Forum dyskusyjne miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena
w sieci od 11/2001

Gospoda(0) | FAQ | Szukaj | Kalendarz |  Zarejestruj się |  Profil | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości | Zaloguj

Witryny zrzeszone w forum:
Hobbiton  Pod Rozbrykanym Balrogiem

AIGLOSY 
WykrzyknikAlmanach Tolkienowski Aiglos Wykrzyknik
AIGLOSY w SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ w Warszawie victory
Serwis ENNORATH Książka

"Nawet działając z dobrego serca czasem łatwo zadać cios bardziej bolesny niż cios wroga." Hurin, Silmarillion

Temat: Pan Błysk czyli Mr Bliss po polsku! (Strona 1 z 2)

Idź do strony 1, 2  Następna
  skocz na koniec strony
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum tolkienowskie -> Tolkienistyka i Posttolkienistyka Wydruk
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
elfy
Administrator

Wpisy: 859

Wysłany: 18-09-2008 14:54    Temat wpisu: Pan Błysk czyli Mr Bliss po polsku! Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Dostałem dziś z marketingu wydawnictwa Prószyński maila o tym, że wkrótce będzie polskie wydanie niepublikowanej u nas dotąd książki Tolkiena "Mr Bliss"

Polski tytuł będzie brzmiał "Pan Błysk".

Tak więc po angielskim wydaniu super-deluxe z 2007 roku

Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników.
Zaloguj się żeby go obejrzeć.

i my doczekaliśmy się nareszcie po wielu latach tej książki "u nas na wsi" Elfik

Polskie wydanie prezentuje się bardzo okazale:

Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników.

Zawiera kolorowe ilustracje autora. Premiera 13 listopada 2008.

Fajnie Jestem za i podziękowania za inicjatywę dla wyd. Prószyński Uśmiech

Ostatnio zmieniony przez elfy dnia 25-09-2008 08:16, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

Miriel
Przyjaciel Elfów

Wpisy: 748
Nieobecny(a): ...the waves are washing over half forgotten memory...

Wysłany: 18-09-2008 15:18    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

elfy napisał(a) (zobacz wpis):

Dostałem dziś z marketingu wydawnictwa Prószyński maila o tym, że wkrótce będzie polskie wydanie niepublikowanej u nas dotąd książki Tolkiena Mr Bliss

Ile prezentów pod koniec roku, bardzo mnie to cieszy jeeeeej! skaczę z radości lubię, jak przybywa mi książek w biblioteczce, a że biblioteczka jest przeznaczona tylko na książki związane z Tolkienem, to się świetnie składa. Wydawnictwo Pruszyński jakby zaczyna robić "tolkienowską konkurencję" Amberowi, bo przecież wcześniej się dowiedzieliśmy, że przygotowuje poprawione wydanie "Listów". A teraz zupełnie nowa książeczka, pewnie wydadzą w sam raz na święta Elfik A do tego przecież - z nowych wydawnictw - "Antologia" mi się też rozpycha na półce, więc jeszcze trochę, a przyjdzie mi kupić drugą biblioteczkę (oby Śmiech ).
Mam nadzieję, że Amber podniesie "rzuconą rękawicę" i przebije ofertę Pruszyńskiego czymś równie smakowitym Z przymrużeniem oka

Anathema * Vinyamar *
Aiglos * Last.fm
Powrót do góry

elfy
Administrator

Wysłany: 18-09-2008 15:32    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Wygląda na to, że to wydanie wzorowane na tym ostatnim angielskim super-deluxe Uśmiech

Prószyński w mailu napisał(a):
Przedstawiamy dokładnie, tak jak ją stworzył - zapisaną ręcznie, z mnóstwem szczegółowych i niezwykle zabawnych, kolorowych obrazków. To kolekcjonerskie wydanie oddajemy czytelnikom w eleganckim, prezentowym etui.

Autor: J.R. R. Tolkien
Tytuł: Pan Błysk
Tytuł oryginału: Mr Bliss
Przekład: Paulina Braiter
Wydanie I
Premiera 13 listopada 2008

Profesor J.R.R. Tolkien wymyślił i zilustrował tę zabawną i pełną niesamowitych wydarzeń opowiastkę dla własnych dzieci. Przedstawiamy dokładnie, tak jak ją stworzył - zapisaną ręcznie, z mnóstwem szczegółowych i niezwykle zabawnych, kolorowych obrazków. To kolekcjonerskie wydanie oddajemy czytelnikom w eleganckim pudełku.

Co spotka po drodze pana Błyska i jego nowy samochód? Nieznane w Polsce zabawne opowiadanie twórcy Hobbita, z kolorowymi ilustracjami samego Tolkiena.

Pan Błysk, ekstrawagancki, ale sympatyczny pan z zamiłowaniem do wysokich kapeluszy, postanowił kupić sobie samochód. I pozornie zrobił niezły interes, bo na auto zamienił swój rower. Jednak był to początek całej serii niefortunnych zdarzeń. Jego pierwsza podróż w odwiedziny do przyjaciół to katalog najróżniejszych katastrof i przygód. Można by za nie obwiniać styl jazdy Pana Błyska, ale nawet on nie mógł przewidzieć, że zostanie porwany przez… trzy niedźwiedzie.

