"Dawaj szczodrze, ale tylko to, co twoje." Sador Labadal do Turina, Niedokończone Opowieści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mellorn Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 21-07-2005 07:48 Temat wpisu: |
|
|
Wielkie brawa za pomysł i jeszcze większe za wykonanie
Biografia jest świetna, na pewno najlepsza z dostępnych w Internecie na polskich stronach. Podczas gdy na innych stronach mamy jedna lub dwie linijki przy każdym roku, tu jest ich znacznie więcej. Drugim wspaniałym elementem są zdjęcia, po prostu genialnie większości z nich nigdy nie widziałem. Jeszcze raz wielkie dzięki.  _________________ ''Najpiękniejszą rzeczą są zagadki - albowiem to one są źródłem nauki.'
-Albert Einstein |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sarnond Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 21-07-2005 09:56 Temat wpisu: |
|
|
Cóż tu dużo mówić poza WOW. Świetnie zredagowane, ciekawie, ale też kompleksowo i nierozwlekle; no i rzeczywiście rzadkie zdjęcia np. JRRT w gatkach na plaży z Priscillą.
Jest jeszcze gdzieniegdzie parę literówek, ale to już kwestia kosmetyczna. Jeśli chcecie dalej rozwijać stronkę, to wszystkiego dobrego życzę, bo idzie w dobrym kierunku.  _________________ "... gdybyś wtedy tutaj był i Wojny ujrzał twarz, z bólu wraz z Maglorem wył, z Cirdanem pełnił straż...
... gdybyś wtedy tutaj był w ciemności wielkiej stał, gdy wściekłości wąż się wił, i łkał głos przelanej krwi..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nifrodel AlsÃlatiel / Administrator

Nieobecny(a): panta rhei...
|
 Wysłany: 21-07-2005 10:15 Temat wpisu: |
|
|
Cieszę się, że Wam się podoba
Literówki staram się poprawiać właśnie Wczoraj w nocy, przy ostatecznym sprawdzaniu czułam się jak po haradrimskiej burzy piaskowej i nie widziałam niemal na oczy. elfy zresztą też. Chochliki są na bieżąco wyłapywane, kończę polowanie  _________________ Gwiazdy były dalekie...
Niebo się otwarło
jak gdyby dłoń nieśmiała,
blask siÄ™ do niej garnÄ…Å‚...
~~~~~~~~
Almanach Tolkienowski Aiglos
Eldalairië |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adiemus One Ring - One TolkFolk :)

|
 Wysłany: 21-07-2005 13:27 Temat wpisu: |
|
|
Cytat: |
Decydują się mieszkać w Poole, niewielkim mieście na południowym wybrzeżu, sąsiadującym z Bournemouth. Edith ma tam przyjaciół, o podobnym pochodzeniu, którzy są jak ona bezpretensjonalni, lubią grać w karty i pić herbatę. Z przyjemnością spotykają się przy błahych rozmowach. Tolkien nie jest zachwycony towarzystwem, ale kocha żonę głęboko i być może postanawia pod koniec życia wynagrodzić Edith te wszystkie samotne noce, podczas których przesiadywał "Pod Ptakiem i niemowlakiem" z Lewisem, czy roztrząsał zagadnienia teologiczne w Magdalen College. Kupują nieduży, parterowy dom w niewielkiej odległości od Miramar Hotel w Bournemouth, który Edith odwiedza z przyjemnością za każdym pobytem w mieście. |
To jest cytat z http://www.tolkien.com.pl/biografia/1966.php. Postaram się zlokalizować ten dom i zrobić parę fotek
Biografia na Hobbitonie -no, muszę się powtarzać po przedmówcach- bardzo pierwsza klasa  _________________ Nadrektor Ridcully stuknął pięścią w bok aparatu, aż omniskop się zakołysał.
– Ciągle nie działa, panie Stibbons! – ryknął. – Znowu mamy to wielkie ogniste oko!
Going Postal |
|
Powrót do góry |
|
 |
elfy Administrator

|
 Wysłany: 21-07-2005 13:32 Temat wpisu: |
|
|
Nifrodel napisał(a) (zobacz wpis): |
Staraliśmy się podawać zawsze źródło cytatów, informacji oraz zdjęć, aby strona była możliwie jak najbardziej rzetelna. |
Dodam też, że gdyby ktoś wiedział kto jest autorem zdjęcia oznaczonego jako "nieznane" to proszę o maila lub PW. Dzięki
Nifrodel napisał(a): |
ja zajęłam się (jak to zwykle ) grafiką i uzupełnianiem części tekstów. |
Muszę sprostować ten błąd Napisanie 50 z 60 tekstów raczej nie zasługuje na miano "uzupełnieniem części tekstów" Nif zrulezowała 95% zawartości tekstowej i 100% wizualnej
stworzyła świetną oprawę graficzną która niesamowicie mi się podoba , znalazła wiele ciekawych cytatów i informacji z życia Tolkiena Bez jej udziału ta biografia wyglądałaby 10 x gorzej  _________________ "Sprawiedliwość jest dobra i nie pragnie dalszego zła, lecz może sprawić, że zło już uczynione działa nadal i nie powstrzyma go przed wydaniem owocu smutku"
Manwë |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nifrodel AlsÃlatiel / Administrator

Nieobecny(a): panta rhei...
|
 Wysłany: 21-07-2005 13:50 Temat wpisu: |
|
|
Adiemus napisał(a): |
Postaram się zlokalizować ten dom i zrobić parę fotek |
Świetny pomysł Adi Jeśli chcesz, chętnie ją umieścimy na stronie
elfy napisał(a) (zobacz wpis): |
Muszę sprostować ten błąd Napisanie 50 z 60 tekstów raczej nie zasługuje na miano "uzupełnieniem części tekstów" Nif zrulezowała 95% zawartości tekstowej i 100% wizualnej |
elfy jak zwykle grubo przesadza. Ja tu tylko sprzÄ…tam
Cytat: |
stworzyła świetną oprawę graficzną która niesamowicie mi się podoba , znalazła wiele ciekawych cytatów i informacji z życia Tolkiena Bez jej udziału ta biografia wyglądałaby 10 x gorzej  |
Zacznijmy od tego, że pomysł i wykonanie całej strony jest autorstwa elfy Ja tylko się bawiłam grafiką I to on wpadł na pomysł uzupełniania tych wszystkich informacji z biografii Biurka i komputera przez długi czas nie było widać spod stosu książek. W dodatku weryfikacją zdjęć, sprawdzaniem ich zgodności z latami oraz oblinkowaniem też się zajął elfy, więc cała rzetelność tej strony to jego zasługa  _________________ Gwiazdy były dalekie...
Niebo się otwarło
jak gdyby dłoń nieśmiała,
blask siÄ™ do niej garnÄ…Å‚...
~~~~~~~~
Almanach Tolkienowski Aiglos
Eldalairië |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adiemus One Ring - One TolkFolk :)

