Wysłany: 30-06-2015 01:13 Temat wpisu: Parma Eldalieva - dzieła JRRT kaligrafowane tengwarem
Parma Eldalieva to nazwa projektu elfickiej kaligrafii Tsveteliny Krumovej, ręcznej kaligrafii tengwarem dzieł Tolkiena w wersji oryginalnej (angielskiej). Na początek Tsvetelina zajęła się Hobbitem, pracuje nad nim dzień w dzień już ponad 5 lat. Widziałam strony z Hobbita i mapy do Hobbita i WP autorstwa Tsveteliny na Oxonmoot 2014, wyglądają naprawdę pięknie. Szczególnie zachwyciła mnie strona z Elrondem , której skrawek widać w dolnym rogu:
Ten obrazek znajduje się na serwerze forum i został załadowany przez jego użytkowników. Zaloguj się żeby go obejrzeć.
Jakiś czas temu pisałam o kłopotach z wydaniem Hobbita, który już był w fazie umów z wydawnictwem i nagle dostał czerwone światło. Okazało się, że sytuacja nie jest tak beznadziejna, jak się wydawało po nagłej odmowie i duży wydawca dzieł JRRT nadal rozważa publikację wieloletniej pracy Tsveteliny, ale zastanawia się czy to będzie opłacalne. W końcu to książka, której prawie nikt nie będzie w stanie przeczytać, tylko dla najbardziej zagorzałych fanów JRRT, jak i ogólnie dla fanów kaligrafii. Gratka dla kolekcjonerów, ale czy się opłaci? Wydawca będzie sprawdzać rynek, zatem zrobienie szumu wokół projektu pomoże w jego wydaniu. Na razie szumu nie ma, ledwie szepty, dlatego jak możecie puszczajcie dalej informację w świat
Ja mam nadzieję, że jeśli nagłośnimy sprawę w sieci - będziemy mówić, że jest tworzony taki projekt i ma szansę wyjść drukiem - wydawca zdecyduje się opublikować dzieło Tsveteliny. Czy to będzie na polską kieszeń? Tym się będę martwić, jak już się ziści, najważniejsze, by taka wspaniała idea i twórczość się nie zmarnowały, tylko zostały uwiecznione. Bardzo bym chciała ujrzeć tę książkę w druku