Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć. |
Sędziwojka napisał(a) (zobacz wpis): |
A propos tytułu tejże serii, Władysław Łokietek wspomniał parokrotnie o Koronie (w sensie ziem pod jego panowaniem), skoro, o ile dobrze kojarzę, termin ten zaczęto stosować dopiero za jego syna i w późniejszym czasie. |
Sędziwojka napisał(a) (zobacz wpis): |
Próbowałam się pocieszać tym, że nagrobek Filipa IV powstał 13 lat po jego śmierci i nie musiał być wierny, ale znowu – artyści wtedy mieli żywy model w postaci jego trzeciego syna… |
Frangern napisał(a) (zobacz wpis): | ||
Owszem, generalnie, żeby nie powiedzieć "podręcznikowo" przyjmuje się, że termin Korona Królestwa (Corona Regni) to czasy Kazimierza. Ale z czasów studiów pamiętam, iż był to pogląd kwestionowany, a upowszechnienie "Krony Królestwa" przesuwano na rządy Ludwika Węgierskiego. Chyba tak to przedstawia Historia Polski. Średniowiecze Stanisława Szczura. |
Frangern napisał(a) (zobacz wpis): | ||
Tylko, czy wtedy upowszechniło się w sztuce zachodnioeuropejskiej portretowe przedstawianie władców? Tzn. starające się oddać rzeczywiste rysy. Nie jestem historykiem sztuki, ale coś mi dzwoni z dawnej lektury, że coś takiego pojawia się dopiero w II poł. XIV wieku. |