"To surowa wiosna i niejedna nadzieja jej nie przetrzyma." Aragorn, Władca Pierścieni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aragorn7 Przyjaciel Elfów

|
 Wysłany: 11-02-2012 16:55 Temat wpisu: |
|
|
A ja napiszę, ze nie da się powiedzieć, która bron była najbardziej niebezpieczną/zabójczą/najlepszą .
I nawet nie chodzi o to,że każdy ma swoje zdanie, ale należałoby określić czy to broń dla ludzi/elfów/krasnoludów przez nich używana, czy też inna. ( np. nie sądzę, żeby ktoś poza Morgothem i innymi ewentualnie Valarami/Majarami mógł używać gronda)
Czy broń biała, do walki wręcz, czy też na dalsze odległości.
Co z magią, zaklęciami, różdżkami, zatrutymi ostrzami, itd?
Co z różnymi bestiami ( jak maszyny do zabijania Ankalog, Glaurung, Karcharoth itp. )
Co do mieczy to w sumie niewiadomo jak z ich wytrzymałością , trwałością, bo Angrist, który miał ciąć każdy metal jak masło , pekł na koronie Morgotha.
Co z machinami wojennymi do burzenia murów, katapultami, wreszcie pierwszym potężnym orężu, który mi przyszedł do głowy czytając pierwszą tu wypowiedź o grondzie - nie jako o młocie, lecz o tym drugim - potężnym taranie.
Z broni dalekosiężnej to np. łuk Belega myślę, że jest ciężki do pobicia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
strażnik Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 12-02-2012 22:54 Temat wpisu: |
|
|
Witam. Według mnie będzie to Gurthang. Dlaczego ? Wg mnie pod wpływem Turina stał się on najbardziej "morderczą"/niebezpieczną bronią z wszystkich, które w tej książce się pojawiły. Właśnie za sprawą morderczej furii Turina oraz jego złego losu, przez co miecz uśmiercił nawet jego najbliższego przyjaciela Belega, a także niesprawiedliwie, Brandira. Nie wspominając już o uśmierceniu swego Pana. Myślę, że pod tym względem jest on unikalny (nie znam narazie innej takiej broni w świecie Tolkiena, jeśli się mylę to przepraszam, jeszcze wszystkich książek nie przeczytałem). |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ellena Weteran Bitwy Pięciu Armii

Dołączył(a): 27 Sie 2012 Wpisy: 505 Skąd: Rohan/Ithilien/jaskinia Thranduila (Kujawy)
|
 Wysłany: 15-09-2012 15:11 Temat wpisu: |
|
|
Aragorn7 napisał(a) (zobacz wpis): |
A ja napiszę, ze nie da się powiedzieć, która bron była najbardziej niebezpieczną/zabójczą/najlepszą .
I nawet nie chodzi o to,że każdy ma swoje zdanie, ale należałoby określić czy to broń dla ludzi/elfów/krasnoludów przez nich używana, czy też inna. ( np. nie sądzę, żeby ktoś poza Morgothem i innymi ewentualnie Valarami/Majarami mógł używać gronda)
Czy broń biała, do walki wręcz, czy też na dalsze odległości.
Co z magią, zaklęciami, różdżkami, zatrutymi ostrzami, itd?
Co z różnymi bestiami ( jak maszyny do zabijania Ankalog, Glaurung, Karcharoth itp. ) |
Popieram
Co do bestii różnego typu, obiektywnie ciężko wybrać. Subiektywnie - zdecydowanie Szeloba i wszelkie pająki (zgon na sam widok). _________________ Białoskórzy mają nocą wzrok bystrzejszy niż inni ludzie. Nie zapominaj przy tym o ich koniach! Te zwierzaki podobno dostrzegają nawet drżenie powietrza w ciemnościach. Nortowie, Eotheodzi, Rohirrimowie, Oropher żyją. Faramir na króla |
|
Powrót do góry |
|
 |
Enores Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 07-10-2012 10:58 Temat wpisu: |
|
|
Jak dla mnie - Narsil, (choć nie skończyłem Silimarilionu do końca, bo zmęczyła mnie już w połowie, a teraz muszę od niej trochę odpocząć i nie znam większości wymienianych przez Was broni) bo Isildur odciął nim Sauronowi palucha z Pierścionkiem, a do tego potrzeba ogromnej mocy. Moje rozumowanie jest chyba słuszne, czyż nie?  _________________ Wy, którzy jesteście Bożymi Bojownikami,
I Jego zakonu,
Proście od Boga pomocy,
A ufajcie Jemu...
[...]
Broń w swych rękach wypróbujecie,
"Bóg Pan nasz!" - krzykniecie.
Fragment Hymnu Husytów - Jan Capek z San |
|
Powrót do góry |
|
 |
Amarelis Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 21-12-2015 00:01 Temat wpisu: GROND |
|
|
Grond, a jaka inna bron potrafi zrobic wyrwe w ziemi
Najpotezniejsza bron w reku najpotezniejszego wojownika srodziemia (1 ery oczywiscie )
Pozdrawiam  _________________ Grzegorz, w Quenya Tirno  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|