"Człowiek bowiem, który ucieka przed własnym strachem, zwykle odwlecze jedynie najgorsze i nic nadto." Sador Labadal do Turina, Niedokończone Opowieści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Adan Homo sapiens mediterralis

|
 Wysłany: 28-08-2002 23:20 Temat wpisu: |
|
|
Ok, wszystko wskazuje że Sauron rzeczywiście nie stracił ciała, po utracie pierścienia (no poza tym nieszczęsnym palcem), a oko było jedynie wizją, ale tu nasuwa się kolejne pytanie. Ale ono w kolejnym temacie. _________________ Pleasant is sleep near running waters,
No memories.
Silence comes out of the mountain,
Night of fears.
Finding my way through the dark black forest,
Where the sun never shines,
Dew is the sweat of the nightingales,
Toiling all night, singing.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Laureglin Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 18-07-2003 10:05 Temat wpisu: Czy postać Saurona jako 'Oko' była tylko wizją powierników? |
|
|
Cytat: |
Jest jeszcze jedna wskazowka: Gollum mowi, ze Sauron ma juz tylko 9 palcow... a mozliwe, ze biedak go widzial. |
Myślę że z tymi palcami to lekka przenośnia. Świadczyło to o tym że Sauron nie ma Pierścienia a to tak jakby pozbawili go nie tylko palców..
A co do Saurona to Gollum nie mógÅ‚ go widzieć.. On nawet nie byÅ‚ w Barad-dûr, bo kto raz tam wszedÅ‚ ten już nie wychodziÅ‚... MusiaÅ‚ być w jakiejÅ› strażnicy np. Morannon albo w Minas Morgul...
A ta teoria że Smeagol widział samego Saurona jest dziurawa jak sito...
Jest gdzieś powiedziane że Sauron odkąd go wygonili z jego letniej rezydencji Dol-Guldur nie wychylał się ze swojej wieży...
Więc jak mógł przesłuchać czy torturować go jak nawet nosa nie wystawił...(o ile go miał) A co do jego ciała
Wieże zachwiały się, załamały i rozsypały w proch, potężne mury runęły, Czarna Brama legła w gruzach, a w dali jak echo odległej lawiny przetoczył się pomruk, to cichnąc to narastając, sięgając chmur.
-Oto koniec królestwa Saurona!-rzekł Gandalf.-Powiernik Pierścienia wypełnił swe zadanie.
Dowódcy spojrzeli na południe ,ku ziemiom Mordoru i na tle skłębionych chmur dostrzegli ogromny,czarny,nieprzenikniony,zwieńczony koroną błyskawic słup cienia ,który przysłonił niebo.Jak burza zawisł nad światem,wyciągając ku nim złowieszczą , lecz bezsilną dłoń,bowiem zaledwie się ku nim pochylił,potężny wiatr porwał go,zdmuchnął i uniósł w dal.Potem zapadła cisza. |
Oczywiście wielu może powiedzieć ,że to nieświadczy o tym iż Sauron nie miał ciała czy postaci ale moim zdaniem właśnie tym był Sauron po odebraniu mu pierścienia-duchem,cieniem, którego straszliwe Oko strącało na granice rozpaczy, przeszywając każdy umysł i łamiąc w końcu każdą dobrą wolę. Ot, taka postać jego straszliwej woli....
Mógł on nosić szaty czy może nawet zbroje (na wzór Nazguli,kolekcja letnia )ale nie miał postaci(ciała) ludzkiego(nie móiąc już o elfim tudziez krasnoludzkim)musiał jednak jakoś ujawnić się wrogom(ale dopiero gdy siedział bezpieczny w Mordorze)i ujawnił sie w postaci straszliweo oka które przerażało bardziej niż jakas tam postać (która i tak na nic specjalnego by mu się nieprzydała)Niezapominajmy też że Sauron niemiał juz pewnej błyskotki ,w która duuuużo zainwestował i duużo stracił na tej inwestycji(ah te giełdy...)więc niewiadomo czy miał dostateczną moc by wytworzyć sobie ciało.
Niniejszym zapraszam do reaktywowania tej niegdyś zakończonej aczkolwiek bardzo ciekawej dyskusji.Suilad !!!
Laureglin _________________ Aure Entuluva |
|
Powrót do góry |
|
 |
Finduliah Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 14-01-2012 12:44 Temat wpisu: |
|
|
Dyskusja wznowiona po ośmiu latach
Gollum mógł przestąpić progi Barad-dur. Został wypuszczony z nikczemną misją, jako istota tak przeżarta złem, że mogła Sauronowi przynieść tylko korzyść (w czym się pomylił, nie jeden raz zresztą). Wiele wzmianek Golluma nt. jego pobytu w Mordorze wskazuje na to, że faktycznie widział Saurona w cielesnej postaci.
Co do "ducha" Saurona unoszącego się nad zapadniętym Mordorem. Saruman też uniósł się jako duch po śmierci. Sauron był kimś potężniejszym więc i jego duch był większy, ale uniósł się znad ciała. Tak ja to rozumiem  _________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem |
|
Powrót do góry |
|
 |
M.L. Uprzedzony, ujadajÄ…cy krzykacz / Administrator

|
 Wysłany: 10-05-2017 19:47 Temat wpisu: |
|
|
Wrócę do tego tematu, choć może to nie jest najlepsze miejsce, nie chcę jednak mnożyć tematowych bytów. Czytając ostatnio Lay of Leithian, zwrócił moja uwagę pewien fragment dotyczący Thu/Saurona:
Now in that hill was the abode
of one most evil; and the road
that from Beleriand thither came
he watched with sleepless eyes of flame. |
Moje wytłuszczenie. Czyli bardzo wcześnie pojawia się płomienne oko, czy w tym wypadku oczy jako symbol Saurona. (Tekst pochodzi powiem z drugiej połowy lat 20-tych XX wieku)
Ciekawy jest także drugi fragment:
Men called him Thû, and as a god
in after days beneath his rod
bewildered bowed to him, and made
his ghastly temples in the shade.
Not yet by Men enthralled adored,
now was he Morgoth’s mightiest lord,
Master of Wolves, whose shivering howl
for ever echoed in the hills, and foul
enchantments and dark sigaldry
did weave and wield. |
W tym wytłuszczonym fragmencie pojawia się zajawka z późniejszej historii Śródziemia. Czyli Sauron, jako następca Morgotha, pojawia się wcześniej niż się spodziewałem. Pojawiają się też jego cechu jako boga-króla, któremu budowane były mroczne świątynie. _________________ ēl sīla lūmena vomentienguo
---------------------------------------
For the grace, for the might of our Lord
For the home of the holy
For the faith, for the way of the sword |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|