"Człowiek bowiem, który ucieka przed własnym strachem, zwykle odwlecze jedynie najgorsze i nic nadto." Sador Labadal do Turina, Niedokończone Opowieści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Túrin Dagnir Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 18-11-2012 19:11 Temat wpisu: Dochody elfów leśnych |
|
|
Już od jakiegoś czasu mnie to zastanawia. W sąsiednym cytacie podano taki cytat:
Cytat: |
Lud jego nie trudził się w kopalniach, nie kuł kruszców, nie wyrabiał klejnotów, nie zajmował się też wiele ani handlem, ani uprawą ziemi. |
Ktoś może powiedzieć: no to w czym problem? Żyli sobie elfowie w lesie, jedli jagódki, polowali, mieszkali w szałasach, niczego im więcej do życia nie było trzeba, więc po co im pieniądze?
Ale, jakby się w to wgłębić, elfowie przejawiali dość duże zapotrzebowanie na towary luksusowe! Bo jak inaczej nazwać słynne wino z Dorwinionu, czy też wyroby krasnoludzkich kowali (koszula kolcza Bilba, przeznaczona dla jakiegoś elfickiego księcia)? Skąd elfowie brali na to pieniądze? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Geirve Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 18-11-2012 21:16 Temat wpisu: |
|
|
Zawsze się nad tym zastanawiałam. Z Hobbita można wywnioskować, że zarabiali na spławianiu towarów (a w każdym razie brali myto), ale co tam za handel mógł iść (zwłaszcza na znaczną skalę), nie udało mi się wymyślić.
Możliwe jest oczywiście zbieractwo i myślistwo. Ze skór i futer, miodu i wosku, ziół itp niejedna społeczność nieźle sobie żyła. Plus jakieś rzemiosła typu tkactwo, kaletnictwo powroźnictwo czy snycerstwo (w Lórien byli w tym dobrzy, nie sądzę, by w Mrocznej Puszczy żyły takie kompletnie dzikusy) i obraz robi się całkiem prawdopodobny. Ale skoro "nie zajmowali się wiele handlem", jakoś to wszystko się i tak nie klei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
TallisKeeton Brehon

|
 Wysłany: 18-11-2012 21:18 Temat wpisu: |
|
|
Chyba można to rozumieć tak, że jednak troche zajmowali się handlem i uprawą, bo kupowanie mithrilowych kolczug i luksusowego wińska to przeciez handel. więc troche, ale nie za wiele. Więc może tylko jakiś mały procent był posiadaczami ziemi uprawnej. A głównie to mysle że mogli trudnić się zbieractwem i polować i sprzedawać to co upolowali i zebrali w lesie. Jak pionierzy amerykańscy. Poza tym mogli być najemnikami do ochrony karawan czy kupców na przykład.
poz
tal _________________ Nigdy nie powstanie dzieło,które odda głębię trylogii.
Cóż nam pozostaje?Wyrosnąć w końcu z młodzieńczego hasła"ja bym to lepiej zrobił",gdyż "lepiej"jest pojęciem względnym,subiektywnym." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ellena Weteran Bitwy Pięciu Armii

Dołączył(a): 27 Sie 2012 Wpisy: 505 Skąd: Rohan/Ithilien/jaskinia Thranduila (Kujawy)
|
 Wysłany: 18-11-2012 21:38 Temat wpisu: |
|
|
Geirve napisał(a) (zobacz wpis): |
nie sądzę, by w Mrocznej Puszczy żyły takie kompletnie dzikusy |
Ja również. Poza tym Thranduil o ile pamiętam miał też przy sobie grupkę Sindarów, więc Elfy Leśne mogły się od nich czegoś nauczyć.
Zbrodnią jest przekraczanie granic mojego królestwa bez pozwolenia. Czy nie wiesz, że wdarliście się do mojego państwa i używaliście dróg zbudowanych przez moich poddanych? |
Pytanie czy w Śródziemiu płaciło się za budowanie dróg i czy elfy zajmowałyby się tym poza granicami Puszczy (robiąc konkurencję krasnoludom )? To pierwsze wydaje mi się prawdopodobne, ale drugie... elfie usługi budowlane?  _________________ Białoskórzy mają nocą wzrok bystrzejszy niż inni ludzie. Nie zapominaj przy tym o ich koniach! Te zwierzaki podobno dostrzegają nawet drżenie powietrza w ciemnościach. Nortowie, Eotheodzi, Rohirrimowie, Oropher żyją. Faramir na króla |
|
Powrót do góry |
|
 |
TallisKeeton Brehon

|
 Wysłany: 19-11-2012 00:07 Temat wpisu: |
|
|
Drogi wytyczone w MP to mogły być raczej jakieś ścieżki, szlak który się poszerza żeby nie zarósł, więc chyba nie tyle zbudowane co wycięte w lesie. Czy w oryginale jest "zbudowane"? Bo jakoś to słowo nie pasuje mi do lesnych scieżek które mi sie kojarzą z Puszczą. Nie sądze by chodziło o szerokie kamienne drogi jak te rzymskie.
poz
tal _________________ Nigdy nie powstanie dzieło,które odda głębię trylogii.
Cóż nam pozostaje?Wyrosnąć w końcu z młodzieńczego hasła"ja bym to lepiej zrobił",gdyż "lepiej"jest pojęciem względnym,subiektywnym." |
|
Powrót do góry |
|
 |

