Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Abe Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 17-01-2018 09:13 Temat wpisu: |
|
|
Stan aktualny mojej Tolkienowskiej kolekcji
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
|
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
|
|
|
_________________ https://rowerowerozterki.wordpress.com/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aegnor Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 18-01-2018 19:06 Temat wpisu: |
|
|
Antares napisał(a) (zobacz wpis): |
W samej książce brak informacji o tłumaczeniu i na jakiej edycji oparty jest tekst Hobbita. |
SÄ…dzÄ…c po spisie treÅ›ci to tÅ‚umaczenie Skibniewskiej. U Polkowskiego i Braiter tytuÅ‚y rozdziałów brzmiÄ… nieco inaczej. _________________ Elves. "They are quite different from what I expected – so old and young, and so gay and sad, as it were." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Antares Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 18-01-2018 21:54 Temat wpisu: |
|
|
Aegnor napisał(a) (zobacz wpis): |
W samej książce brak informacji o tłumaczeniu i na jakiej edycji oparty jest tekst Hobbita. |
Sądząc po spisie treści to tłumaczenie Skibniewskiej. U Polkowskiego i Braiter tytuły rozdziałów brzmią nieco inaczej.
|
Tłumaczenie Skibniewskiej. Mnie dziwi tylko, że nie ma żadnej wzmianki o tym tłumaczeniu oraz z czyjej edycji Hobbita korzystano, a coś takiego powinno się znaleźć. Jest sam tekst bez jakichkolwiek informacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mablung Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 03-03-2018 09:46 Temat wpisu: |
|
|
J.R.R. Tolkien reads exerps from THE HOBBIT, THE LORD OF THE RINGS, POEMS AND SONGS OF THE MIDDLE EARTH.
Christopher Tolkien reads The Silmarillion - "of Beren and Luthien".
Kasety były jeszcze zafoliowane, rewelacja dla analogsów. Marzy mi się nagranie audiobooka Silmarillionu na szpulach...
|
|
_________________ Elen sÃla lúmenn' omentielvo! |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 28-10-2018 23:00 Temat wpisu: |
|
|
Moja kolekcja (stan na kwiecień 2018 roku)
|
|
(tutaj nie widać wszystkiego) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Abe Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 10-11-2018 20:01 Temat wpisu: |
|
|
Moja kolekcja (stan na kwiecień 2018 roku)
(tutaj nie widać wszystkiego) |
Piękna kolekcja. Zazdraszczam PS. Mógłbyś zrobić zbliżenia na wszystkich półkach ?  _________________ https://rowerowerozterki.wordpress.com/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
raymount Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 19-11-2018 19:29 Temat wpisu: |
|
|
Wreszcie
Po długim wyczekiwaniu udało mi się upolować w końcu na allegro pierwsze wydanie Silmarilliona (to w twardej oprawie) w stanie IDEALNYM. Książka nigdy nie czytana. Brak typowych dla tego wydania mocnych przebarwień. Nawet najmniejszej ryski czy mikro-uszkodzenia obwoluty. Blok kartek czyściutki.
Mam do tej edycji ogromny sentyment, bo to był mój pierwszy Silm wieele lat temu. Doczekać się już nie mogę na to MumakiL'owe wydanie, więc taka mała osłoda i dodatek do kolekcji:
|
|
_________________ Pozdrawiam,
Rajmund |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 20-11-2018 19:40 Temat wpisu: |
|
|
Abe napisał(a) (zobacz wpis): |
PS. Mógłbyś zrobić zbliżenia na wszystkich półkach ?  |
Postaram się w niedługim czasie wrzucić aktualne zdjęcia.
raymount napisał(a) (zobacz wpis): |
Wreszcie
Po długim wyczekiwaniu udało mi się upolować w końcu na allegro pierwsze wydanie Silmarilliona (to w twardej oprawie) w stanie IDEALNYM. Książka nigdy nie czytana. Brak typowych dla tego wydania mocnych przebarwień. Nawet najmniejszej ryski czy mikro-uszkodzenia obwoluty.
|
Ja również długo polowalem na ten Silmarillion i także mam egzemplarz w ładnym stanie (może nie tak ładny jak Twój ale niewiele mu brakuje )
Ma swój klimat właśnie przez swoją niedorzeczną szatę graficzną, która de facto bardzo mi się podoba (Kiedyś na jakiejś anglojęzycznej stronie pewien kolekcjoner chwalił to wydanie). Jeśli chodzi o minusy to razi trochę tutaj brak wyjustowania tekstu o ile dobrze pamiętam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|