"Dawaj szczodrze, ale tylko to, co twoje." Sador Labadal do Turina, Niedokończone Opowieści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Avalonne Członek Kompanii Thorina

Dołączył(a): 28 Wrz 2004 Wpisy: 153 Skąd: Port Eldarów na wschodnim wybrzeżu Tol Eressea
Nieobecny(a): Niech łaska Valarów cię prowadzi!
|
 Wysłany: 05-07-2007 19:38 Temat wpisu: |
|
|
Myślę, że WP w gimnazjum to chybiony pomysł... A tak w ogóle, to nawet nie chce mi się myśleć, jaką lekturę nam jeszcze wyrzucą, a jaką wlepią jako obowiązkową. Bo ostatnio przecież wokół tego jest niezły cyrk...  _________________ ... nie, nikt nie woła. To tylko smętny
świst strzał, cięciwy łkanie... Już śpij Boromirze.
Echo powtarza rogu muzykę... Pęknięty
cierpi wraz z TobÄ…, lecz jego granie
Płynące ponad czasem i światów granicą
Powtórzą fale o brzeg bijące... płakaniem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
susan1989 Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 06-07-2007 09:15 Temat wpisu: |
|
|
Nie powinno się wprowadzać Władcy Pierścieni jako lektury.. przecież zazwyczaj jest tak, że nie ludzi nie lubią jak ktoś każe im coś robić.. chodzi tu również o nakazywanie jakie książki należy przeczytać i na kiedy.. w tym momencie WP obrzydnie wielu osobom, albo się do niego uprzedzą..
A co do Hobbita.. sama nie wiem.. na początku żałowałam, że u mnie w szkole tego nie przerabialiśmy.. ale teraz.. uważam, że dobrze się stało lepiej przeczytać we własnym zakresie  _________________ Cień jeszcze nami nie zawładnął.. ani Tobą.. ani mną.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Seregon Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 10-08-2007 18:29 Temat wpisu: |
|
|
U mnie "Hobbit" miał być opracowany w III klasie gimnazjum, niestety, nasza polonistka nie lubi fantastyki i "Hobbita" na lekcji się nie doczekałam, a szkoda, bo byłaby świetna okazja do zabłyśnięcia wiedzą. Opracowaliśmy za to fragment "Silmarillionu"!
"Hobbitowi" jako lekturze najzupełniej TAK! Nie powinien być jednak opracowany w szkole podstawowej, lecz w gimnazjum - dzieci są wtedy dostatecznie duże, by mogły złapać bakcyla fantastyki i mają jeszcze dość czasu na czytanie książek. _________________ "Gilbercie kochany, nie dopuśćmy do tego, byśmy się zawsze wszystkiego bali. Wyjdźmy życiu naprzeciw w podskokach, choćby nawet miało nam przynieść mnóstwo kłopotów, tyfus i bliźnięta!"
Ania Shirley, L. M. Montgomery Ania z SzumiÄ…cych Topoli |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|