a): 20 Wrz 2005 Wpisy: 188 Skąd: Szwędam się po Eriadorze.
|
 Wysłany: 20-11-2005 20:29 Temat wpisu: |
|
|
Audycji w końcu wysłuchałem. Nie będę powtarzał innych wypowiedzi użytkowników. Powiem krótko, że była to pouczająca, i mile spędzona godzina. Nasunęła mi się tylko jedna wątpliwość. Otóż uczestnicy audycji wymawiają nazwisko Tolkien jako Tolkin. Nie oskarżam ich o błąd, ponieważ oni na pewno wiedzą lepiej, jak brzmi nazwisko Mistrza. Pytam się tylko, czy spolszczona wersja tzn. nazwisko Tolkien czyta się Tolkien, jaką posługiwałem się dotychczas, jest również poprawna? _________________ Tomorrow all will be known, and You're not alone
So don't be afraid, in the dark and cold
'Cause the bards' songs will remain |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ring Weteran Bitwy Pięciu Armii

Nieobecny(a): Operacja Tolk Folk
|
 Wysłany: 20-11-2005 22:00 Temat wpisu: |
|
|
| Adamob napisał(a) (zobacz wpis): |
| Pytam się tylko, czy spolszczona wersja tzn. nazwisko Tolkien czyta się Tolkien, jaką posługiwałem się dotychczas, jest również poprawna? |
Przyjęło się w Polsce wymawiać nazwisko Profesora jako "Tolkien".
Angielska wymowa brzmi "Tolkin" i takiej powinno się używać. Pisał o tym zresztą sam Mistrz w jednym z listów. IMO używaj formy jakiej chcesz, biorąc poprawkę, że wymowa "Tolkin" jest u nas rzadko słyszana i jeśli powiesz tak w towarzystwie osoby niezorientowanej, to prawie pewne, że wzbudzisz sensację.
Zerknij też tu: http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?t=839&postdays=0&postorder=as c&highlight=tolkin&&start=0 _________________ Jeden by wszystkimi rządzić,
Jeden by wszystkie odnaleźć,
Jeden, by wszystkie zgromadzić i w ciemności związać... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|