"Tak właśnie najczęściej bywa z czynami, które obracają koła świata: dokonują ich małe ręce, na małych spada ten obowiazek, gdy oczy wielkich zwrócone są w inna stronę." , Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mellorn Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 27-11-2006 22:16 Temat wpisu: Tolkien i Beowulf |
|
|
Czytając dziś ponownie esej Tolkiena "Beowulf: Potwory i Krytycy" spostrzegłem, że na 24 str. Tolkien określa smoka z poematu jako Zguba Beowulfa (str.24). I teraz moje pytanie brzmi, czy w oryginale (nie w tłumaczeniach, bo te mają skłonność do zmian) występuje określenia "Zguba Beowulfa". Jeśli tak, to czy możemy uznać, że Tolkien zainspirowany tym nazwał Balroga "Zguba Durina"
Zapraszam do dyskusji o inspiracjach Tolkiena Beowulfem. _________________ ''Najpiękniejszą rzeczą są zagadki - albowiem to one są źródłem nauki.'
-Albert Einstein |
|
Powrót do góry |
|
 |
Galadhorn Strażnik Północy

|
 Wysłany: 27-11-2006 22:32 Temat wpisu: |
|
|
Cytat: |
Jeśli tak, to czy możemy uznać, że Tolkien zainspirowany tym nazwał Balroga "Zguba Durina" |
A Túrina "Zgubą Glaurunga, sind. dor. Dagnir Glaurunga)...? Przeszukałem tekst Beowulfa szukając takiej frazy (zakładałem, że zguba to stang. bana), ale mi się nie udało. Może ktoś jednak taki ślad znajdzie? _________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań
|
|
Powrót do góry |
|
 |
calasilyar Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 06-01-2007 12:51 Temat wpisu: |
|
|
W opracowaniach dotyczących inspiracji Tolkiena "Beowulfem" często podkreśla się fragment "Beowulfa", który po porównaniu z WP niejako wyjaśnia, po co Mistrz wprowadził rozdział "Porządki w Shire", który chyba z całej książki najwięcej budził kontrowersji (porównania z polityką, Anglią po wojnie, a nawet był krytykowany przez komunistów jako wyraz imperialistycznego spojrzenia na tworzącą się komunę socjalistyczną ). Chodzi mi mianowicie o sytuację, w której Beowulf po licznych przygodach, które uczyniły jego imię nieśmiertelnym (przede wszystkim w oczach obcych Geatów), zabija smoka w swej ojczyźnie. Podobnie Frodo dla rodaków jest tym, kim był, mimo że uratował świat od pochłonięcia przez zło. Dopiero przez pokonanie Sharkeya zyskuje poważanie w Shire. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arfael Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 06-01-2007 18:01 Temat wpisu: |
|
|
No cóż, biorÄ…c pod uwagÄ™, że imiona samych krasnoludów zostaÅ‚y zapożyczone (Thorin DÄ™bowa Tarcza, Durin, Bifur, bofur. Bombur i wiele innych) wydaje siÄ™ wielce prawdopodobne, że samo pojÄ™cie "zguby Durina" (jak i "dagnir Glaurunga") zostaÅ‚y zapozyczone.... _________________ „Prawdy sÄ… trzy: caÅ‚a prawda, Å›wiÄ™ta prawda i gówno prawda” |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 06-01-2007 18:13 Temat wpisu: |
|
|
Ar-Farazon napisał(a) (zobacz wpis): |
No cóż, biorąc pod uwagę, że imiona samych krasnoludów zostały zapożyczone (Thorin Dębowa Tarcza, Durin, Bifur, bofur. Bombur i wiele innych) wydaje się wielce prawdopodobne, że samo pojęcie "zguby Durina" (jak i "dagnir Glaurunga") zostały zapozyczone.... |
Gwoli ścisłości- te imiona nie pochodzą z Beowulfa, tylko z Eddy. _________________ ''Najpiękniejszą rzeczą są zagadki - albowiem to one są źródłem nauki.'
-Albert Einstein |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 13-01-2007 10:28 Temat wpisu: |
|
|
Jeśli ktoś Beowulfa nie czytał, a chce się z nim zapoznać to zapraszam do przeczytania tego artykułu- http://histmag.org/?magazyn=53&id=279 _________________ ''Najpiękniejszą rzeczą są zagadki - albowiem to one są źródłem nauki.'
-Albert Einstein |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 16-01-2007 22:39 Temat wpisu: |
|
|
Galadhorn napisał(a) (zobacz wpis): |
A Túrina "Zgubą Glaurunga, sind. dor. Dagnir Glaurunga)...? Przeszukałem tekst Beowulfa szukając takiej frazy (zakładałem, że zguba to stang. bana), ale mi się nie udało. Może ktoś jednak taki ślad znajdzie? |
Wydaje mi się, że użyte tu określenie Turina jako Dagnir Glaurunga ma swój początek w tradycji Północy, a ściślej w opowieści o jednym z najsłynniejszych smokobójców. Bowiem to Sigurda zwano Fafnisbani, Zgubą Fafnira (por. Potwory i krytycy str. 28), analogicznie do Zguby Glaurunga. Myślę, że stąd też Tolkien wziął frazę Zguba Beowulfa, skoro w Beowulfie niczego takiego nie spotykamy. _________________ ''Najpiękniejszą rzeczą są zagadki - albowiem to one są źródłem nauki.'
-Albert Einstein |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lomendil Strażnik Północy

Nieobecny(a): in tenebris
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|