"Dawaj szczodrze, ale tylko to, co twoje." Sador Labadal do Turina, Niedokończone Opowieści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Samwise Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 26-09-2002 15:01 Temat wpisu: Co zawrzeć w recenzji książki Władca Pierścieni? |
|
|
Proszę o pomoc w sprawie WP, do końca października mam zrecenzować dowolną książkę na J.Polski Wybrałem WP - bo żadna inna książka na to nie zasługuje I tu proszę aby każdy który potrafi podać mi ważny (według ciebie) wątek który należało by poruszyć, proszę o pomoc i z góry serdecznie dziękuję  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Goku Ka-Me-Ha-Me-Ha!

|
 Wysłany: 26-09-2002 21:45 Temat wpisu: |
|
|
Co ja bym zawarł w recenzji WP....
może walkę dobra i zła poświęcenie,przyjaźń, rozpacz, smutne zwycięstwo, pokój, magię, bogactwo kreacji Tolkiena, fascynacje jaką powoduje, tu liczby w rodzaju tradycyjnego przypominania ze w Anglii 30 tys. ludzi zaglosowalo na niego jako ksiazke wszechczasow przez co zodobyla ten tytul, takie wstawki rozbudzaja troche spiacych lamerow, cos w rodzaju break news w tv Bo wiesz oni robia sensacje a ty Tolkiena w miasto puszczasz Musisz o tym pamiętać, żeby głąbów (jak nie czytali WP ) oceniających recenzję czymś zainteresować
Proponowałbym ci też użyć w jakimś momencie zdania "nie powiem nie płaczcie bo nie wszystkie łzy są złe" dla nas tolkienistów to zdanie dużo znaczy i je rozumiemy głebiej niż powierzchownie ale jest również dobre do szokowania lamerów (chociaż nie tylko, czasami może kogoś naprawdę pocieszyć.....)
Jak napiszesz to moze ja zamiesc tutaj? i pochwal sie ocena = bez db+ nie wracaj
Pozdr.
btw to fajna sygnaturka  _________________ play dirty, play dead - just be yourself |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adiemus One Ring - One TolkFolk :)

|
 Wysłany: 27-09-2002 06:18 Temat wpisu: |
|
|
Nic dodać, nic ująć
Ale jak już weźmiesz pod uwagę uwagi Goku, to ja liczyłbym na 5- (co on taki skąpy w tych życzeniach?) _________________ Nadrektor Ridcully stuknął pięścią w bok aparatu, aż omniskop się zakołysał.
– Ciągle nie działa, panie Stibbons! – ryknął. – Znowu mamy to wielkie ogniste oko!
Going Postal |
|
Powrót do góry |
|
 |
Preciousss Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 27-09-2002 08:45 Temat wpisu: |
|
|
Ja tylko krótko dodam
Nie zapomnij o litości dla Golluma Niby takie oczywiste, a wielu (nie będę pokazywać palcami ) o tym zapomina
pozdrowionka  _________________ "As for the future: I'll go on believing there is one - maybe even a happy one.Who's to say there is nothing waiting for me around the corner?(...)Whatever it may be, one thing is for sure - this adventure is not over."
Lauren Bacall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nifrodel AlsÃlatiel / Administrator

Nieobecny(a): panta rhei...
|
 Wysłany: 27-09-2002 09:26 Temat wpisu: |
|
|
Recenzja książki WP...W sumie trudno w kilku zdaniach zaprezentowac takie dzieło nie spłycając jednocześnie tematu
Warto napisać, że jest to baśń....baśń, która poruszyła wyobraźnię dorosłych i dzieci na całym świecie. Która jest ponadczasowa, uniwersalna i archetypowa.
Władca Pierścieni to książka przedstawiająca świat, który rządzi się własnymi prawami. Świat, gdzie ważne są takie wartości jak przyjaźń, honor, miłość przeciwstawiające się złu, kłamstwu i zdradzie.
I ważne jest, że wykreowana rzeczywistość jest drobiazgowa i perfekcyjna w szczegółach. Żadna postać nie pojawia się przypadkowo, a opisy przyrody i miejsc oszałamiają rozmachem.
To powieść drogi i przemiany.
WP to baśń o poświęceniu, o miłości, bohaterstwie a przede wszystkim o przyjaźni. O walce dobra ze złem, gdzie dobro zwycięża, choć nie jest to wcale jednoznaczne.
Książka do której zawsze się wraca....
Nio
Nie będę za Ciebie odrabiać pracy domowej
Na maturze może Ci się taki temat nie fuksnąć
Suilanna
Nifrodel _________________ Gwiazdy były dalekie...
Niebo się otwarło
jak gdyby dłoń nieśmiała,
blask siÄ™ do niej garnÄ…Å‚...
~~~~~~~~
Almanach Tolkienowski Aiglos
Eldalairië |
|
Powrót do góry |
|
 |
Beleg Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 27-09-2002 10:04 Temat wpisu: |
|
|
No Samie, jeżeli w ciągu 45 minut laikom wytłumaczysz o co chodziło we WP to, uważam że marnujesz się w swoim ogródku.
A tak na serio to wydaje mi się że najlepszy byłby motyw pierścieni jako symboli pokusy nadużywania władzy i potęgi. To co mi teraz przychodzi do głowy:
-władza,potęga deprawuje i może doprowadzić do upadku nawet najlepszych(Nazgule)
-Rozwiązania siłowe i pochopne wykorzystywanie potęgi nad którą się nie panuje (kuszenie Boromira, przemyślenia Gandalfa i Galadrieli)
-pokusa wybrania łatwiejszej i prostszej drogi podczas zagrożenia(Frodo w kurhanach)
-wierność i zdrowy rozsądek w obliczu pokusy mocy i potęgi (Sam Gamgee największy z ogrodników )
-Każdy prędzej czy póżniej ulegnie pokusie jeśli w porę nie zrezygnuje z posiadanej władzy (Bilbo zdążył, Frodo ledwie, Gollum nie)
Przykłady te możesz (ostrożnie!) nawiązać do wspólczesnych wydarzeń w polityce. Obsmarować prezydentów, posłów i kandydatów na podobne stanowiska. Boję się jednak że to nie będzie już recenzja. Chociaż, jak to odpowiednio przedstawisz to może wyjść arcydzieło.
Trzymam za ciebie kciuki, bo ja sam to z polskiego byłem cieniutki, oj cieniutki. _________________ Życie ludzkie jest jak lot strzały wystrzelonej w gwiaździste niebo.
Niezależnie jak wysoko strzała poleci, zawsze spadnie w dół.
Dlatego też, nie ma co żałować nieuniknionego.
Trzeba cieszyć się lotem i podziwiać widoki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
asceta Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 27-09-2002 15:30 Temat wpisu: |
|
|
BelegC napisał(a): |
A tak na serio to wydaje mi się że najlepszy byłby motyw pierścieni jako symboli pokusy nadużywania władzy i potęgi. |
Ja bym to rozszerzył na pokusę jaką niesie zło w ogóle-nie ograniczył bym się więc tylko do pokusy władzy. Coraz bardziej się przekonuję, że WP to książka o kuszeniu. Czyli oddziaływanie Pierścienia=oddziaływanie zła. Walka z oddziaływaniem Pierścienia=walka z pokusami, które stwarza zło itd. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Elanor Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 27-09-2002 16:33 Temat wpisu: |
|
|
Warto jeszcze wspomnieć o nadzwyczajnej jak na powieść ilości zawartych w książce wierszy... Kolejny argument na polonistów którzy zatrzymali się w rozwoju na romantyzmie  _________________ The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|