|
 Wysłany: 21-07-2005 19:06 Temat wpisu: |
|
|
Już nie przesadzajcie z tą skromnością
Efekt -jaki jest- każdy widzi  _________________ Nadrektor Ridcully stuknął pięścią w bok aparatu, aż omniskop się zakołysał.
– Ciągle nie działa, panie Stibbons! – ryknął. – Znowu mamy to wielkie ogniste oko!
Going Postal |
|
Powrót do góry |
|
 |
elfy Administrator

|
 Wysłany: 02-08-2008 21:38 Temat wpisu: |
|
|
Zmieniłem szatę graficzną głównej strony Hobbitonu i zrobiłem ją dwujęzyczną (wykrywanie języka jest automatyczne, jeśli inny niż PL to przełącza na wersję EN).
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
|
Głowna grafika przedstawiająca Bilba w Bag End jest dziełem autora znanego jako SnowSkadi, jego galerię możecie obejrzeć tu: http://snowskadi.deviantart.com/gallery/
Dzięki Nifrodel kolorystyka i rozmieszczenie elementów graficznych na stronie jest taka jak bym sobie wymarzył
Wrzuciłem też online część mojej ogólnej kolekcji tolkienowskiej, czyli kolekcję różnojęzycznych wydań "Hobbita". Nazwałem tę podstronkę "Babel Hobbits"
Aktualnie jest tam 99 książek w 44 językach. 25 z nich to pierwsze światowe wydania Np. te które widzicie poniżej I wyd. szwedzkie z 1947, słowackie z 1973, fińskie z 1973, mołdawskie z 1987 (po uzyskaniu niepodległości w 1991 r. Mołdawia zrezygnowała z zapisu cyrlicą i książki w ten sposób zapisane są likwidowane i nie będą wznawiane), rumuńskie z 1975.

Jest też I wydanie białoruskie z 2002 roku, które wydrukowano tylko w 299 egzemplarzach... i wiele, wiele innych
58 wydań zawiera ilustracje, ale stworzone nie przez forsowanych obecnie z nieugiętą konsekwencją przez wydawnictwa autorów J.Howe czy T.Nasmith.
Stworzone przez autorów mało znanych lub najczęściej nieznanych w ogóle. Ich fantazja w przedstawianiu opowieści Hobbita zadziwia , przyznaję że czasem masakrycznie

ale też i często rozśmiesza...

a bywa że zachwyca
Tak jak niektóre śmieszne lecz masakryczne wizje rysowników tak i masakrycznie dłuuuuuugieeeeee było skanowanie wszystkich ilustracji z książek które mam w kolekcji ale w końcu się udało i 1614 ilustracji jest !online!
więcej zobaczcie i oceńcie sami Strona znajduje się pod adresem http://tolkien.com.pl/hobbit
Zapraszam!
Dziękuję Nif , która pomogła mi w wielu sprawach , poczynając od testowania moich skryptów , po dobranie kolorów strony , tła, obrabianie i przygotowywanie ozdobnych elementów graficznych , za rewelacyjne pomysły na nowe funkcje oraz za kibicowanie a na koniec za cierpliwe wysłuchiwanie całymi godzinami wku!......rzającego miarowego pisku biiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....biiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii wydawanego przez skaner (jakieś 2000 razy ) _________________ "Sprawiedliwość jest dobra i nie pragnie dalszego zła, lecz może sprawić, że zło już uczynione działa nadal i nie powstrzyma go przed wydaniem owocu smutku"
Manwë |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|