"Lepiej nawet najgorszej prawdzie patrzeć w oczy." Sam Gamgee, Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wielki Hobbit nieznajomy
|
 Wysłany: 23-07-2014 08:23 Temat wpisu: |
|
|
Ją zaczęłam od przeczytania "Hobbit, czyli tam i z powrotem". Ale wiem, że nie przeczytałam tej książki gdybym nie poszła na H2. Pierwsza część wogóle została potraktowana przeze mnie jak zwykły film, zaś druga wywarła na mnie ogromne wrażenie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ivellios Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 23-07-2014 12:11 Temat wpisu: |
|
|
Najpierw Władca Pierścieni - jakoś mnie zmęczył, trwało to po pół roku na tom (acz wtedy mało czytałem). Później Silmarillion, który jak dostałem, tak połknałem szybko Hobbit mnie usypiał zawsze. Nie wiem czemu  _________________ http://www.bractwo-rivendell.pl - Dla elfów ale nie tylko
http://www.arda.org.pl - kilkudniowy LARP drużynowy w klimatach Śródziemia. Zapraszamy!
http://about.me/januszkamienski |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aztreith Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 28-07-2014 10:33 Temat wpisu: |
|
|
Któregoś dnia poszłam do biblioteki w podstawówce i zobaczyłam piękną okładkę starej książki. Był to "Hobbit". Prędko ją wypożyczyłam, ponieważ zawsze fascynowały mnie baśnie i tajemnicze opowieści. Pierwszy rozdział męczyłam przez wiele dni, a później już poszło bardzo szybko, ponieważ książka prędko wciągnęła. Później "Władca Pierścieni", "Silmarillion" i tak dalej.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lukullus Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 31-07-2014 06:29 Temat wpisu: |
|
|
Dawno, dawno temu, gdzieś w 1992 roku, wziąłem z półki stojącego tam ze dwa lata Władcę Pierścieni i pochłonąłem w półtora dnia.
Potem był Hobbit, a potem, już na studiach, Silmarillion.
KNO, KZO i innych nie czytałem, poza tekstem O Tuorze i jego przybyciu do Gondolinu zamieszczonym w Nowej Fantastyce. _________________
Cytat: |
Coedite eos! Novit enim Dominus qui sunt eius. |
I am altering the deal. Pray I don't alter it any further. |
Ghaash agh akûl - Nazgûl skoiz
Mirdautas vras!
Karn ghaamp agh nût
Shaut Manwe quiinubat gukh
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ErienTulcawende Członek Kompanii Thorina
Nieobecny(a): pochłonięta robotą....
|
 Wysłany: 22-12-2015 15:16 Temat wpisu: |
|
|
Za to takie naprawdę pierwsze zetknięcie z twórczością JRRT to....taki dość mroczny wierszyk (tytułu nie pamiętam ani nigdzie potem go nie znalazłam) który znalazłam w podręczniku do klasy czwartej podstawówki. Nazwisko autora zapadło mi w pamięć.
Tak na poważnie zaczęłam w wieku 11 lat od malutkiej książeczki zatytułowanej "Rudy Dżil i jego pies/ Kowal z podlesia większego" (Smok na okładce, więc musi być fajnie). Spodobało mi się, bo zawsze lubiłam takie opowiadania, lepsze niż przesłodzone bajki z którymi miałam styczność wcześniej.
Potem przeczytałam Hobbita, a że wtedy był akurat 2003 rok i niedługo do kin wchodził "Powrót Króla" to będąc ciekawa tej historii (wcześniej jakoś nie byłam gotowa na jej poznanie) niestety poszłam na skróty i obejrzałam dwa wcześniejsze filmy nie ruszając jeszcze książek. Wciągnęło mnie bardzo, więc wreszcie przeczytałam Władcę Pierścieni od deski do deski i wtedy się dopiero naprawdę zakochałam w twórczości Mistrza. Potem dopiero obejrzałam w kinie adaptację "Powrotu ...". Więc tak naprawdę zetknęłam się z oryginałem i adaptacjami równolegle. Wszystko miało miejsce w tym samym roku.
Rok później mieliśmy "Hobbita" jako lekturę, nauczycielkę też mieliśmy świetną, bo chociaż fanką fantastyki nie była to przynajmniej była otwarta na wszystkie gatunki i ludzi którzy się nimi pasjonują.
Z pozostałych dzieł w szkolnej bibliotece był tylko Silmarillion, którego przeczytałam troszkę później. Na Niedokończone Opowieści trafiłam fartem podczas wycieczki do Krakowa w małej księgarni w podziemnym przejściu blisko dworca PKS (kupiłam wtedy też Silmarillion z ilustracjami Nasmitha - jedne fajne inne niefajne ale ogólnie bardzo ładne wydanie). _________________ Charming young (wo)man capable of being terrible
MUP - frakcja umiarkowanie krytyczna.
..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Saundarya Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 22-12-2015 19:56 Temat wpisu: |
|
|
Rok później mieliśmy "Hobbita" jako lekturę, nauczycielkę też mieliśmy świetną, bo chociaż fanką fantastyki nie była to przynajmniej była otwarta na wszystkie gatunki i ludzi którzy się nimi pasjonują. |
Ja również miałam ,,Hobbita" jako lekturę szkolną. I to właśnie on był pierwszym dziełem Tolkiena, które wzięłam do ręki.
Dopiero teraz, po wielu latach, znajoma zaraziła mnie ,,Silmarillionem", w którym się zakochałam. _________________ ,,If words can be weapons,
then what i say can effect it.
And i can choose to respect it,
or choose to infect it."
Thousand Foot Krutch - Untraveled Road |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rhunadan Mieszkaniec Shire
Dołączył(a): 22 Sty 2016 Wpisy: 21 Skąd: Aman(naprawdę Borówiec)
|
 Wysłany: 07-03-2016 17:45 Temat wpisu: |
|
|
Najpierw przeczytałem władca pierścieni dwie wieże, potem Hobbit, Sillmarion, drugi raz Hobbit cały Władca Pierścieni i na końcu Niedokończone Opowieśći. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asa Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 24-03-2016 21:52 Temat wpisu: |
|
|
(ogólnie to wpierw widziałam film, gdyż gdy wyszedł, jeszcze nie umiałam czytać - już w tej wersji Śródziemie mnie urzekło i siłą rzeczy zaczęłam właśnie od tego poznanego już tytułu)
Tak więc na pierwszy ogień (w podstawówce) "Władca Pierścieni", kilka lat później "Hobbit".
(w okresie liceum) "Silmarillion", "Niedokończone Opowieści" i "Opowieści z Niebezpiecnego Królestwa",
i z "podstaw" pozostały mi jeszcze "Dzieci Hurina" które chciałam sobie oszczędzić na późniejsze lata - podoba mi się układ czytania tego co dłuższy czas - w sumie od najmłodszych lat wychowuję się ze Śródziemiem i z wiekiem poznaje go coraz więcej - fajna sprawa, ale już się obawiam że jednak nie wytrzymam za długo sobie tego tytułu odkładać. Tym bardziej że znalazłam ładną wymówkę, że na tym nie koniec i jeszcze wszystkie tomy HoME przede mną. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|