Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tharkun () Mieszkaniec Shire
|
 Wysłany: 13-04-2010 19:30 Temat wpisu: Howard Shore w radiu jako muzyka żałobna |
|
|
no więc słucham Rmf-u i puszczają muzykę (jako żałobną) z FotR no więc jakie są wasze opinie czy podkład muzyczny z WP podobał wam sie i czy nadaje sie do puszczania w rdio itp??
proszÄ™ o szczere komentarze |
|
Powrót do góry |
|
 |
TallisKeeton Brehon

|
 Wysłany: 13-04-2010 20:21 Temat wpisu: |
|
|
Imo to nie tylko dobry podkład do filmu ale po prostu mocarna muzyka do słuchania poza filmem. A, że jest to po prostu muzyka poważna, napisana w klasycznym stylu (dokładnie to z przełomu XIX i XX w) to imo dobrze pasuje do tego czasu. Bo cóż niby RMF ma puszczać, przecież nie Britney czy inną Madonne, tylko poważkę, a ta powazka jest lepiej znana od wielu innych. Oczywiście, że w radiu lecą tylko powazne rzeczy - muzyka barokowa, opera, chorały itp. Ale wiele kawałków Shore'a jest przecież zdecydowanie smutne i poważne - np. muzyka ze scen w Lorien, Lament po Gandalfie, ten kawałek ze sceny, gdy elfowie idą przez las w FOTR, jak Frodo i Sam ich podglądają, czy ten kawałek przy scenie z orłami zabierającymi hobbitów z Góry, a nawet Into the west. To jest imo muzyka poważna, nawet jeśli napisana do filmu.
poz
tal _________________ Nigdy nie powstanie dzieło,które odda głębię trylogii.
Cóż nam pozostaje?Wyrosnąć w końcu z młodzieńczego hasła"ja bym to lepiej zrobił",gdyż "lepiej"jest pojęciem względnym,subiektywnym." |
|
Powrót do góry |
|
 |
fanatic Mieszkaniec Shire

|
 Wysłany: 13-04-2010 20:48 Temat wpisu: |
|
|
Moim zdaniem nadawało by się oprócz tego co podała przedmówczyni: Narada Elronda, May It Be i Szara Przystań _________________ "Nie wtrącaj się do spraw czarodziejów, bo są chytrzy i skorzy do gniewu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
TallisKeeton Brehon

|
 Wysłany: 13-04-2010 22:31 Temat wpisu: |
|
|
Z ROTKa muzyka do wyjazdu oddziału Faramira z miasta, zanim przejdzie w piosenkę Boyda. Też imo jest bardzo elegijna.
Z FOTR fragment pt "Gilraens Memorial", czyli muzyka trwająca od sceny z Aragornem przy posągu matki do wyjścia Drużyny z Rivendell.
Z ROTK kawałek "Far Green Country", czyli muza ze sceny rozmowy Gandalfa i Pippina na murach.
Poza tym oczywiście "Eagles" (ta muzyka jest od momentu, gdy hobbici wspinają się na głaz i odbywa się ta ich rozmowa przedśmiertna, aż do chwili z orłami ratującymi ich), "Fellowship Reunited", gdy Drużyna wchodzi do pokoju Froda, "Elanor", "Journey to the Grey Havens". To wszystko są kawałki po zniszczeniu Pierścienia i sąsiadują na płycie. Wszystkie są elegijne, spokojne i wzniosłe. Choć nie koniecznie pozbawione radości i wyłącznie zapłakane. Bardzo imo się nadają do dni żałoby.
poz
Cóż nam pozostaje?Wyrosnąć w końcu z młodzieńczego hasła"ja bym to lepiej zrobił",gdyż "lepiej"jest pojęciem względnym,subiektywnym." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Forneithel Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 14-04-2010 07:24 Temat wpisu: |
|
|
Ja do tego dodałabym jeszcze utwór "Evenstar" z soundtracka Dwóch Wież. Słyszałam go w podobnej sytuacji i nawet dość dobrze się w nią wpasowywał. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Thuringwethil Członek Kompanii Thorina

|
 Wysłany: 14-04-2010 13:24 Temat wpisu: Re: Howard Shore w radiu jako muzyka żałobna |
|
|
Tharkun () napisał(a) (zobacz wpis): |
no więc słucham Rmf-u i puszczają muzykę (jako żałobną) z FotR no więc jakie są wasze opinie czy podkład muzyczny z WP podobał wam sie i czy nadaje sie do puszczania w rdio itp?? |
Pewnie, że się nadaje. Jako żałobna w RMFefmie? Dziwny pomysł, ale niech będzie. Muzyczka z ekranizacji WP była naprawdę świetna, szczególnie tam w Morii, jak szedł balrog i wtedy jak odpływali .
O ile drugie na żałobę nadaje się świetnie o tyle drugie już niekoniecznie , czociaż... kto wie...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
TallisKeeton Brehon

|
 Wysłany: 30-05-2012 23:48 Temat wpisu: |
|
|
Właśnie zauważyłam do czego podobne są kawałki muzyki z okolicy upadku Czarnej Wieży - to niemalże, nieco tylko zmiksowane Requiem Dvorzaka.
poz
|
Powrót do góry |
|
 |
|