"Lepiej nawet najgorszej prawdzie patrzeć w oczy." Sam Gamgee, Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aragorn7 Przyjaciel Elfów

|
 Wysłany: 29-12-2015 11:22 Temat wpisu: |
|
|
Newsio napisał(a) (zobacz wpis): |
Przyznam osobiście, że wcześniej nie patrzyłem na sprawę pierścieni tak jak ją przedstawia Geirve.
Jeśli w zamyśle Saurona miało być jedynie 16 pierścieni i wszystkie dla elfów to powstanie 3 było dla jego inwestycji jak krach na giełdzie
Przede wszystkim ujawniły istnienie i działanie Jedynego (nie mamy pewności czy gdyby elfy używały 9 i 7 to zorientowałyby się w podstępie, osobiście przychylam się do opcji że nie). Cała misterna intryga się sypnęła i Sauron musiał wkroczyć na wojenną ścieżkę. W zasadzie wszystkie jego działania związane z pierścieniami to od tej pory to plan B. |
To nie tak do końca.
Sauron moim zdaniem nie miał planu A i B.
Miał tylko A - czyli wszystkie 16 dla Elfów.
Samo powstanie tych 3 wykutych przez Celebrimbora nie zmieniło nic dopóki Sauron nie wykuł Jedynego i założył go.
Dopiero wtedy elfy zorientowały się i ściągnęły i schowały swoje 3.
I dopiero tutaj zaczyna się wojna Elfów z Sauronem, odebranie pierścieni ( 7 miał Celebrimbor, czy pozostałe 9 także? ) od elfów i przekazanie ich Khazadom i ludziom.
Sytuacja jak to mówi się była dynamiczna i Sauron zmodyfikował swój plan i zamiary.
Prawdę mówiąc wywołanie wtedy wojny jemu też tak do końca nie było na ręke, lepiej gdyby to było jeszcze później a on urósł w siłę, ale widać też działał pod wpływem impulsu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Newsio Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 29-12-2015 15:51 Temat wpisu: |
|
|
Cytat: |
Miał tylko A - czyli wszystkie 16 dla Elfów. |
Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Miałem na myśli to samo. Cały pomysł i intryga była obliczona na 16 pierścieni o wielkiej mocy dla których Sauron przewidział sekretne "centrum kontroli". Cały plan opierał się na sekrecie. Zdemaskowanie = plan caput. Trzeba wprowadzić rozwiązanie siłowe.
I tu nasuwa mi się kilka wątpliwości. Może ktoś w was zna odpowiedź z tekstów których ja nie czytałem albo nie pamiętam.
1 - Czy gdyby 3 nigdy nie powstały i elfowie używali tylko 7+9 to zdołaliby się zorientować, że Sauron używa Jedynego? Osobiście podejrzewam, że niekoniecznie
2 - Czy 7 i 9 miało taką samą moc lub czy różniły się sposobem działania/pierwotnym przeznaczeniem? Być może celowo Sauron dał nieco silniejsze/inne przedmioty krasnoludom, wiedząc że są one uparte i trudno poddają się cudzym wpływom.
P.S. Sory za dubel jeśli dyskusja nad kompletami 7 i 9 już gdzieś była. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|