Marille Undomiel
Członek Kompanii Thorina

Wpisy: 129

Wysłany: 18-09-2008 18:51    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

elfy napisał(a) (zobacz wpis):

Wygląda na to, że to wydanie wzorowane na tym ostatnim angielskim super-deluxe Uśmiech

Podczas tegorocznego pobytu w Anglii nabyłam właśnie to luksusowe wydanie o którym pisze Elfy. Jest rzeczywiście fantastycznie Jestem za wydane i jestem nim zachwycona Elfik

Jeżeli polskie wydanie prezentuje się równie wspaniale (a na to wygląda, sądząc z zamieszczonej ilustracji), to Miłośnicy Tolkiena Język dostaną do swoich rączek prawdziwe cacko wydawnicze. Tę ksiązkę trzeba wziąć w łapki, żeby docenić klasę wydania, wspaniały papier, no i oczywiście mnóstwo przezabawnych rysunków i rysuneczków samego Mistrza.

Już się nie mogę doczekać, kiedy ta pozycja stanie lub się położy (czytaj: brak miejsca) obok innych moich pozycji Love

Czy Elfy może coś wie na temat (choć w przybliżeniu) ceny tego rarytasiku.

Ukłony w stronę Pruszyńskiego chwała wam, chylę czoła, dzięki . Ciekawe, czym zaskoczy nas konkurencja w tym Tolkienowskim współzawodnictwie (Amber czy Muza na ten przykład). Mam nadzieję być mile zaskoczona Proooszę prooooooszę , choć na HOME nie mamy co liczyć.
Powrót do góry

Ring
Weteran Bitwy Pięciu Armii

Wpisy: 611
Nieobecny(a): Operacja Tolk Folk

Wysłany: 03-10-2008 11:59    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Myślałem, że nie doczekam polskiego wydania. Z przymrużeniem oka
Ogłaszam wszem i wobec, że już nikt nie musi mnie pytać jaki chcę mieć prezent na urodziny. Śmiech
Obym się nie mylił, ale chyba faktycznie szykuje się wydawnicze cacuszko. Udaję się ze ścierką wytrzeć kurze pod miejsce na nie.

Powrót do góry

elfy
Administrator

Wysłany: 04-11-2008 18:11    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Dostałem maila z wydawnictwa z kolejnymi informacjami.

Premiera 13 listopada
Cena 35,00 zł

Cytat:

„Autor Pana Błyska to nie ten człowiek, którego znamy jako autora sześcioksięgu Władca Pierścieni. Historyjka jest błaha, lecz pełna absurdalnych przygód, rozgardiaszu i humoru, a ilustracje, wykonane tuszem i kredkami, zadziwiają dynamizmem i liczbą szczegółów. Są też nieco podobne w stylu do rysunków Edwarda Leara. Tolkien lubił opowiadać swoim dzieciom rozmaite historie, czy to własne, czy przerobione. Co więcej, dbał o realizm – kiedy co roku pisał list niby to od św. Mikołaja, wkładał go do koperty ze znaczkiem z Bieguna Północnego i prosił listonosza, by przynosił go jako autentyczny list lub sam kładł list w saloniku i zostawiał ślady ze śniegu, prowadzące od kominka…
Pan Błysk podoba się dzieciom – jest to raczej opowieść zbudowana wokół ilustracji niż ilustrowany tekst, bohaterami są w dużej mierze zwierzęta, a akcja rozgrywa się w wiejskim krajobrazie Anglii. Co więcej, autor nie ma protekcjonalnego stosunku do swoich słuchaczy/czytelników, wszyscy bohaterowie mówią i robią, co chcą, co prowadzi do serii drobnych, zabawnych katastrof, które usiłuje nieudolnie zażegnać policjant.
Książeczka jest nieco staroświecka – rzecz jasna. Tolkien używa dawnego systemu monetarnego z funtami, szylingami i pensami oraz zakłada istnienie systemu klasowego, lecz w sumie jest leciutka i pełna humoru.”
(Agnieszka Sylwanowicz)

W załączniku skan pierwszych stron.

Nero
Członek Kompanii Thorina

Wpisy: 167
Nieobecny(a): Wędruję po Sferach...

Wysłany: 17-11-2008 21:01    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Nero po raz kolejny udał się do Empiku i zakupił Pana Błyska. A oto wrażenia...

Pierwsza sprawa - dlaczego ta okładka jest czerwona? Dopiero potem się zorientowałem, że to jest jakaś "narzuta" na właściwą książkę. Otwieram pozycję i co widzę? Rysunki! Rysunki wykonane (chyba) przez samego Tolkiena. Co stronę mamy jeden rysunek, traktujący o aktualnych wydarzeniach w opowiadaniu.

Druga sprawa - książka jest nietypowa, bo... mamy przekład polski i jednocześnie oryginał! Na sąsiedniej stronie, obok polskiego tekstu (autorstwa Pauliny Braiter) znajduje się rękopis Tolkiena w oryginalnym brzmieniu. Przyznam się, że tego się nie spodziewałem...

Trzecia sprawa - książkę czyta się lekko, łatwo i przyjemnie. Co z tego, że to bajka dla dzieci? Nie samym Śródziemiem żyje człowiek. Elfik

A teraz czekam na wydanie HoME... Jestem rozwalony

Powrót do góry

M.L.
Uprzedzony, ujadający krzykacz.

Wpisy: 3232

Wysłany: 18-11-2008 01:03    Temat wpisu: Odpowiedz z cytatem Szukaj na forum

Nero napisał(a) (zobacz wpis):
A teraz czekam na wydanie HoME... Jestem rozwalony

Czekaj tatka latka. wieeeeeeeeeelgachny uśmiech Wiesz Nero, jak kiedyś wygram w lotka, te parę melonów, to mogę obiecać, że kupię od TE prawa do wydania i wydam w MumakiL Fandom PresSsss. Język wieeeeeeeeeelgachny uśmiech

Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum tolkienowskie -> Tolkienistyka i Posttolkienistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następna

Temat: Pan Błysk czyli Mr Bliss po polsku! (Strona 1 z 2)

Skocz do: