" `Dzień dobry` powiedział Bilbo i powiedział to z całym przekonaniem, bo słońce świeciło, a trawa zieleniła się pięknie. Gandalf jednak spojrzał na niego spod bujnych, krzaczastych brwi, które sterczały aż poza szerokie rondo kapelusza. `Co chcesz przez to powiedzieć?` - spytał. `Czy życzysz mi dobrego dnia, czy oznajmiasz, że dzień jest dobry, niezależnie od tego, co ja o nim myślę; czy sam dobrze się tego ranka czujesz, czy może uważasz, że dzisiaj należy być dobrym?` `Wszystko naraz` rzekł Bilbo. `A na dodatek, że w taki piękny dzień dobrze jest wypalić fajkę na świeżym powietrzu.`" Bilbo i Gandalf, Hobbit
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
M.L. Uprzedzony, ujadajÄ…cy krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 14-05-2018 18:20 Temat wpisu: Upadek Gondolinu |
|
|
Nie mam na ten temat żadnych wiadomości, ale mam nadzieję, że i ta pozycja zostanie u nas opublikowana, najlepiej w tym samym tłumaczeniu, co Beren i Luthien. Inna sprawa, że ciekawi mnie konstrukcja utworu, nawet przyjmując, że zostanie przeniesiona formuła z Berena i Luthien. Jest na przykład pytanie, czy redaktorzy uwzględnią rozdział "O Maeglinie", który miał być właśnie częścią Upadku Gondolinu, czy fragmenty z "Wanderings of Hurin", które są powiązane z dziejami Gondolinu. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 25-05-2018 22:44 Temat wpisu: |
|
|
Można dodać kolejną informację, tym razem o projektowanej okładce, która zapewne nie wzbudzi zdziwienia.
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
|
Autorem jest tradycyjnie Alan Lee. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
For the home of the holy
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 28-05-2018 18:01 Temat wpisu: |
|
|
Według moich wiadomości Pruszyński na razie nie ma zamiaru wydawać Upadku Gondolinu. Nie wiem, czy nie podjęli negocjacji, czy je przegrali wyścig z kimś innym, czy odkładają wydanie na później? _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
For the home of the holy
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 11-08-2018 22:33 Temat wpisu: |
|
|
Dzień publikacji zbliża się wielkimi krokami, to już w sumie mniej niż trzy tygodnie. Czego się spodziewać nie wiem, choć po Berenie i Luthien jestem raczej wstrzemięźliwy. Natomiast pojawiło się pewne światełko w tunelu odnośnie publikacji w Polsce.  _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
For the home of the holy
|
Powrót do góry |
|
 |
Thingoln Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 11-08-2018 23:19 Temat wpisu: |
|
|
M.L. napisał(a) (zobacz wpis): |
Natomiast pojawiło się pewne światełko w tunelu odnośnie publikacji w Polsce.
|
To znaczy? Czyżby pojawiły się jakieś nowe informacje odnośnie daty/wydawnictwa? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 12-08-2018 00:02 Temat wpisu: |
|
|
Odnośnie daty nic nie wiem. Natomiast wiem, że książka zostanie przetłumaczona i wydana, choć raczej nie w tym roku. Niestety wieści mam nieoficjalne, z niekoniecznie potwierdzonego źródła. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
For the home of the holy
|
Powrót do góry |
|
 |
Thingoln Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 12-08-2018 00:11 Temat wpisu: |
|
|
Jeśli nie w tym roku, to szkoda. Miałem nadzieję, że książka pojawi się na półkach miesiąc do półtora po premierze światowej, ale cóż, i tak poczekam zamiast sięgać po wersję angielską. Przy okazji będzie czas na przeczytanie recenzji i zapoznanie się z opiniami. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 18-08-2018 21:45 Temat wpisu: |
|
|
Dobra zamówiłem sobie The Fall of Gondolin. Teoretycznie ma dotrzeć do 7 września, jeżeli DHL dopisze, a niestety ostatnio coraz rzadziej dopisuje. Z chęcią zobaczę co tym razem redaktorzy wymyślili. Za wiele się nie spodziewam, ale kto wie, może coś jednak mnie zaskoczy. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
For the home of the holy
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|