Dołączył(a): 27 Sie 2012 Wpisy: 505 Skąd: Rohan/Ithilien/jaskinia Thranduila (Kujawy)
|
 Wysłany: 19-11-2012 15:39 Temat wpisu: |
|
|
TallisKeeton napisał(a) (zobacz wpis): |
A głównie to mysle że mogli trudnić się zbieractwem i polować |
Companies of the Wood-elves, sometimes with the king at their head, would from time to time ride out to hunt, or to other business in the woods and in the lands to the East. |
Oczywiście, polowali. Tyle, że od czasu do czasu (czy oni zajmowali się czymś w sposób ciągły? ) I ciekawe co to za interesy na wschodnich terenach
Co do handlu:
krasnoludy zupełnie inaczej przestawiały tę sprawę; twierdziły, że odebrały jedynie to, co im się należało, bo król elfów zawarł z nimi umowę na obróbkę złota i srebra, a kiedy robotę wykonano, odmówił zapłaty. |
Nie wiem czy po tym incydencie nadal istniał handel między nimi a krasnoludami, chyba raczej nie...
Afair ludzie z Esgaroth dostarczali elfom głównie żywność. Tyle, że przy tej współpracy były małe zgrzyty:
Flisacy wciąż mówili o towarach spławianych w dół i w górę rzeki, o wzrastającym ruchu na tym wodnym szlaku, odkąd drogi lądowe na wschód od Mrocznej Puszczy zniknęły lub wyszły z użycia; mówili też o kłótniach między ludźmi znad Jeziora a elfami z lasów o to, do kogo należy utrzymanie spławności Leśnej Rzeki i pilnowanie porządku na jej brzegach. |
Kraj zmienił się także w ostatnich latach, sprzed których pochodziły wiadomości Gandalfa. Wskutek deszczów i powodzi rzeki płynące na wschód wezbrały, były też trzęsienia ziemi |
Handel drogÄ… lÄ…dowÄ… raczej odpada:
Na obu brzegach moczary i trzęsawiska rozprzestrzeniły się szerzej. Nie można było odszukać dawnych ścieżek, niejeden jeździec lub pieszy wędrowiec zginął próbując je odnaleźć. |
TallisKeeton napisał(a): |
Nie sądze by chodziło o szerokie kamienne drogi jak te rzymskie. |
Masz rację, w oryginale jest: made. Aczkolwiek na budownictwie raczej się znali sądząc po wnętrzach Thranduilowej groty  _________________ Białoskórzy mają nocą wzrok bystrzejszy niż inni ludzie. Nie zapominaj przy tym o ich koniach! Te zwierzaki podobno dostrzegają nawet drżenie powietrza w ciemnościach. Nortowie, Eotheodzi, Rohirrimowie, Oropher żyją. Faramir na króla |
|
Powrót do góry |
|
 |
Geirve Weteran Bitwy Pięciu Armii

|
 Wysłany: 19-11-2012 17:07 Temat wpisu: |
|
|
Ja tylko dla porzÄ…dku:
1. "Incydent" należałoby przypisać Thingolowi, nie Thranduilowi (warto pamiętać, że początkowo Thranduil był klonem Thingola) - to niejasna wzmianka o aferze z Nauglamirem.
2. Nie ma dowodu, by zbroja z mithrilu była zamówiona przez Thranduila. (Raczej była skarbem ocalonym z Morii, a dla kogo miała być, kto wie? Może dla małego Amrotha?)
3. Gimli twierdzi, że w budowie pałacu Thranduila uczestniczyły krasnoludy (patrz rozmowa z Legolasem o jaskiniach). Co prawda NO przeczą temu, ale bardziej wierzę Gimlemu w WP. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
 Wysłany: 19-11-2012 18:24 Temat wpisu: |
|
|
Geirve napisał(a) (zobacz wpis): |
1. "Incydent" należałoby przypisać Thingolowi, nie Thranduilowi (warto pamiętać, że początkowo Thranduil był klonem Thingola) - to niejasna wzmianka o aferze z Nauglamirem. |
Nie skojarzyłam, że to o to chodziło. Myślałam, że chodzi o jakieś inne skarby i że jest to odnośnie Thranduila. Ten król elfów jest mylący
3. Gimli twierdzi, że w budowie pałacu Thranduila uczestniczyły krasnoludy (patrz rozmowa z Legolasem o jaskiniach). Co prawda NO przeczą temu, ale bardziej wierzę Gimlemu w WP. |
Na początku zaświtały mi te krasnoludy, ale potem zwątpiłam, zwłaszcza, że żaden z trzynastki nic o tym nie wspomniał. Sprawdziłam w WP i faktycznie , chociaż bardziej podoba mi się wersja z NO. Ale z drugiej strony:
But you speak like a fool. Do you think those halls are fair, where your King dwells under the hill in Mirkwood, and Dwarves helped in their making long ago? |
to chyba godzi w pewien sposób obydwie wersje Tak więc w sumie pałac to zasługa zarówno elfów jak i krasnoludów. Przynajmniej tak to odczytuję, bo pomagać w czymś to nie to samo co zrobić na wyłączność.
A tak na marginesie, zdziwiło mnie zdanie Gimliego na temat pałacu, gdzie porównując go do Aglarond mówi: they are but hovels (u Skibniewskiej: nędzna buda). Nie spodziewałabym się czegoś takiego po krasnoludzie.
_________________ Białoskórzy mają nocą wzrok bystrzejszy niż inni ludzie. Nie zapominaj przy tym o ich koniach! Te zwierzaki podobno dostrzegają nawet drżenie powietrza w ciemnościach. Nortowie, Eotheodzi, Rohirrimowie, Oropher żyją. Faramir na króla |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników w tym dziale Nie możesz ściągać plików w tym dziale
|
|