Galadhorn Strażnik Północy

|
Wysłany: 28-10-2003 18:19 Temat wpisu: |
|
|
Wczoraj książkę Arka Kubali kupił Tom Goold (był chyba jeden jedyny egzemplarz w Sosnowcu), a dzisiaj udało się mnie (w tej samej księgarni, co Tom - "Matras" na Modrzejowskiej. Zamówili wczoraj sobie kolejny egzemplarz i dzisiaj ja go "wykupiłem". Mamy z Tomem nadzieję, że nie wpędzimy księgarni w kłopoty, bo widząc tak "wielkie" zainteresowanie gotowi są zamówić na jutro z 50 egzemplarzy )
Książka jest bardzo starannie wydana. Na okładce rysunek Rogera Garlanda. Format ten sam, co amberowski Władca Pierścieni. Ale największe skarby są w środku. Bardzo ciekawy jest wstęp, w którym Arek jako filolog pisze o znaczeniu nazw i słów w pracach Tolkiena. Opisuje prace Tolkiena, które wziął pod uwagę w swoim słowniku i interesująco pisze o polskich przekładach. Następnie podaje całą długą listę prac, z których niejednokrotnie czerpał informacje (co mnie najbardziej cieszy są to niejednokrotnie artykuły z naszych klubowych czasopism). A potem następuje właściwa część słownika. Kilkaset nazw podanych w takiej formie, w jakiej występują w pracach Tolkiena. Każda nazwa miejsowa jest szczegółowo opisana. Podany jest kontekst w jakim występuje, podana jest etymologia (niejednokrotnie bardzo ciekawe interpretacje, bardzo nowatorskie). Podane są wreszcie formy tej nazwy w polskich tłumaczeniach prac Tolkiena. To porównanie jest bardzo ciekawe - Arek dokonał go po raz pierwszy! "Miłośnicy" Łozińskiego będą mogli zobaczyć jak daleko odbiegały jego interpretacje od intencji autora.
Następnie mamy indeks, gdzie podano wszystkie polskie formy nazw miejscowych ze Śródziemia i odnośnik, gdzie ich szukać w słowniku.
Na końcu zaś Arkadiusz Kubala prezentuje kolekcję 6 map Śródziemia, które sam przepięknie wykonał. Ponieważ jest znanym polskim artystą tolkienowskim (zobaczcie jego prace na Niezapomince!) mapy wyglądają naprawdę wspaniale. Stylistycznie są bardzo "środziemne". A ich treść jest doprawdy ciekawa. Mamy np. mapę całego Shire'u (nie jego centralnej części, jak to widzimy w Drużynie Pierścienia).
Książka kosztuje 29,80 zł. Warto wydać te pieniądze. Mieć tę książkę w biblioteczce to mieć prawdziwy skarb! _________________ Oto mieszkańcy świata wojen
O wielkie sprawy bez spoczynku,
Zaludniający myśli moje
Gdy siadam z fajką przy kominku;
Więc o nich śnię i ich się boję -
Hobbit stęskniony za spokojem.
Jacek Kaczmarski Scheda po Tolkienie |
|